İnsan beyni yeni bilgiler türetebilme ve keşfedebilme üstünlüğüne sahiptir

  • 0
  • 1.103
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü’nde“Yapay Sinir Ağlarının Gama Spektromatik  Ölçümlere Uygulanması” başlıklı seminer düzenlendi. Seminerde DoktoraÖğrencisi  Selin Erzin sunum yaptı. 

Erzin,“Yapay  Sinir Ağları (YSA) insan beynininözelliklerinden olan öğrenme yolu ile yeni bilgiler türetebilme ve keşfedebilmegibi yetenekleri herhangi bir yardım almadan otomatik olarak gerçekleştirebilmeüstünlüklerine sahiptir” dedi.

Ayrıca Erzin; genelleme yapabilme ve sınırsızsayıda değişkenle çalışabilme yapay sinir ağlarının özellikleri olduğunu ve insanbeyninin öğrenme ve hızlı karar verme yeteneğinin YSA’ lara kazandırmasısayesinde sadece eğitim yoluyla karmaşık problemlerin çözüme kavuşturulmasıamaçlanmış, sahip olduğu bu özelliklerinden dolayı; sınıflandırma, kontrol,görüntü  işleme, modelleme, özelliklebelirleme, optimizasyon, tahmin vb. araçları gerçekleştirmek için bir çokalanda kullanılmakta olduğunu belirtti.          

Selin Erzin, “Yapay Sinir Ağları’nın gamaspektromatik ölçümlere uygulanması ile ilgili çalışması ile genellikle istatikselbir araç olarak kullanılan Yapay Sinir Ağları son zamanlarda GE spektrumanalizinde hesaplama yöntemi olarak kullanılsa da titanyum sintilasyon gamaspektroskopisi ile uygulamaları çok sınırlıdır. Düşük enerji rezülasyonunedeniyle temel olarak üst üste binmiş pikleri içeren titanyum gama spektrumanalizinde kullanılacak olan yapay sinir ağları doğal bir örnek içinde birarada bulunan Uranyum, Toryum ve Potasyum radyonüklidlerin aktivitekonsantrasyonlarının ölçülmesini hedeflemiştir” diye belirtti.
SametÇınar-Anıl Lisan-Anıl Bekletenler İZMİR(Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Daha hızlı daha güvenli

Arşiv