HAREKETSİZ YAŞAM HASTALIKLARA KAPI AÇIYOR

  • 0
  • 575
HAREKETSİZ YAŞAM HASTALIKLARA KAPI AÇIYOR
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Hareketsiz yaşam ve fiziksel aktivite azlığı insan sağlığını tehdit eden kalp damar, obezite, yüksek tansiyon, inme, kolon ve meme kanseri gibi hastalıklara kapı aralıyor. Uzmanlar ise çocuklarda günde ortalama 60, yetişkinlerde de haftada 150 dakika düzenli spor yapılmasının sağlıklı yaşam açısından önem taşıdığını belirtiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Fizyoterapist Hatice Ayan, günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte gittikçe hareketsizleşen toplumlarda çeşitli ağrı, fonksiyon, hareket sistemi bozukluklarının oluştuğuna dikkat çekti. Ayan, “Dünya Sağlık Örgütü, verilerine göre 2014’te aşırı kilolu yetişkin birey sayısı 1,9 milyarın üzerinde, bunların 600 milyonu ise obezdir. Obezite ve aşırı kilonun temel nedeni ise alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki enerji dengesizliğidir. Artan şehirleşme, ulaşım modlarındaki değişiklikler ve masa başı çalışmanın neden olduğu hareketsizlik bu duruma zemin hazırlayan en önemli faktörlerdendir. Öncelikle yağ ve şekerden alınan toplam enerji miktarı kısıtlanmalı, bunların yerine sebze, meyve, baklagil ve tam tahıl ürünleri tüketilmelidir. Bir diğer önemli önlemse çocuklarda günde ortalama 60, yetişkinlerde ise haftada 150 dakika olmak üzere düzenli fiziksel aktivitedir” dedi.

‘Sağlıklıyken Sağlığı Fizyoterapiyle Korumak’
Ayan, fizyoterapistlerin hareket yetersizliği, fonksiyon bozukluğu tedavisi yaptığını, fizyoterapi uygulamalarının sadece hasta kişiler için değil sağlıklı bireylerde de sağlığın korunması açısından yapıldığını aktardı. Uygulamaları sadece hastane ortamıyla sınırlı kalmadığını ev, iş ve okul ortamındaki ergonomik düzenlemelerle gerçekleştirildiğini ifade eden Ayan, 8 Eylül’ün Dünya Fizyoterapistler Günü olarak kabul edildiğini söyledi. Ayan, “Fizyoterapistler rehabilitasyon programını uygularken egzersiz, manuel terapi yöntemleri, elektrofiziksel ajanlar, nörofizyolojik tedavi yaklaşımları ve fonksiyonel aktivite eğitimi gibi yöntemlerden yararlanırlar. Hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitenizi arttırarak daha aktif ve sağlıklı bir hayat için fizyoterapiste danışmanızı öneririm. Hayatlarınıza hareket katmayı ihmal etmeyin” diye konuştu. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv