Homeros doğduğu topraklarda anıldı

Yaşar Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Houston-Clear Lake Üniversitesi, Dünya Kenti İzmir Derneği ve İzmir Müzikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle organize edilen “İzmirli Homeros ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu” gerçekleştirildi.

  • 0
  • 427
Homeros doğduğu topraklarda anıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaşar Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Houston-Clear Lake Üniversitesi, Dünya Kenti İzmir Derneği ve İzmir Müzikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle organize edilen “İzmirli Homeros ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu” gerçekleştirildi. İzmir’in tarihi değerlerini dünyaya tanıtmayı amaçlayan sempozyumlardan ilki olan etkinlikte, farklı üniversitelerden akademisyenler sunumlar yaptı. Oturum sonunda, Sanatçı Uğur Sayınbatur Bakır Nefesli Çalgılar Oda Müziği Topluluğu, Homeros Dönemi Müzik Kültürü isimli bir konser verdi.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumda, Homeros geleneğinin insanlık mirasına olan katkısı, dünyanın çeşitli yerlerinden sempozyuma katılan edebiyatçı, tarihçi ve arkeologlar tarafından masaya yatırıldı. Panelistler, Homeros’un bir İzmirli ve Anadolulu olduğuna vurgu yaptı. İlk oturumun başkanlığını Houston-Clear Lake Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cengiz Şişman yaparken Homeros’un eserlerini Türkçeye çeviren Trakya Üniversitesi Balkan Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Sandalcı, Homeros’un Anadolu’yla Bağı isimli bir sunum gerçekleştirdi. Yaşar Üniversitesi Akdeniz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy ise Homeros ve Troia ile ilgili bir anlatı gerçekleştirdi.  Dört oturumdan oluşan etkinliğin sonunda, Ortaçağ ve Rönesans Müziği ile Homeros Dönemi Müzik Kültürü adlı iki konser dinleyicilerle buluştu.

BAYRAKLI’YA HOMEROS HEYKELİ 
Sempozyumun açılışına video konferans yöntemi ile katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’i Akdeniz Çanağı’nın öncü kenti yapacağız, sloganıyla yola çıkmıştık. Hemşehrimiz Homeros’u, İzmirli Homeros ve dönemi olarak anacağız. Homeros, dünya edebiyatını şiirleri ve sanatıyla etkilemiş yönlendirmiş bir büyük ustadır. Bayraklı Homeros Meydanı projemiz kapsamında, uluslararası yarışmayla belirlenecek Homeros heykelimiz de çok yakında yerini alacak” dedi.

BU TOPRAKLARDA DOĞAN VE TÜM DÜNYAYA MAL OLMUŞ SÖZEL BİR GELENEĞİN TEMSİLCİSİ
Yaşar Üniversitesi Akdeniz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy, “Akdeniz Uygulama ve Araştırma Merkezi, Akdeniz havzasının tüm yönleriyle araştırılması amacıyla kurulmuştur. Çalışmalarımız arasında tarih, arkeoloji ve özellikle İzmir araştırmaları önemli bir yer kaplamaktadır. Bizler bu nedenle bugün sizlerle bir arada olmaktan ve Homeros gibi bu topraklarda doğan ve tüm dünyaya mal olmuş sözel bir geleneğin temsilcisinin günümüze ışık tutmasını bir nebze olsun katkıda bulunabilmekten çok mutluyuz. Bu bağlamda, ayrıca, Homeros mirasına sahip çıkan herkese çok teşekkür ederim. Hepinize Homeros’un 2 bin 700 sene öncesinden bizi aydınlatmaya çalıştığı ışığında ilham veren ve ufuk açan bir konferans dilerim” diye konuştu.

Sempozyuma video konferans yöntemiyle katılan Houston-Clear Lake Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Samuel Gladden ise “Homeros, zaman ve mekan arasındaki ortak tecrübelerin yansımasıyla bizi kendimizi görmeye ve anlamaya itiyor. Bugün, üniversitemiz ve Yaşar Üniversitesi’nin yapacağı ortaklıkların başlangıcı olacaktır. Orada olan arkadaşlarımı kıskanıyorum” dedi.

HAVAALANINA DA HOMEROS HEYKELİ YAPILSIN 
Dünya Kenti İzmir Derneği Başkanı Ahmet Güler, “İzmir Akdeniz çanağında çok önemli bir şehir. Avrupa Birliği ülkelerine baktığımız zaman İzmir’in eksiği yok fazlası var, ama İzmir’in yurtdışındaki tanınırlığı minimal seviyede. İzmir’in bir Avrupa kenti ve Türkiye’nin aydınlık yüzü olan bir kent olduğunu dünyaya tanıtmak için bir dernek kurduk. Almanya’da 5 tane İzmir Tanıtım Ofisi açtık. Bir yıl içinde tüm Avrupa’da İzmir Tanıtım Ofisi sayısı 20’nin üzerine çıkacak. Sadece Bayraklı’ya değil, havaalanına da bir Homeros heykeli yapılmasını ve altında ‘Memleketime Hoşgeldiniz’ yazısı olmasını öneriyoruz. Yurtdışından gelen birçok turist Homeros’un eserleriyle büyüyor. O nedenle havaalanında Homeros’la karşılaşmaları etkileyici olabilir” dedi

HOMEROS İZMİR DEMEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Funda Erkal ise “Tarihi liman, Kordonboyu, Kültürpark ne kadar İzmir ise Homeros da İzmir. Hepsiyle bağ kurma ihtiyacımız, hepsini koruma sorumluluğumuz ve yararlanma fırsatımız var. Tarih, arkeoloji ve doğayla tarif ettiğimiz şey aslında kültürümüzü oluşturuyor. Bu değerlere sahip çıkmalıyız, o yüzden Homeros ismini çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

3. Yaş Üniversiteleri Şenliği’ne geri sayım başladı

Flamingo Doğa Parkı’nda yüzde 80’lere gelindi

24 muhtara teşekkür plaketi

Mesaimin son saatine kadar çalışmaya devam

Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım

Kadın Danışma ve Sığınma Evi tamamlandı

Arşiv