İlk yontu Başkan Kocaoğlu’dan

  • 0
  • 858
Yazı Boyutu:

İzmir BüyükşehirBelediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Heykel Çalıştayı’nınaçılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalıştaya katılansanatçılardan “mutluluğun heykelini” yapmalarını istedi. Başkan Kocaoğlu, blokmermere ilk yontuyu, çalıştaya katılan sanatçılarla birlikte yaptı.

Dünyanın dört bir yanından 342 sanatçının başvurduğu vebunların arasından jüri tarafından belirlenen 8 heykeltıraşın katılımıylagerçekleşecek 2. Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı, İnciraltı ŞehitlerParkı’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı törenlebaşladı. “Mutluluk” temalı çalıştayın açılışında konuşan Başkan Kocaoğlu, 8 heykeltıraşın İzmir’de çalışmasının sadece heykel yapmasının yanı sıraçok önemli anlam içerdiğini belirterek, yerel yönetimler olarak yapılanhizmetlerin sanat ve kültürle tamamlanmazsa eksik kalacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu felsefeyle hareketettiğini ifade eden Kocaoğlu, “Türkiye’nin en nitelikli, Avrupa’da birçok salonlaboy ölçüşen Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni yaptık. Anadolu coğrafyasındailk defa opera binası olarak projelendirilen bir binanın projelerinitamamladık. Bu ay içinde projeler elimize geçecek ve ihaleye çıkacağız. KültürPark’ta 3 bin kişilik şov merkezi yapmak için planlama çalışmalarına başladık.Geçtiğimiz sene Ahşap Çalıştayı bu sene de Ege, Milas mermerinden çalıştayyapmak için proje geliştirmiştir. Dünyaca ünlü şairimiz NazımHikmet, Abidin Dino’ya ‘mutluluğun resmini yapabilir misin’ demiş. Biz deşimdi 8 heykeltıraşa ‘mutluluğun heykelini yapabilir misin’ diyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği çalıştaylauluslar arası sanatsal ortaklıkları geliştirmek açısından önemli bir adımattığını belirten 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel BölümüBaşkanı Prof. Dr. Gökçen Ergür ise, “Misafir ettiğimiz sanatçılar artıkkentimizin kardeşleri ve hemşehrileridir. Bıraktıkları eserler uzun yıllarvarlığını sürdürecek. Onlar artık İzmir’in emanetleridir. Sevgiyi duyurmak içinsanat en etkili yoldur. Bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çalıştayındüzenlenmesindeki kararlığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 Konuşmaların ardından Başkan Aziz Kocaoğlu, çalıştayakatılan sanatçılarla birlikte mermere ilk vuruşu yaparak çalışmaların startınıverdi.

Milas mermeri yontumalzemesi
Heykeltıraşların çalışma süreçlerini İzmirlilerin de izleyebileceği 2.Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı,, atölyeler ve konserlerle kentte renklibir sanat rüzgarı estirecek. Teması ‘mutluluk’ olarak belirlenen heykelçalıştayına katılan heykeltraşlar, en güzel heykellerini İzmir için yapacak.Sanatçılar, eserlerini ana yontu malzemesi olarak belirlenen ‘MuğlaMermeri’nden hazırlayacak. Dileyen heykeltıraşlar, Büyükşehir Belediyesi tarafındanverilen mermere ek olarak farklı bir malzeme de kullanabilecek.

İzmir, açık havamüzesine dönüşecek
Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı’nın amacı, kente kalıcı, nitelikli, sanatauluslararası bakışı olan çağdaş yapıtlar kazandırarak İzmir'i adeta bir açıkhava müzesi haline getirmek. Çalıştay, sanat ürünlerini dış mekanlara taşıyarakkalıcı eserlerin sürekli olarak sergilenmesini ve kent kültürüne ve estetiğinekatkıda bulunmayı hedefliyor.

342 sanatçıbaşvurmuştu
Seçici jürisinde heykel sanatçısı Mehmet Aksoy, heykel sanatçısı ve akademisyenAyhan Yılmaz, heykel sanatçısı Cahit Koççoban, heykel sanatçısı ve akademisyenGökçen Ergür, K2 güncel sanat merkezi kurucusu ve yöneticisi Ayşegül Kurtel,İzmir Büyükşehir Belediyesi proje teknik sorumlusu heykeltıraş Yücel TonguçSercan ile İzmir Büyükşehir Belediyesi proje sorumlusu heykeltıraş EsenKesecioğlu’nun yer aldığı çalıştaya 290’i yabancı, 52’i yerli olmak üzeretoplam 342 sanatçı başvurmuştu. Jüri, oldukça zorlanarak yaptığı elemelersonunda Badri Goguadze (Gürcistan), Butrint Morina (Kosova), Yu Cin Ciou(Taiwan), Kuang-hua Hsiang (Taiwan), Lee Zih-Cing (Taiwan), Mykola Lampeka (Ukrayna), Güler Güçlü (Türkiye) ve Okan Sabuncular (Türkiye) olmak üzere 8sanatçının çalıştaya katılmasına karar vermişti.

Gençlerle birlikteçalışacaklar
Çalıştaya katılan sanatçılardan Okan Sabuncular, Güler Güçlü, Butrint Morina veMykola Lampeka, bir yandan kendi heykellerini yontarken diğer yandan çocuklarve gençlerle atölye çalışmaları yapacak. Çalıştay sanatçılarının ‘mutluluk’temasıyla yapacakları bütün eserler ise kentin çeşitli noktalarınayerleştirilecek. Çalışma sürecinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümüöğrencileri de sanatçılara asistanlık yapacak.

İlk çalıştay izbıraktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Akdeniz’ temasıyla düzenlediği ilk heykelçalıştayına 150 heykeltraş başvurmuş ve çalıştayda belirlenen 7’si yabancı, 3’üyerli sanatçı, eserlerini kestane ağacından yontarak yapmıştı. Bu eserler,halen Tarihi Havagazı Fabrikası’nın bahçesinde sergileniyor.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Caz Festivali’ne Unutulmaz kapanış

Arşiv