İhalenin iptali için dava açtı

İzmir Serbest Bölgesi’ne (İZBAŞ) sınır komşusu olan ve 30 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de kuruluş kararı verilen “Menemen Serbest Bölgesi” arazisinin, 24 Nisan 2023 tarihinde Menemen Belediyesi’nde gerçekleşen satış ihalesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemi ile İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, ihale sırasında ve sonrasında bir dizi şüphelendirici işlemle karşılaştıklarını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile serbest bölge ilan edilen bu arazinin Ticaret Bakanlığı’mıza, Menemen Belediyesi’ne ve potansiyel yatırımcı firmalarımıza en üst düzeyde fayda sağlayacak şekilde ve gerçek anlamda bir değer yaratması için tüm hukuki haklarımızın takipçisi olacağız.” dedi.

  • 0
  • 548
İhalenin iptali için dava açtı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Serbest Bölgesi’ne (İZBAŞ) sınır komşusu olan ve 30 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de kuruluş kararı verilen “Menemen Serbest Bölgesi” arazisinin, 24 Nisan 2023 tarihinde Menemen Belediyesi’nde gerçekleşen satış ihalesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemi ile İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, ihale sırasında ve sonrasında bir dizi şüphelendirici işlemle karşılaştıklarını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile serbest bölge ilan edilen bu arazinin Ticaret Bakanlığı’mıza, Menemen Belediyesi’ne ve potansiyel yatırımcı firmalarımıza en üst düzeyde fayda sağlayacak şekilde ve gerçek anlamda bir değer yaratması için tüm hukuki haklarımızın takipçisi olacağız.” dedi.

İLK İKİ FİRMA ARASINDA HİSSE ALIŞVERİŞİ
Söz konusu ihalenin, Ramazan Bayramı’ndan sonraki ilk iş günü olan 24 Nisan 2023 tarihinde yapıldığı halde, tekliflerin 20 Nisan 2023 Perşembe gününe kadar alındığını hatırlatan Sevimli, ihale henüz kesinleşmeden ve ihale sözleşmesi imzalanmadan artırıma giren firmalardan ikinci yüksek teklifi veren firmanın, en yüksek teklifi veren şirketin hisselerinin bir bölümünü satın aldığının Ticaret Sicili kayıtlarına yansıdığını kaydetti.
Eyüp Sevimli, şu değerlendirmeyi yaptı:
24 Nisan 2023’te yapılan ihaleden dört gün sonra, 28 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşen bu hisse alışverişleri, artırıma giren firmalar arasındaki örtülü işbirliğinin açık bir göstergesidir. İhale tamamlanmadan ve serbest bölge işleticisi sözleşmesi imzalanmadan yapılan bu işlemler; ihalede amaçlanan rekabet koşullarının oluşmadığını ve bu nedenle kamu zararının oluştuğunu göstermektedir. Bizim İdare Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru, aslına bakılacak olursa sadece İZBAŞ’ın değil, bir kamu kurumu olan Menemen Belediyesi’nin ve Ticaret Bakanlığımızın da hak ve menfaatlerinin korunması ve kamu zararının önlenmesini amaçlamaktadır.”

SERBEST BÖLGE İHALESİNDE NE OLMUŞTU?
30 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Menemen Serbest Bölgesi” olarak ilan edilen 1 milyon 501 bin metrekare arazinin, sınır komşusu olan İzmir Serbest Bölgesi’nin genişleme sahası ve “İkinci İZBAŞ” olması amacıyla görüşmeler iki yılı aşkın süre ilgili kurumlarla gerçekleştirildi.
“Sadece serbest bölge olarak kullanılabilecek” arazinin satış ihalesi 24 Nisan 2023 tarihinde saat 11:00’de Menemen Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
Muhammen bedeli 435 milyon TL olarak belirlenen ihaleye İZBAŞ - İzmir Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş, Globus Savunma Sanayi ve Bilişim A.Ş, Kay-Sa İnşaat, Üçer İnşaat Ltd. şirketleri teklif verdi.
İhale, en yüksek teklif olan 575 milyon 100 bin TL’nin üzerine sadece 1,3 milyon TL eklenmesi ile 576 milyon 400 bin TL bedel ile Muş merkezli Kay-Sa İnşaat Limited Şirketi’nin üzerinde kaldı.
Halen “tarla” vasfında olan ve herhangi bir tarımsal faaliyetin yapılmadığı arazinin yüzde 46’sına karşılık gelen 690 bin metrekaresi, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında “yapılaşmaya kapalı alan” kapsamında bulunuyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çin bayramı başladı

Döngüsel Ekonominin Yükselişi

10 milyar dolar ihracat hedefi için güçbirliği

Dönüşümün itici gücü insan kaynağı

Gıda ihracatında 5 milyar dolar hedef

ENSİA'dan 3'üncü AB Projesi

Arşiv