Hani hastaneler parası olmayana da bakacaktı?

  • 0
  • 1.146
Hani hastaneler parası olmayana da bakacaktı?
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun “Sağlık Uygulamaları Tebliği”nde yaptığı değişiklikle sosyal güvencesi olmayan vatandaşların aldığı sağlık hizmetlerine yaptığı “fahiş zam”ma, büyük tepki gösterdi.

Yapılan zamla, sigortasız ve sosyal güvencesiz vatandaşların muayene ücretlerinin yüzde yüz zamlanarak 15 liradan 30 liraya çıktığını hatırlatan Çıray, “Tetkik ücretleri ile diğer sağlık hizmetlerine de zam yapılmıştır. Bu zamlarla parası olmayan işsiz ve yoksul vatandaşlarımızın hayatı iyice zora girmiştir” dedi.

Uzun süredir alınan katkı paylarının vatandaşları bunalttığını vurgulayan Çıray, “Kaşıkla verdiniz sapıyla çıkarıyorsunuz. 2002 ylına göre halkımızın cebinden yaptğı sağlık harcamaları beş kart arttı. Bu zamlarla, yoksul ve işsize, ‘al ananı hastaneden götür’ denilmek mi isteniyor?”diye sordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na seslenen Çıray, şöyle devam etti:

BU ZAMMI DERHAL GERİ ALIN

“Geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde ansızın bir değişikliğe gitti. Bu değişiklik uyarınca, sigortasız vatandaşlara verilen sağlık hizmetlerine, “fahiş” denilebilecek oranlarda zam yapıldı. 15 Lira 5 Kuruş olan muayene ücreti 30 liraya çıkarıldı. Devlet Hastanesi’nden alınan sağlık raporu ücreti ise 3 liradan 20 liraya çıkarıldı. Diğer sağlık hizmetleri ve tetkik ücretleri de zamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Bu zamları derhal geri almalı ve sigortasız vatandaşa ücretsiz muayene ve sağlık hizmeti vermelidir.”

HANİ HERKESİ SİGORTA KAPSAMINA ALACAKTINIZ?

CHP’li Çıray hükümete şu eleştirilerde bulundu: “Ama işsiz olan, SGK’ya müracaat etmeyen veya edemeyen, primlerini cebinden ödeme imkânı olmayan milyonlarca insana sahip çıkmıyorsunuz? Öve öve göklere çıkardığınız sağlık politikanıza göre kimse hastane kapısından dönmeyecekti. Fakat yaptığınız uygulamalara bakınca, milyonlarla beraber görüyoruz ki, parası olmayan hastane kapısından dönüyor. İşsize, yoksula diyorsun ki, ‘primini cebinden öde sağlık hizmetini al’. Peki, Erdoğan meydanlarında ne diyordu? ‘GSS primini ödeyemeyen vatandaşlarımızın yerine bunları devlet ödeyecek’ Alın sizebir yalan daha… Güya herkes GSS kapsamında. Parası olanlar hariç… Bu son zam da parası ve güvencesi bulunmayan milyonların olduğunun çarpıcı bir resmidir.”

SGK ZAMMI 20 MİLYARI GEÇEN AÇIĞI KAPATMAK İÇİN

Geliri olmayan, işsiz ve yoksul vatandaşların zorunlu ve sürekli almak mecburiyetinde bulundukları sağlık hizmetleri için ücretlendirme yapılmasının Anayasa’nın ruhuna ve temel ilkelerine aykırı olduğunu belirten Çıray, hükümete şu sözlerle yüklendi.

“Aynı zamanda hem bir hekim hem de eski bir sağlık bakanlığı müsteşarı olarak konuşuyorum. Sayın Kılıçdaroğlu’nun, siyasi sorumluluğu dahi olmadığı bir dönemi SGK açıkları 2,5 milyar oldu diye eleştiren Erdoğan, açığı 20 milyar liraya ulaştırarak SGK’yı iflâsın eşiğine getirdi. Basiretsiz siyasetçiler ve bürokratlar, kurumdaki açıkları kapatmak için ellerini sürekli istismar ettikleri fakir fukaranın garip gurabanın cebine atmışlardır. Bu zam, kurumdaki bütçe açığını kapatmak için yapılmıştır.”

“DOKTOR TİCARET” REZALETİNE TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Türkiye Diyanet Vakfı’nın Ankara ve İstanbul’daki hastanelerini Sağlık Bakanlığı’na devrederken,  doktor ve ruhsat kadrosunu da başka bir hastaneye sattığını hatırlattı. Konunun medyaya yansımasından sonra bu rezaletin ortaya çıktığını belirten Çıray, şu görüşleri savundu:

“Ben bir hekim olarak, öteden beri hükümetin izlediği “para odaklı” sağlık hizmetlerinin doktor ticaretine bile yol açabileceğini defalarca ifade etmiştim. Maalesef haklı çıktık. Diyanet Vakfı kadro ve ruhsatını birine satıyor, alan kişi de üzerine kâr payı koyarak satışa çıkarıyor. Böyle rezalet olmaz. Bu utanç verici ruhsat ticaretinin ortaya çıkardığı maliyeti kim ödüyor biliyor musunuz? Milletimizin tümü. İyi başlayan sağlıkta değişim, ne yazık ki uyarılarımıza dikkat edilmediği için sağlıkta bozulmaya dönüşmüştür. Önce performans sistemi nedeni ile gerekli gereksiz ameliyatların % 80 artmasına ve sezaryende patlamaya neden olan bozulma, sonunda ruhsat ticaretine dönüşerek kokuşmaya dönüşmüştür. Zamlarla fakir ve işsizi parasız hastane kapısına bile sokmayan hükümet, doktor ticaretine ses çıkarmıyor. Artık sağlıkta maskeleri düşmüş, samimiyetsizlikleri ortaya çıkmıştır…”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv