İnşaat sektörü stoğa çalıştı…

  • 0
  • 978
İnşaat sektörü stoğa çalıştı…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 2014’ün ilk dörtayında konut satışlarında yüzde 8 gerileme yaşandığını ve toplamda 1 milyonkonutun elde kaldığını belirterek,  “İnşaat sektörü stoğa çalıştı ve ciddi bir şişkinlik sözkonusu. Bu da ciddi birkriz beklentisi yaratıyor. Belediyelerin talep ettiği inşaat ve oturma ruhsatıbedelleri makul seviyelere düşürülmeli, hükümette acilen 1984-90 dönemindekigibi özellikle kooperatiflere vergi ve harç muafiyeti getirmelidir” dedi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun konut sektörüne yönelikverilerini değerlendiren Aslan, yılın ilk dört ayında konut satışlarındayaşanan yüzde 8’lik gerilemenin kriz göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Kredilikonut satışları geçen yılın Ocak-Nisan dönemine göre % 50 oranında azalırken vekredili konut alımında da yüzde 30 gerileme yaşandığına işaret eden Aslan, “ Burakamlar ve stoğa dayalı üretimin yarattığı şişkinlik, sektörü ciddi bir krizesürüklüyor. Kapıdan mobilyaya, mutfaktan banyoya 300 yan sektörü deilgilendiren bu konu şu an hükümetin önceliği olmalıdır. Konut satışlarınındüşmesi, konuta ihtiyacın olmamasından değil, özellikle dar ve sabitgelirlilerin satın alma gücünün her geçen gün için biraz daha azalmasındankaynaklanmaktadır” dedi.

VERGİ VE HARÇ MUAFİYETİ ŞART…

İzmir’de konutların yüzde 40’ının kiralık olduğunu, emekli,dul, yetim, dar ve sabit gelirliler için belediyelerin imarlı, alt yapılı arsaüretmesi gerektiğine vurgu yapan Aslan, “ Merkezi hükümet de, TOKİ’nin ilkyıllarında olduğu gibi uzun vadeli, düşük faizli ve konut maliyetinin % 80’nikadar kredi olanağı sağlamalı, Ege-Koop gibi konut üretimi ve kentçilikkonusunda başarısı kanıtlanmış üst birlikler, tıpkı 1984-1990 dönemindeki gibivergi ve harçtan muaf tutulmalıdır. Çünkü hem bu hem de her belediyenin adeta‘haraç’ benzeri aldığı ve ayrı fiyatlandırma uyguladığı inşaat ve oturmaruhsatı bedelleri inşaat maliyetlerini ciddi şekilde artırmaktadır. Birbelediye bir lira talep ederken bir diğeri on lira talep ediyor. Bu standartakavuşturulmalı, arsa tahsisi, alt yapı giderleri ve diğer idari tedbirlerleteşvikler sağlanmalıdır” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv