İKSEV Türkiye’nin Festival merkezi

  • 0
  • 722
İKSEV Türkiye’nin Festival merkezi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), Avrupa Festivaller Birliği’nin (EFA), AB Destekli “Avrupa İçin Festivaller, Festivaller İçin Avrupa – EFFE” Projesinde “Türkiye Festival Merkezi” görevini yürütecek. EFFE Projesi, hangi festivalin en heyecan verici ve en yenilikçi çalışmayı yaptığını herkese duyurmayı ve benzer tutkuları paylaşan festivaller arasında bir koalisyon yaratmayı amaçlıyor. EFA, EFFE Projesi kapsamında başvuran festivaller arasında seçim yapacak ve kriterlere uyan festivallere “EFFE Kalite Markası” verecek. Türkiye’den başvuracak kültür ve sanat festivallerinin ön elemesini Festival Merkezi olarak seçilen İKSEV’in belirlediği seçiciler kurulu yapacak.

28 ülkede faaliyet gösterecek Festival Merkezleri ülkelerinde EFFE Platformunu kurmak, genişletmek ve desteklemek için çalışacak. Festival Merkezlerinin belirlediği tüm Avrupa’dan yetkin kişiler, başvuran festivalleri: Sanata bağlılık, yerel topluluklarla bütünleşme, Avrupa ve dünya ile bağdaşan bir bakış açısına sahip olma kriterlerine göre değerlendirecek. Türkiye’de bu özverili ve onursal görevi Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Oğuz Adanır ve Prof. Dr. Hasan Uçarsu yürütecek. Ön elemede belirlenen Festivaller, Uluslararası Festival Jürisine sunulacak. Sanat, kültür, iş ve siyaset dünyasından birçok yetkin isimin yer alacağı Uluslararası Festival Jürisi, 2004-2013 yılları arasında Hortense Archambault ile Avignon Festivali direktörlüğünü yapmış, halen Lozan İsviçre'deki Théâtre Vidy direktörlüğünü yürüten Vincent Baudriller başkanlığında toplanarak EFFE Kalite Markasını alan festivalleri açıklayacak ve bu isimlere “Festival Rehberi”nde yer verecek.  Hem on- line hem de yazılı olarak yayınlanacak Rehberde Festivalin detayları, başlıkları ve rakamsal değerleri yer alacak. Bu rehber 2015 Ağustos ayı içinde Avrupa’nın en büyük Festivallerinden birinin gala gecesinde tanıtılacak ve dağıtımına başlanacak. Kalite markasına hak kazanan Festivaller; Avrupa Birliği’nin desteklediği, gelişmesini istediği sanatsal ve sosyal değerlere dayanan bir uluslararası kültür programının parçası olacak.

Marka alan festivaller daha fazla görünür hale gelecek, insanlara ulaşmak adına yeni fırsatlar edinecek ve seçkin değerinin kabul edilmesini sağlayarak bu durumdan fayda sağlayabilecek.  EFFE bu durumun kendi çapında tanınırlığa sahip olan Avrupa Festivalleri için oldukça önemli bir avantaj olduğunu düşünüyor. Avrupa Birliği böylece seçkin sanatsal kalitesini ve toplulukların katılımını daha geniş kitlelere ulaştırabilecek.  Bu platform Avrupa’nın en iyi, en yaratıcı festivallerini keşfetmek için sanatçıları, yönetmenleri, yöneticileri ve dinleyicileri Avrupa’nın çeşitliliği sayesinde harika bir festival yolculuğuna davet ediyor.

Türkiye genelinde yapılan (müzik opera, bale, sinema, fotoğraf, tiyatro, dans, plastik sanatlar vb.) Festivallerinin Avrupa’daki benzerlerinden geri kalmadığını vurgulamak, Türkiye’nin gelişen sanat ve kültür yaşamını Avrupa çapında en geniş örgütlenmeyle duyurmak için önemli bir fırsat sunan EFFE Projesine katılmak için son başvuru tarihi 15 Kasım 2014 olarak açıklandı. Proje ve katılım şartlarıyla ilgili detaylı bilgi www.iksev.org adresinden alınabilir.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv