HİZMET SEKTÖRÜNDEN 150 MİLYAR DOLAR KAZANDIRACAK TEŞVİKLER GELDİ

  • 0
  • 895
Yazı Boyutu:

Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde 150 milyar dolarla yer alan hizmet sektörününün önüne açmak için formülü buldu. 77 ülkeye mal ve hizmet ihracatı gerçekleştiren Türkiye, Kıvanç Tatlıtuğ başta olmak üzere bu ülkelerde sevilen Türk starlarının başrol oynadığı dizilerden yararlanacak. Tatlıtuğ dizilerde doktor olacak, hatta araba kazası geçirdikten sonra estetik için kendini Türk doktorları ve hastanelerine emanet edecek.
 
Sağlık kuruluşları, sağlık turizmi şirketleri, film yapımcısı şirketler, film dağıtımcısı şirketler, bilişim şirketleri, yüksek ve orta öğretim kurumlarına yönelik hazırlanan tebliğ hakkında Ege İhracatçı Birlikler'inde düzenlenen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Ecevit, "39 milyar dolarlık hizmet ihracatı yeterli değil. Bunu hızla artırmamız gerekiyor. Bu nedenle hazırladığığımız 2012/4 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Tebliği büyük iş görecek. Bu tebliğle sağlık turizmi, film, eğitim, bilişim sektörlerindeki potansiyeli harakete geçirmek istiyoruz" dedi.
 
72 ÜLKEDE GÖSTERİLİYOR
Firma temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda 31 milyon turisti yeterli görmediklerini belirten Ecevit, "Sağlıkla ilgili daha çok iş yapalım istiyoruz. Gana'da katarakt amaliyeti olmak isteyen bir hasta 5.5 saatlik uçak yolculuğunun ardından Güney Afrika'ya gidiyor. İzmir- Gana 6 saat. Çinliler, estetik için Güney Kore ve Japonya'ya giderken neden buraya gelmesin. Yerinde ihracatı destekliyoruz. Sektör altyapısı çok iyi. Türk dizileri 72 ülkede gösteriliyor. Bu diziler Türk ürünleri algısı içinde önemli rol oynuyor. Dizilerde yer alan Türk ürünlerini doğru konumlandırdığımız takdirde bunun Türkiye'nin ihracatına olumlu katkısı yadsınamaz. Bu tip çalışmalara büyük destekler vereceğiz" dedi.
 
FARKI GÖRENLER GİRİŞİMLERE BAŞLADI
Bazı tekstil firmalarının deneme için hazırladığı Osmanlı koleksiyonunun büyük ilgi gördüğünü kaydeden Ecevit, özellikle Türkiye'nin sağlıktaki altyapısına dikkate alarak buna uygun film ve diziler hazırlanmasına destek olmaya karar verdiklerini açıkladı. Ecevit, "Örneğin Kıvanç Tatlıtuğ, neden bir dizide doktor rolünde oynamasın. Ya da bir trafik kazası geçirip Türk hastanesinde estetik ameliyat olmasın ki?" dedi. Ecevit ayrıca Sağlık Serbest Bölgeleri'nin faaliyeet geçirilmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, yine eğitim konusunda desteklere devam edeceklerini anlatarak, "İzmir, 1 milyonu havayolu 500 bini ise kruvaziyerle toplam 1.5 milyon turist ağırlıyor, bu yeterli değil. İzmir sokaklarının yabancılar ile dolması lazım. EXPO adaylığı da kentin zengin jeotermal kaynakları ile sağlık altyapısında farklılaşmasını sağlayacak" diye konuştu.
 
BÜYÜK POTANSİYEL
Ecevit, hizmet sektörlerine sağlanacak destekle aynı zamanda 300 dolara yurtdışında çalışmaya giden Türk insanını 2- 3 bin euroluk aylık ücretlerle yerinde istihdam edibeleceğine dikkat çekti. Ecevit, "Termal ve yaşlı turizmine yönelmeliyiz" dedi. Sağlık turizminde hastanın ulaşım giderlerinin yarısını 1000 dolara kadar karşıladıklarını, üniversitelerin yurtdışı fuar ve tanıtımlarına destek verdiklerini dile getiren Ecevit, yaşlı turizmine, termal yatırımlara, yazılım ve oyunlara destek verdiklerini söyledi. Ecevit, Amerika’da Silikon Vadisi’nde ofis açacaklara 600 bin liraya kadar destek vereceklerini de açıkladı.
 
EXPO’YA UYGUN
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait,  ihracatta 500 milyar dolarlık hedefini gerçekleştireceklerini dile getirdi. Bu başarıyı hükümet, ihracatçılar, sivil toplum kuruluşları birlikte yakalayacaklarını dile getiren Sait, yeni teşviklerin ihracatı artıracağına inandığını söyledi. Sait, “Bugüne kadar hep ürün ihracatından bahsediliyor. Oysa Balkanlar’da inşaatta, sağlık turizminde önemli potansiyeli gördük. İzmir EXPO 2020’ye aday. Sağlık teması EXPO’nun teması.  Ne kadar çok dışarıdan hasta getirebilirsek, ihracat hedefine o kadar ulaşırız. Önümüzdeki günlerde hizmet ihracatçı birlikleri kurabiliriz. İzmir’de özel sağlık serbest bölgesi için de çalışmalar var” dedi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da sağlık turizmi, film, bilişim ve eğitimi kapsayan destekleri bilmenin önemine dikkat çekerek, "Özellikle Balçova ve İnciraltı bölgelerindeki sağlık turizmi ile jeotermal enerji varlığı çok önemli. Ana teması sağlık olan EXPO 2020'ye doğru ilerlerken, sağlık turizmin her geçen gün değerinin artacağı beklenmekte, teşvikler sayesinde gerçekleşen yatırımların hem İzmir'e hem de ihracata katkısı büyük olacaktır" dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv