Her 10 ergenden 9’u bebeğin geliştiği organı doğru olarak bilmiyor

  • 0
  • 1.268
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi’nin düzenlediği “Ergenlik Sorunları Paneli”ne katılan uzmanlar çocukluktan gençliğe adım atan bireyleri bekleyen tehlikeleri anlattı. Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esin Çeber, ergenlerin cinsel bilgilerinin yetersiz olduğunu belirterek, “Araştırmalara göre her 10 ergen gençten sadece birinin bebeğin geliştiği organı doğru olarak biliyor” dedi

Bornova Belediyesi, evde yaşlı, gebe, lohusa ve çocuk bakımı gibi sağlık hizmetlerini başarılı bir şekilde sürdürürken bir yandan da paneller aracılığıyla yurttaşlara koruyucu sağlık bilgileri veriyor. Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen ‘Ergenlik Sorunları Paneli’nde de, ailelere sigaradan bilgisayara ve cinselliğe kadar pek çok konuda rehber olacak bilgiler verildi.

Bornova Belediyesi ile Aile Planlaması ve Üreme Sağlığı Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen ‘Ergenlik Sorunları Paneli’nde uzmanlar, ailelere ergenlik çağındaki çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini anlattı. Panele Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da katıldı. Başkan Sındır, geleceği kuracak olan gençlerin eğitiminin ve yaşama doğru hazırlanmasının büyük bir önem taşıdığını belirterek, “Bornova Belediyesi olarak bu tür panellerde konunun uzmanlarının bilgilerini halkımızla paylaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Her türlü sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerimizle en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Panelde Ege Üniversitesi (EÜ) Çocuk ve Ergen Alkol, Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden (EGEBAM) Psikolog Mehmet Azman, EÜ İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esin Çeber, “Ergenlerde Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı”, EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Üyesi, Aile Planlaması ve Üreme Sağlığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Meltem Çiçeklioğlu, “Ergenlerde Toplumsal Cinsiyet Rolleri”, Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü, Aile Planlaması ve Üreme Sağlığı Derneği İkinci Başkanı Dr. Doğan Demir ise “Ergenlerde bilgisayar ve internet kullanımı” konulu sunum yaptı.

Gençler vücutlarını tanımıyor
EÜ İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esin Çeber, ‘Ergenlerde Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı’ konulu konuşmasında Türkiye’de 13 milyon ergen nüfusun olduğunu belirterek, çocukların ergenlik yaşının 14’lerden 12-10 yaşlarına kadar düştüğünü söyledi. Araştırmalara göre her 10 ergen gençten sadece birinin bebeğin geliştiği organı doğru olarak bildiğini, her dört gençten birinin ise tek bir cinsel ilişki ile gebelik olmayacağını düşündüğünü söyleyen Doç. Dr. Esin Çeber, “Gençlerin vücutları konusundaki bilgileri yetersiz. Çocuk cinsellikle ilgili birşey sorduğunda anne babanın mutlaka cevap vermesi gerekiyor. Baskıcı tutumlar ise intiharlara neden olabiliyor” dedi.

Sigara uyuşturucuya geçişi kolaylaştırıyor
EGEBAM’dan Psikolog Mehmet Azman ergenlik dönemine giren bireylerin keyif ve haz alma isteklerinin arttığını belirterek, bağımlılıkta ilk sırada yer alan sigaranın en büyük tehlikesinin, uyuşturucu maddelere geçişi kolaylaştırması olduğunu söyledi. Sigara içmeye başlayan ergenlerin telikenin ne kadar büyüyebileceğini öngöremediğini belirten Azman, zengin, fakir tüm ailelerin riskin farkında olması gerektiğini söyledi. Uyuşturucu maddelerin sahte bir iyi oluş hali oluşturduğunu, bu nedenle ergenliğin çok tehlikeli bir dönem olduğunu söyleyen Azman, “Madde kullanma yaşı ise 14-15’e kadar düşüyor. Madde bağımlılığı sadece kullananları değil bütün toplumu etkileyen bir sorun. Çünkü her içici potansiyel bir satıcı. Bu nedenle kullanıcı sayısı giderek artıyor” dedi.

Bilgisayar çocukları saldırgan yapıyor
Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü, Aile Planlaması ve Üreme Sağlığı Derneği İkinci Başkanı Dr. Doğan Demir, ergenlerin bilgisayarların ilk olarak oyun için kullandıklarını, dersin ise yedinci sırada geldiğini belirterek, “Ergenler haftada 31 saatlerini bilgisayar başında geçiriyorlar” dedi. Bilgisayar oyunlarının varolan saldırgan tutumları güçlendirici bir etkisinin olduğunu söyleyen Dr. Demir, “24 saat devam eden brovser oyunları (internet tarayıcısı üzerinden oynanan oyunlar), çocukları bilgisayar başına kilitliyor. Bilgisayar başında olunan her an ise başarıyı düşürüyor” diye konuştu.

Liseye gidebilen kız çocuğu üniversiteye de gidiyor
EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Üyesi, Aile Planlaması ve Üreme Sağlığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Meltem Çiçeklioğlu, kadın ve erkek olma halinin bireylere doğumdan sonra toplum tarafından öğretildiğini söyleyerek, “Kadınların hakları şiddetle alınıyor. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı doğrultusunda kız çocuklarının okula gitmeleri engeleniyor. Ancak kız çocukları liseye gitmeyi başarırlarsa, üniversiteye gitmeyi de yüzde 43 oranında başarıyorlar” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv