Harrier'e kamu davası

31 Ağustos 2018 tarihinde İzmir’in Foça ilçesi sahillerinde denize döktüğü petrol artıkları çevre faciası yaratan Palau bayraklı ‘Harrier’ isimli kuru yük gemisi hakkında açılan savcılık soruşturması tamamlandı. Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından“İnsan veya hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi taksirle kirletmek” suçundan gemi donatanı ve kaptanı hakkında Aliağa 2.Asliye Ceza Mahkemesinde kamu davası açıldı.

  • 0
  • 532
Harrier'e kamu davası
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

31 Ağustos 2018 tarihinde İzmir in Foça ilçesi sahilleri ve özellikle Gencelli bölgesi bir çevre faciasına sahne oldu. Sahil önce ağır bir koku sonra  fuel oil kaplandı. Rüzgarın da etkisiyle denizdeki kalın petrol tabakası Yeni Foça kıyılarına kadar uzandı.  Yüzü aşkın kişi ve araçlarla günler süren sahil temizleme çalışmaları başlatıldı.  Fuel Oil’in Palau bandıralı ‘Harrier’ isimli kuru yük gemisi tarafından denize döküldüğü tespit edildi. Vatandaşlar ve çevre gönüllüleri duruma tepkilerini sahilde toplanarak verirken, kirletenler hakkında, çevre gönüllülerini  temsilen (Gazeteci) Mustafa Feyzi Hepşenkal adına Av Senih Özay , Av Murat Fatih ülkü , Av Ahu Tahmilci tarafından Foça Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca Foça Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldı.Çevreye verilen zararın tespiti için bilirkişi heyetinin atanması ve heyetin olay yerinde incelemede bulunması talep edildi. Foça Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurusuna ilişkin dilekçeyi geminin bulunduğu bölge olması nedeniyle  Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Bu arada TÜBİTAK raporları ile geriye dönük uydu görüntüleri incelendi. Denizi kirlettiği kesinleşen Palau Bayraklı “Harrier” isimli gemiye Çevre Kanunu’nunca 1 milyon 644 bin 742 TL idari para cezası kesildi.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca da “Denizde yapılan temizlik çalışmalarının yaklaşık 15 milyon TL tutarındaki tüm masrafı geminin ait olduğu firma karşılayacaktır” açıklamasında bulunuldu.

GEMİ DONATANI VE KAPTAN HAKKINDA KAMU DAVASI
Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasını tamamladı. 17 Kasım 2020 tarihinde Aliağa 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde  Gemi Donatanı  Julia Shipping İnc. ve gemi kaptanı  Mahesh Kaushal’a “İnsan veya hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi taksirle kirletmek” suçundan kamu davası açıldı.

İddianamede; “alınan bilirkişi raporunda Harrier isimli gemiden denize kirletici madde bırakıldığı, akabinde kirliliğin kalıcı ortamda yayıldığının tespiti ile Harrier isimli gemiden denize bırakılan ve deniz yüzeyine yayılarak Yeni Foça sahiline kadar ulaştığı tespit edilen  fueol oil kirliliğinin bilimsel veriler ve tespitler neticesinde toprakta, kumda ve deniz sedimentinde yıllar sürecek kalıcı etki bırakabileceği, kirlettiği alandaki deniz canlıları (bitki ve hayvanlar) ve kuşlar üzerinde direkt olarak sağlıklarına zarar vereblieceği, hatta ölümlerine sebep olabileceği, kirlilikten etkilenmiş deniz canlılarının tüketilmesi durumunda insan sağlığına da zarar verebileceği, gemi donatanı Julia Shipping İnc. nin  gemi adamlarının kusurlarından kaynaklı çevre kirliliğinde donatan olarak sorumlulukları nedeniyle asli kusurlu olduğu, yaptığı bütün işlerde tedbirli bir kaptan gibi davranmaya mecbur olduğundan, geminin  sevk ve idaresinden sorumlu kaptan Mahesh Kaushal’ın asli kusurlu olduğunun tespit edildiğinin bildirildiği, tüm dosya kapsamı, bilirkişi raporları ve deliller birarada değerlendirildiğinde Harrier isimli geminin meydana gelen çevre kirliliğinden sorumlu olduğunun, gemi donatanı ile kaptanın asli kusurlu olduklarının belirlendiği”ne dikkat çekildi. Şüphelilere atılı suçun takibinin resen yapılması gereken suçlardan olduğu ve soruşturmanın sürüncemede kalmaması açısından bu hali ile CMK 170/2 maddesi uyarınca kamu davası açılabilmesi için yeterli delile ulaşıldığı anlaşılmakla; Şüphelilerin yargılaması yapılarak 1. Eylemlerine uyan 5237 sayılı TCK 182/2 maddesi gereğince cezalandırılmalarına,  2. Şüpheliler hakkında hapis cezası ile mahkumiyet kararı verilmesi halinde TCK 53/6 maddesinde yer alan “Güvenlik tedbirlerinin Uygulanmasına”  karar verilmesi  kamu adına talep ve iddia olunur” ifadelerine yer verildi.


Fevzi Hepşenkal, Senih Özay, Ahu Tamilci, Murat Fatih Ülkü

HEPŞENKAL  “FOÇA KIYILARINDAN GEÇECEK TÜM GEMİLER DİKKATLİ OLSUN”
Harrier hakkında çevre gönüllüleri adına hukuk sürecini başlatan Feyzi Hepşenkal yaşanan çevre faciasının, ekolojik kirliliğe yol açtığını, buna rağmen geminin Aliağa ‘da bulunan gemi söküm tesislerinde baştankara edildiğini, personelin gemiyi terk etmelerine izin verildiğine dikkat çekti.  

Feyzi Hepşenkal; “ Medeni dünyada seyrine bile izin verilmeyen, sökümünün çok özel koşullarda yapılması gereken  gemiler, denizlerimizde seyir yapabilmekte, limanlarımıza girebilmekte, tehlikeli ne varsa denizlerimize boşaltmakta ve Aliağa gemi söküm tesislerinde sökülebilmektedir. Son derece tehlikeli radyoaktif madde yüklü Kuito,  Ethan  gibi gemiler bunların en bilinenleridir.  Ege Kıyıları, gözde turizm cennetlerimiz Foça, Çeşme, Karaburun, Urla sürekli bu ölümcül tehdit ile burun burunadır. Gerek Çeşme gerekse de Foça’da meydana gelen faciaların küçümsenecek bir yanı yoktur. Bu çevre facialarında ihmali bulunan sorumlular ortaya çıkarılarak haklarında gerekli işlemler yapılmalı, benzer faciaların yaşanmaması için gerekli tedbirler ciddiyetle alınmalıdır. Haklılığımız mahkemelerimizce de görüldü,  Aliağa 2.Asliye Ceza Mahkemesinde gemi donatanı Julıa Shipping Inc. ve kaptanı hakkında dava açıldı. Güzel Foça’nın denizini kirleten, çevreye zarar verenlere karşı 2018 yılından beri süren hukuk mücadelesi; hukukçu dostlarım Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Ahu Tahmilci’nin üstün gayretleriyle yeni bir evreye ulaştı. Geminin sahibi olan şirket ve kaptanı hakkında açılan kamu davasının sonunda, sanıkların cezalandırılmasını diliyor ve bekliyoruz.Bundan sonra Foça’nın yakınından, uzağından geçecek tüm gemiler çok dikkatli olsun  “dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv