Hasanağa Bahçesi bekliyor

  • 0
  • 1.019
Yazı Boyutu:

Buca’daki 96 dönümlük Hasanağa Bahçesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden tasarlandı. Uluslararası Heykel Çalıştayı’nda yapılan eserler de bahçeye yerleştirildi. Yapım çalışmaları 5.5 milyon lirayı buldu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, harabe durumdan kurtararak yeni tasarımıyla bir cazibe merkezi haline getirdiği Hasanağa Bahçesi’nde Bucalıların büyük beğenisini topladı. İlçenin simge mekanlarından bu tarihi bahçe için 16 Kasım 2013  Cumartesi günü, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun da katılacağı bir tören düzenleneceği bildirildi.

Bucalıların nefes aldığı en önemli yeşil alan olarak bilinen 96 dönümlük Hasanağa Bahçesi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, doğal doku korunarak yenileme çalışması yapıldı. Bahçedeki asırlık ağaçların arasında gezinti ve dinlenme alanları yeniden düzenlendi. 1400 metrelik tartan pist, 1000 metrelik bisiklet yolu, 2 adet basketbol sahası, tenis kortu, duvar tenis kortu, kaykay pisti ve tuvalet binası yapıldı. Ayrıca 50 araçlık açık otopark, 2 adet çocuk oyun alanı ile çocuk bisiklet ve küçük araba pisti oluşturuldu. Düzenlemede engellilerin kullanımı da göz önüne alındı. Toplam maliyeti yaklaşık 5,5 milyon TL’yi bulan çalışmalar kapsamında Hasanağa Bahçesi, yeni şehir mobilyaları ile süslendi. 2. Uluslararası Heykel Çalıştayı çerçevesinde yapılan eserler bahçeye yerleştirildi. Vatandaşların akşam saatlerinde huzur içinde kullanabilmeleri için de ışıklandırma sistemi dekoratif bir anlayışla yenilendi. 

Bahçenin tarihçesiBuca’nın en önemli yeşil alanlarından biri olan Hasanağa Bahçesi’nin, İtalyan asıllı Levanten işadamı Aliotti'nin ölümü üzerine, mülk varisleri tarafından satılığa çıkarıldığı ve 1926 yılında Ödemiş eşrafından Sarıgöllü Hasan Ağa tarafından satın alındığı biliniyor. Hasan Ağa, biri bahçenin kuzey, diğeri güneybatı köşesinde iki konut inşa ettirmiş, esas köşk ile diğer servis lojmanlarını ve bağ köşkünü konut olarak kiraya vermiş. 1930'lu yılların başlarında köşk yanmış. Bahçe ise Hasan Ağa ailesinin mülkiyetinde bulunduğu sürede halka açık tutulmuş, Bucalılar için bir mesire yeri olarak kullanılmış ve Hasan Ağa Bahçesi olarak adlandırılmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2003 yılında bahçeyi çevreleyen duvarları yıkarak yeşil dokunun ilçeyle bütünleşmesini sağlamıştı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv