Hemşirelik Haftası’nda ‘Cinsiyet eşitsizliği ve şiddet’ konuşuldu

  • 0
  • 1.317
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ve DEÜ Hemşirelik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen “12 Mayıs Hemşirelik Haftası” etkinliğinde, “Cinsiyet Eşitsizliğini Giderme, Kadını Güçlendirme” ve  “Sağlık Personeline Uygulanan Şiddet” konularına dikkat çekildi.
 
Tıp Fakültesi Derslikler Grubu Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhal Bahar, Hatay Mustafakemal Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Dekan Yardımcıları, DEÜ Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Yüksek Hemşire Saliha Özdöker, öğretim üyeleri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.   
Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhal Bahar veYüksek Hemşire Saliha Özdöker’in oturum başkanlığını yaptığı “Cinsiyet Eşitsizliğini Giderme ve Kadını Güçlendirme” konulu konferansta; Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevin Koyuncu, toplumda hem kadınlar hem de erkeklerin, sürdürülmesi için katkı verdiği Ataerkil Sistem’in işleyişini anlattı.
 
Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhal Bahar konuşmasında, “Dünyada ve ülkemizde esen rüzgarlar, insanlar arasında eşitsizliklere neden olmakta ve bu eşitsizlikler maalesef sağlığa da yansımaktadır. Tüm insanlara temel eğitimin sağlanması, çocuk ölümlerinin azaltılması, anne sağlığının geliştirilmesi, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, çevrenin düzeltilmesi gibi önemli hedefler belirtilmiştir. İnsanın doğumundan itibaren hayatında yer alan hemşirelere, bu koşulların iyileştirilmesi yönünde önemli görevler düşmektedir” dedi.
 
Doç. Dr. Nevin Koyuncu, içinde yaşadığımız Erkekegemen Sistem’in, günümüzde tüm iyileştirmelere rağmen kadınları güçsüzleştiren, ötekileştiren ve kadınların kendileri olma potansiyelini gerçekleştirmesinde engel oluşturan sistem olduğuna dikkat çekti. Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Yüksek Hemşire Saliha Özdöker de her yıl ceşitli panel ve konferanslar ile mesleğin öne çıkan sorunlarını ele aldıklarını ifade etti, insan sevgisi, çağdaşlık, hoşgörü, bilgi beceri gibi mesleği değerli kılan öngörülerle ve özveri ile görev yapan meslektaşlarını kutladığını belirtti. 
Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Beşer’in oturum başkanlığında “Sağlık personeline uygulanan şiddet” değerlendirildi. Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını, hemşireler adına Yüksek Hemşire Sinem Kulbakan Pekmezci, hekimler açısından DEÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Can ve personel yönüyle de Göz Servisi Personeli Ali Korkmaz değerlendirdi.   
 
Araştırma ve proje dalında ödül alanlara plaketlerinin verilmesinin ardından, TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Saime Cantürk ve DEÜ Hastanesi Müdürü Yaşar Akar’ın halk müziği konseri ile halk oyunları gösterisi programa renk kattı. Tam gün devam eden etkinlik kokteyl ve gitar dinletisi ile sona erdi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv