Harç bitti, yapı paydos

Son üç yılda; çimentoya yüzde 85, demire 137, betona ise yüzde 97 zam geldi. Sektör temsilcileri ile bir araya gelen TTO Başkanı Olgun 15 gün boyunca ilçede inşaatların durdurulacağını açıkladı.

  • 0
  • 1.145
Harç bitti, yapı paydos
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Son üç yılda; çimentoya yüzde 85, demire 137, betona ise yüzde 97 zam geldi. Sektör temsilcileri ile bir araya gelen TTO Başkanı Olgun 15 gün boyunca ilçede inşaatların durdurulacağını açıkladı. Demir, çimento ve beton kartelinin kriz fırsatçılığı yaptığını ifade eden Olgun rekabet kurumunu göreve çağırdı.

İzmirli çimento firmalarının son dönemde hazır beton fiyatlarına yaptığı zamlar inşaat sektörünün tepkilerine neden oluyor. Demir, çimento ve hazır betona gelen zamlar üzerine Torbalı Ticaret Odası (TTO) İnşaat Komitesi ilçede 15 gün boyunca projeleri durdurma kararı aldı. Sektörün öncüleri ile ilk toplantıyı yapan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun hafta boyu ilçedeki müteahhitler ile guruplar halinde bir araya gelip alınan kararların uygulanmasını takip edecek. 2018 yılından itibaren hazır betona yüzde 97, çimentoya yüzde 85, demire ise yüzde 137 zam geldi. Zamlar ile birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dâhil olmak üzere 2018 yılında 180 TL iken bu yıl 355 TL’ye çıktı. İnşaat maliyetlerinin büyük yükünü çeken beton, demir ve çimentonun dışında diğer 79 kalemde de son iki ayda yüzde 50’lik artış oldu. Yapılan fahiş zamlar nedeniyle değerlendirmede bulunan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun “Hayatın her alanında zam var. Yüksek faiz, yüksek enflasyon ve yüksek kur üyelerimizin belini büktü. Ama inşaat sektörüne enflasyonun yanı sıra kartlecilerin fırsatçılığı eklenince ilçede konut yapımında yüzde 30’luk düşüş yaşandı” dedi

DOLAR DÜŞÜNCE ZAMLAR DÜŞMÜYOR
Yapı malzemelerine yapılan zamlar ile Torbalılı müteahhitlerin inşaat yapamaması sonucunda ilçede konut stoku zamanla eridi. Sektör temsilcileri ile bir araya gelen ve  çimento, demir ve beton kartelinin kriz fırsatçılığı yaptığını ifade eden TTO Başkanı Olgun “Hazır beton fiyatı 2018 yılında 180 TL iken yıllar içerisinde yapılan zamlar sonucunda 2021 yılında yüzde 97’lik artış ile 355 TL oldu. Pandemi sebebi ile herkesin taşın altına elini koyması gerekirken yeniden hortlayan kartelciler 2021 yılına kadar yaptıkları toplam yüzde 97’lik zam ile 2016 yılında olduğu gibi yine müteahhitlerin belini büktüler. Hazır beton gibi demire de 2018’den 2021 yılına kadar çok büyük zamlar yapıldı. 2018 yılında 2550 TL olan demirin tonu bu sene 6970 TL’ye yükselerek yüzde 137’lik bir artış göstermiş oldu. Çimento ise bu zamlardan nasibini aldı. 2018 yılında 13 TL olan gri çimentonun torbası yapılan yüzde 85’lik zam ile 24 TL oldu. Dolar ve altın son dört-beş ayda düşüş gösteriyor ancak bu karteller zam üstüne zam yapmaya devam ediyor.” dedi

REKABET KURUMU DEVREYE GİRMELİ
Son 3 yılda yapılan zamlara benzer zamların 2016 yılında da yapılmış, TTO Başkanı Abdulvahap Olgun’un çağrısıyla 200’e yakın müteahhit 15 gün iş durdurma kararı almışlardı. 2016 yılındaki dayanışmayı anlatan Olgun “Torbalı, İzmir ilçeleri arasında sayı olarak en çok büyüyen ilçe konumunda. Sadece bu sene Torbalı nüfusuna 8377 kişi dahil oldu. Torbalı’da her yıl ortalama 11 binin üzerinde konut yapılıp satılmakta ancak yapı malzeme kartelleri yine fahiş zamlar yaptı. Bu yapılan zamlar sonucunda müteahhitlerimiz inşaat yapamama durumunda kaldı ve mevcut konut stoku da artan nüfusun talebini karşılayamaz hale geldi. 2016 yılında müteahhitlerimiz ile göstermiş olduğumuz dayanışma sonucunda bu kartel firmalar, Rekabet Kurulu tarafından ‘Uyumlu eylem halinde bölge paylaşmak ve fiyatları artırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri’ gerekçesiyle 71 milyon TL ceza alarak geri adım atmak zorunda kalmışlardı. Daha önce 2016 yılında bu kartellerin fahiş zamlarına karşı mücadelemizi kazanmıştık. Yine kazanabileceğimizden emin olabilirler. Rekabet Kurumu’nun yeniden devreye girmesi için çalışma başlatabiliriz” diyerek sözlerine son verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv