İç göçe karşı İzmir modeli

  • 0
  • 641
İç göçe karşı İzmir modeli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsal kesimi destekleyen projeleriyle hem üreticiyi güçlendirmeyi hem de köyden kente göçün hızını yavaşlatmayı hedefliyor. Büyükşehir’in desteğiyle ürettiğini pazarlayan, Türkiye’de yine ilk kez İzmir’de uygulanan “ücretsiz hayvan dağıtımıyla” koyun, keçi ve arı kovanı sahibi olan üreticiler, elde ettikleri gelirle “yuvasında daha mutlu” oluyor.

Yerelde kalkınma hedefiyle Türkiye’ye örnek uygulamaları hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticilere ücretsiz koyun ve keçi ile arı ve kovan dağıtımını sürdürüyor. “Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi” projesi kapsamında dağıtılan keçi ve koyunlardan alınan ilk yavrular ise üreticilerin yüzünü ikinci kez güldürüyor. Elde ettikleri sütün bir kısmını yavruların beslenmesi için ayıran “proje üreticileri”, geriye kalan sütlerle peynir ve yoğurt üretimi gerçekleştirip bütçelerine katkı sağlıyor.

Bugüne kadar pilot bölge olarak belirlenen Urla, Kınık ve Beydağ’daki kursları başarıyla tamamlayan 178 üreticiye toplam 696 adet Sakız, Kıvırcık ve Tahirova cinsi koyun ile kıl keçisi dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da eğitimlere devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında bugüne kadar Urla ve Karaburun’daki 53 üreticiye de 179 arılı-arısız kovan ile arıcılık malzemesi dağıtımı yaptı. Proje büyüyerek devam ediyor.

Kente göç azalıyor
Bu projenin asıl hedefi, üreticiyi “köyünde” kazanç sahibi yapabilmek. Yani İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun deyimiyle “yerelde kalkınma”yı sağlamak.. Büyükşehir’in destekleriyle tarımsal üretimini geliştirip pazarlama olanaklarını artıran İzmir’deki kırsal kesim temsilcileri, bugün ihracat yapar hale geldi. Küçükbaş hayvan ile arı ve arı kovanı dağıtımı da, tıpkı Büyükşehir’in diğer tarımsal projeleri gibi, köylünün kazancını artırıp “yuvasında mutlu olmasını” hedefliyor. Yani köyden kente göçün mümkün olduğunca azaltılmasını..

Projenin en büyük destekçisi Başkan Kocaoğlu
Kırsal kesime destek konusunda samimiyetle çalıştıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,“Bugün kırsalı terk eden insanlarımız, bir ışık gördüğünde köyüne geri dönecektir. Tire’de sütün, Bademli’de fidancılığın, Bayındır’da çiçekçiliğinin geldiği noktaya baktığımızda, yaptığımız işin geriye dönüşünün olduğunu görüyoruz. Görevi bırakıp giderken, İzmir’deki hemşehrilerimin lokmasını ne kadar büyüttüysem, benim için başarı odur. Sırtımdaki heybede başka bir şey istemem” diye konuştu.

Yarımada bölgesini kalkındırmaya yönelik strateji çalışmalarının tamamlanarak uygulamaya geçildiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:  “Şimdi de bilim insanlarımızla birlikte Bakırçay ve Gediz Kalkınma Stratejik Planı’nı hazırladık. Yakında bu bölgede yaşayan insanlarımızın refahını artırmaya yönelik uygulamalara da başlayacağız. Çiftçimizin, köylümüzün kalkınması için hangi proje varsa, neyi yapabileceksek; eğitiminden ekonomik desteğine kadar vermek durumundayız. Biz işten korkmuyoruz, iş bizden korksun.”

“Yeni bir gelir kaynağımız oldu”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü “Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi” projesine katılan üreticiler, düşüncelerini şöyle anlattı:

Coşkun Aksak :“Başkanımız Aziz Kocaoğlu, köyler için çok iyi bir proje yaptı. Aldığımız küçükbaş havyanlar bize bir meşguliyet oldu. Yavrulamaya da başladılar. Mutluyuz.”

Turgay Atacan: “Böyle güzel bir proje başlattığı için Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Hepimize yeni bir uğraşı çıktı,  küçükbaş hayvancılık yeniden canlandı. Yarımada zaten Sakız koyunu ile ünlü bir bölgemizdi. Şimdi bu iş yeniden gündeme geldi. Bunun devam etmesini istiyoruz. Yeni nesil için de iyi bir şey olacak. Hayvanlarımız yavrulamaya başladı. Üreterek çoğalttığımız hayvanlar bize yeni bir gelir kaynağı olacak. Koyun bereketli hayvandır.”

Mehmet Doğan (Urla Kuşçular Mahallesi Muhtarı): “Yarımada Kalkınma Projesi kapsamındaki ilk hareket bizim köyümüzden başladı. Sakız koyunu aldık. Bundan sonraki etaplarda öbür köylerdeki vatandaşlar bunları gördüler ve bizden proje hakkında fikir alıyorlar.  Yani diğer köylere örnek olduk. Bu konuda merak çok fazla. Köyümüzdeki gençlerimizin şehre göç etmemesi için bu hayvancılık projesi çok önemli.  Yarımada Sakız koyunun ırkının daha da geliştirilmesini istiyoruz. Bu proje için Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyoruz.”

Hüseyin Gülmez: “Bize böyle bir iş imkanı yarattığı için Büyükşehir Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu sayede köyümüzde hayvancılığa merak arttı.”

Emine Gönlügür: “Çok güzel bir proje. Biz de  katıldık. Benim için de  değişik bir uğraş oldu.  Şimdilik kendi ihtiyacımız kadar olan ürünleri doğal olarak üretebiliyoruz. Çok teşekkür ederiz.”

Hakan Yalım: “Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Ben arıcıyım. Emekliliğimde hobi olarak başladım. Büyükşehir Belediyesi’nin arı dağıttığını duyunca hemen projeye katıldım.  Daha önce de arıcılık hakkında bilgim vardı ama  Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği arı yetiştiriciliği  kursunda ekstra bilgiler öğrendim. Ve bu bilgilerden çok faydalandım.  Bu sene verilen arılarla kursiyer  arkadaşlarımız  bu kış yiyecekleri balı aldılar şu anda. Gittikçe üretimimiz artacak. Ürettikçe mutluyuz. Arı biterse dünya biter. Dünyaya insanlığına faydalı olabilecek her şeyin karşılığı mutlak gelir. Bu ciddi projenin karşılığını alacağımıza inanıyoruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv