İki parka iki anlamlı açılış

Şehirlerin kamusal alanlarını yenilikçi ve katılımcı bir anlayış ile yeniden tasarlamayı amaçlayan Karşıyaka Belediyesi, iki yeni alanı daha kente kazandırdı. Tersane Mahallesi 1969 Sokak ile 1971 Sokak kesişimindeki Emre Zeyrek Parkı ve 1972/2 Sokak’taki Kedili Avlu Parkı’nın açılışı gerçekleştirildi.

  • 0
  • 345
İki parka iki anlamlı açılış
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Şehirlerin kamusal alanlarını yenilikçi ve katılımcı bir anlayış ile yeniden tasarlamayı amaçlayan Karşıyaka Belediyesi, iki yeni alanı daha kente kazandırdı. Tersane Mahallesi 1969 Sokak ile 1971 Sokak kesişimindeki Emre Zeyrek Parkı ve 1972/2 Sokak’taki Kedili Avlu Parkı’nın açılışı gerçekleştirildi.
 
Mahallenin en eski sakinlerinden ‘Camcı Emre’ lakaplı Emre Zeyrek’in adını taşıyan parkın açılışında konuşan Tersane Mahallesi Muhtarı Cenan Esmer, “Kurtuluş Savaşı kahramanı, Cumhuriyet devrimi öncülerinden olan öğretmen Halil İbrahim Zeyrek’in torunu, yine öğretmen Mehmet İhsan Zeyrek’in oğlu olan ve aile büyükleri gibi ilçesini güzelleştiren, çevresine değer katan, vatanına ve insanlara hizmet etmeyi seven Karşıyaka’nın efsane isimlerinden değerli büyüğümüz Hüseyin Emre Zeyrek, nam-ı diğer ‘Camcı Emre’ ağabeyimizin adının bu parkta yaşatılmasından mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.  Emre Zeyrek ise, “Bizleri burada bir araya getiren, sevgileri birleştiren, mahallemize güzel yerler kazandıran Cemil Tugay Başkan’a ve meclis üyelerine teşekkürler. Parkları hazırlayan emekçi kardeşler hakkınız helal ediniz. Burada yetiştik, ikinci üniversiteyi Alaybey’de bitirdim. Her başarının arkasında bir kadın vardır, eşim İkbal Hanım’a saygılarımı sunarım. Karşıyaka’nın kapısı Alaybey, apayrı bir coğrafyadır. Nereye giderseniz gidin mutlaka bir Alaybeyli vardır. Bugün bu güzel projenin yöneticisi Gökçek Tuna Hanım’a sevgilerimi yolluyorum. Herkese ailem ve kendi adıma sevgiler, hoşça kalın, sevgiyle kalın” dedi.
 
“KENTSEL TASARIMIN HARİKA ÖRNEĞİ”
Açılışa katılan UNDP Temsilcisi Miadrag Dragisic, sürdürülebilir bir dünya için iş birliklerinin önemini vurgulayarak şöyle konuştu: “Bugün burada iki adet tamamen dönüştürülmüş iki kamusal alanı açıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarımız için çalışırken kalkınmayla ilgili problemlerle baş etmekte, günümüz bu karmaşık sosyal ve çevresel problemleri karşısında geleneksel yöntemler yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle de farklı yaklaşımlara, yenilikçi çözümlere ve çok ortaklı iş birliklerine ihtiyacımız var. Karşıyaka Belediye Başkanı Sayın Dr. Cemil Tugay’a ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı ile bu projenin her aşamasında iş birliği yapan yetenekli ekibine, gönüllü taşıma sağlayan Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’na, Kedili Avlu’daki harika duvar resmi için Zarife Arslan’a ve Karşıyakalılara teşekkür ederim.” 
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise camcılık yapan Emre Zeyrek’in isminin bir parkta yaşatılacak olmasından mutlu olduğunu belirterek esnaflara verdiği değer sebebiyle Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a teşekkür etti.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da katılımcılığın önemine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı üyeleri, kentimizde yapacağımız ekolojik ve katılımcı dokunuşlara ve çalışmalara katkıda bulunmak istediklerini söylediler. Arkadaşlarımız bu alanı ve bugün açılacak olan ‘Kedili Avlu’ adı verilen küçük alanı onlara bu anlamda çalışılabilecek alanlar olarak gösterdi. UNDP buraya hem maddi, hem de manevi katkıda bulundu. Buradan huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Hüseyin Emre Zeyrek ve diğer adıyla Camcı Emre; herkesin sevdiği, Karşıyaka’nın çok değer verdiği bir büyüğümüz. Karşıyaka’ya hizmet etmiş önemli bir ailenin, bugün yaşayan bir mensubu. Onun adını buraya vermek, böylesine küçük ama anlamlı bir çalışma için çok daha anlamlı bir sonuç oldu. Bugün onunla beraber Alaybey’in bir parkında, sokağında bir arada bu açılışı yapmak benim için her zaman hatırlayacağım büyük bir onur. Sağ olun Emre Bey, iyi ki varsınız, her zaman yanımızda olun.”
 
KEDİLİ AVLU NEDİR?
Mekansal iyileştirmeler yapmak üzere, taktiksel şehircilik ilkelerinin benimsendiği uluslararası bir proje kapsamında Japon Hükümeti’nin sağladığı bir fonla hayata geçirilen Kedili Avlu, Undp Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı ve Karşıyaka Belediyesi iş birliğinde kente kazanadırıldı. Vatandaş katılımıyla gerçekleşen bu model, Türkiye’nin öncü çalışmalarından biri olma özelliği taşıyor. Alanda gerçekleştirilen müdahaleler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ekseninde insan ve hayvan refahını iyileştirmek üzere kurgulandı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv