İlk Tur Geçildi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TARKEM arasında imzalanan protokol doğrultusunda UNESCO Dünya Mirası Adaylık Dosyası ve Alan Yönetim Planı’nın hazırlanması için çalışmalar hızlandırıldı ve  1 yıl öne çekilen süreç doğrultusunda  yoğun çalışmalarla 2022 Ağustos ayında İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Daimî Listesi'ne girmesi için dosyanın T.C Kültür Bakanlığı’na ve ardından UNESCO’ya gönderilmesi hedefleniyor.

  • 0
  • 224
İlk Tur Geçildi!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Basmane, Kadifekale ve çevresi ile Eski Smyrna, Yeşilova ve Yassıtepe Höyüklerinden oluşan İzmir Tarihi Liman Kenti, 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TARKEM arasında imzalanan protokol doğrultusunda UNESCO Dünya Mirası Adaylık Dosyası ve Alan Yönetim Planı’nın hazırlanması için çalışmalar hızlandırıldı ve  1 yıl öne çekilen süreç doğrultusunda  yoğun çalışmalarla 2022 Ağustos ayında İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Daimî Listesi'ne girmesi için dosyanın T.C Kültür Bakanlığı’na ve ardından UNESCO’ya gönderilmesi hedefleniyor.

İzmir Tarihi Liman Kenti’nin alan yönetim planı hazırlığı ve UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık çalışmaları kapsamında oluşturulan birçok üniversitenin, alan başkanlıklarının, yerel yönetimlerin ve odaların yer aldığı Danışma Kurulu’nun alan yönetim planı içeriğini değerlendirdiği son toplantısı 22 Haziran 2022 tarihinde Kemeraltı Portekiz Sinagogu’nda yönetişim ilkesinin bir parçası olarak eş zamanlı sosyal medya kanallarından canlı yayınlanan sunum ile gerçekleştirildi.

İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNESCO İletişim ve Koordinasyon Ofisi ve TARKEM  tarafından düzenlenen toplantıda, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı uzmanları tarafından adaylık dosyası çalışmalarına dair bilgilendirme yapıldı.  Hazırlanan Alan Yönetim Planı İkarya Danışmanlık firması proje koordinatörü Serdar Nizamoğlu’nun sunumuyla aktarıldı. 

Alan yönetim planının, adaylık dosyası çalışmalarıyla eşzamanlı olarak hazırlandığını belirten İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, 2021 yılında yönetim planı hazırlığı sürecinde planın İzmir’deki tüm kişi ve kurumlar tarafından sahiplenilmesi amacıyla çalışmaların geniş katılımla yürütülmeye dikkat edildiğini dile getirdi. Ediz, çalışmanın İzmir’in tamamını ilgilendiren ve tüm paydaşlardan katkı sunulması gereken bir çalışma olduğuna vurgu yaparken, Danışma Kurulu Başkanı Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr.  Başkanı Akın Ersoy hem Alan Yönetim Planı hem de Adaylık Dosyası süreçlerinin hayli zor olduğunu ama azimle çalışmalara devam edildiğini ve alan yönetim planında olduğu gibi adaylık dosyasında da başarıya ulaşacaklarına emin olduklarını aktardı. 

Toplantı kapsamında Kurul üyelerinin yönetim planı hazırlıkları ve adaylık dosyası çalışmaları kapsamında görüşleri alındı. Alınan görüşler yakın zamanda gerçekleştirilecek Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu toplantısında değerlendirilecek ve onay sürecinin tamamlanması ile plan yürürlüğe girmiş olacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv