Hasanağa Bahçesi “yeniden” doğuyor

  • 0
  • 773
Yazı Boyutu:

İçinde kauçuk koşu yolları, basket sahaları, tenis kordu, kaykay pisti ve çocuk oyun alanları oluşturulan tarihi Hasanağa Bahçesi’nin mobilya ve ışıklandırması da yenilenecek. Bahçe, eski cazibesine yeniden kavuşacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentlilerin nefes aldığı simge mekanlardan Buca Hasanağa Bahçesi’nde yenileme ve düzenleme çalışmalarına başladı. Mart sonunda tamamlanacak proje kapsamında, toplam 96 dönümlük alandaki eski dokunun özgünlüğünü korumaya özel önem verildiği bildirildi.
Nitelikli ağaçları koruyacak şekilde hazırlanan projeye göre, uzun yıllar boyunca İzmir’in çekim merkezi olan bahçede gezinti ve dinlenme alanları, 1400 metrelik kauçuk kaplama koşu yolu, 1000 metrelik bisiklet yolu, 2 adet basketbol sahası, tenis kortu, duvar tenis kortu, kaykay pisti ve tuvalet binası yapılıyor. Ayrıca 50 araçlık açık otopark, 2 adet çocuk oyun alanı ile çocuk bisiklet ve küçük araba pisti oluşturuluyor. Düzenlemede engellilerin kullanımı da göz önüne alınıyor.
Yaklaşık 4 milyon TL’ye mal olacak çalışmalar kapsamında yeni şehir mobilyaları ile süslenecek olan Hasanağa Bahçesi, yeni görüntüsünün yanı sıra yeni ışıklandırmasıyla da dikkat çekecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2003 yılında bahçeyi çevreleyen duvarları yıkarak yeşil dokunun ilçeyle bütünleşmesini sağlamıştı.
 
Bahçenin tarihçesi
Buca’nın en önemli yeşil alanlarından biri olan Hasanağa Bahçesi’nin, İtalyan asıllı Levanten işadamı Aliotti'nin ölümü üzerine, mülk varisleri tarafından satılığa çıkarıldığı ve 1926 yılında Ödemiş eşrafından Sarıgöllü Hasan Ağa tarafından satın alındığı biliniyor. Hasan Ağa, biri bahçenin kuzey, diğeri güneybatı köşesinde iki konut inşa ettirmiş, esas köşk ile diğer servis lojmanlarını ve bağ köşkünü konut olarak kiraya vermiş. 1930'lu yılların başlarında köşk yanmış. Bahçe ise Hasan Ağa ailesinin mülkiyetinde bulunduğu sürede halka açık tutulmuş, Bucalılar için bir mesire yeri olarak kullanılmış ve Hasan Ağa Bahçesi olarak adlandırılmış.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv