Haval Limanına çift kat 12 şerit yol

  • 0
  • 1.850
Yazı Boyutu:

İzmir Sağlık Serbest Bölgesi Projesi ile ülke çapında büyük yankı uyandıran Ege-Koop Proje Merkezi, ikinci projesini de açıkladı. İzmir trafiğinde kangren haline gelen Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi arasında iki kat ve toplam 12 şeritten oluşan ATAYOL Projesi’nin sunumunu Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan gerçekleştirdi. Fizibilite çalışmaları tamamlanan, İzmir-Aydın otoyol kavşağı ile Konak Tüneli arasındaki 5.8 kilometrelik mesafeye düşünülen projenin en fazla 18 ayda tamamlanabileceğini belirten Aslan, “ 90 milyon liraya malolacak bu proje sadece ulaşım sıkıntısını gidermekle de kalmayacak, harika bir kentsel dönüşüm örneği de olacak.” dedi.
 
İzmir’i sağlık yatırımlarının merkezi haline getirecek olan İzmir Sağlık Serbest Bölgesi Projesi’nin mimarı Ege-Koop Proje Merkezi muhteşem bir projeye daha imza attı. Alanında önemli tecrübe sahibi, ufku ve vizyonu geniş, deneyimli ve çözüm odaklı uzmanlardan oluşan merkezin ikinci projesi İzmir’de ulaşım sorununun had safhaya ulaştığı güney aksına yönelik hazırlandı. Hilton Oteli’nde gerçekleşen ve tüm medya temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda proje sunumunu bizzat Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan yaptı.
 
“GÜNEY AKSI İLKEL BİR HALDE, DEĞİŞİM ŞART…”
Ulaşımın bir kentin dolaşım sistemi olduğunu, kent girişlerinin ise kalbe kan taşıyan ana damarlar gibi gibi düşünülmesi gerektiğini belirten Aslan, “ Kent girişi, kentin güzelliğinin, yaşanabilirliliğinin göstergesidir. Kentin vitrini, kimlik kartıdır. İyi planlanmamış, işlevsel olmayan kent girişi düzenlemeleri zaman içinde kenti kargaşa ortamına sürükler. Dolayısıyla İzmir’in güney aksı yani Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi arasında bölüm ileri mühendislik teknikleri kullanılarak çağdaş bir anlayışla yeniden düzenlenmeye muhtaçtır. Çünkü bu bölge aynı zamanda kentin aynasıdır, vitrinidir. Gaziemir, Karabağlar’da trafikteki kargaşa, düzensizliğe ek olarak; çarpık kentleşme, yol standartının düşük olması, AVM’lerle tatil yörelerine doğru yoğun araç trafiği maalesef bu bölgede trafiği çileye dönüştürmüş, İzmir’i ilkel bir hale sokmuştur. Bir de bunlara ek olarak havalimanının yolcu kapasitesinin 25 milyona çıkarılması, günlük yolcu sayısının 50 bine yükseltilmesi, EXPO 2020 adaylığı da dahil edildiğinde hazırladığımız projenin önemi çok daha net ortaya çıkacaktır.” dedi.
 
“18 AYDA BİTİRİLECEK, 90 MİLYON LİRAYA MALOLACAK…”
Ege-Koop Proje Merkezi’nce hazırlanan ATAYOL Projesi’nin İzmir ‘in güney aksında kesintisiz ulaşım sağlayacağını kaydeden Aslan, “ ATAYOL Projesi, uygulanabilir ve alternatif bir projedir. İzmir-Aydın Otoyol kavşağında yapılacak bir düzenleme ile yol bir “üst kota”a alınacak, 3 gidiş, 3 geliş şeklinde Akçay Caddesi üzerinden şehir merkezine, şehir merkezinden de havalimanı istikametine trafik rahatlıkla akabilecektir. İzmir-Aydın Otoyol Kavşağı ile Konak Tüneli arasındaki uzaklık 5.8 kilometredir. Proje de bu kısmı kapsamakta ve 12 ile 18 ayda tamamlanması planlanmaktadır. Maliyeti yaklaşık 50 milyon dolar yani 90 milyon lira. Bu rakamın üstü olmaz ama altında da maledilebilir. Atayol Projesi ile İzmir trafiği rahat bir nefes alacak, Ulaştırma Bakanlığı’nın Konak Tüneli Projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uçan Yol Projesi’ne entegre olacak. Proje, çevre dostu ve bölge için en uygun çözüm olacak, kent girişlerinde kente ilişkin ilk izlenimin olumlu olmasını sağlayacak, ileri mühendislik teknikleri kullanılacak, estetik özellik taşıyacak, hızlı ve kesintisiz ulaşımı sağlayıp aynı zamanda protokol yolu olarak da İzmir’e prestij kazandıracaktır.” şeklinde konuştu.
 
“ATAYOL PROJESİ DE İZMİR’İN, İZMİRLİ’NİN PROJESİDİR…”
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Ege-Koop Proje Merkezi’nin bundan sonra da özellikle İzmir’in gelişimine yönelik sıra dışı ve uygulanabilir projeler üretmeye devam edeceğine de vurgu yaparak, “ Hazırladığımız her proje aslında İzmir’in projesidir. Fikri, tasarımı, fizibilitesi Ege-Koop Proje Merkezi’ne ait olsa da amaç İzmir’i en az 50 ya da 100 yıllık projelerle modern ve dünyanın sayılı kentleri arasına sokabilmektir. ATAYOL Projesi de yine İzmir’in projesidir. İzmir halkının projesidir. Tıpkı Sağlık Serbest Bölgesi Projemizde olduğu gibi bu projemizin de büyük destek göreceğinden, sivil toplum kuruluşlarından iş dünyasına ve sokaktaki vatandaşımıza kadar hemen herkesin projeyi sahipleneceğinden şüphem yok. Sonuçta trafik sorununu yediden yetmişe her İzmirli yaşıyor. Ve bu sorunu gidermeye yönelik her çözüm de dolayısıyla hepimizi ilgilendiriyor.” İfadelerini kullandı.
 
“PROJEYİ BAKANLIĞA, BELEDİYE’YE SUNACAĞIZ…”
Projenin gerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gerekse de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de paylaşılacağını da dile getiren Aslan, “ Aslolan İzmir’i marka kent yapmak, İzmirlileri modern, rahat ve huzur içinde bir yaşam sürdürecekleri kent oluşturmak. Bunun için de ilgili mercilerin üzerine düşeni yapacağı inancını taşıyorum. Ayrıca kentsel dönüşümü konuştuğumuz şu günlerde altını özellikle çiziyorum ki; bu proje aynı zamanda harika bir kentsel dönüşüm örneği de olacak.” dedi.
 
ATAYOL PROJESİ NEDİR?
Proje, İzmir trafiğinde kangren haline gelen Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi güzergahındaki 5.8 kilometrelik alanı kapsıyor. İzmir-Aydın Otoyolu Kavşağı’ndan, Buca – Hatay Kavşağı ve Konak Tüneli’ne kadar olan bölüme uzanıyor.
Otoyol kavşağı ile Buca –Hatay Kavşağı arasında sırasıyla bin 200, 600, 330, 600, 200, 640, 480, 420 metre uzunluklarında 8 adet kavşak bulunuyor. 700 metre ileride yer alan Konak Tüneli’ne bağlantı düşünüldüğünde ise kavşak sayısı 9’a çıkıyor. Normalde söz konusu kavşaktan Buca-Hatay Kavşağı’na ya da Konak Tüneli’ne ulaşmak isteyen taşıtlar toplam dokuz kez durmak zorunda kalırken proje ile bu durum ortadan kalkıyor.
ATAYOL Projesi’nde alt ve üst yollarda toplam 12 şerit yeralıyor. Otoyol Kavşağı’ndan Konak Tüneli’ne kadar olan 5 bin 810 metrelik yolun üst kotu 3 gidiş 3 geliş olarak öngörülüyor. Proje ile hiçbir katılım ve ayrılım olmaksızın kesintisiz sürüş gerçekleşiyor.
 
ATAYOL NELER GETİRİYOR?
Bölgede sorunun giderilerek ATAYOL Projesi’nin uygulanması ile trafik sıkışlığı önlenecek ayrıca şu imkanlar da sözkonusu olacak:
2 bin araçlık otopark,
Yeşil alanlar,
Kent mobilyaları (süs havuzları, heykeller), 
Şehir meydan düzenlemeleri,
Oturma alanları,
Bisiklet yolu,
Güvenlik şeridi,
Kafeterya alanları…

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv