İranlı Minyatür ustasından: Smyrna’lılar kitabı

İzmir aşığı İranlı Minyatür ustası Arya Kamalı’nın, 1986’dan bu yana yaşadığı İzmir minyatürlerinden oluşan kitabı yayınlandı.

  • 0
  • 950
İranlı Minyatür ustasından: Smyrna’lılar kitabı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir aşığı İranlı Minyatür ustası Arya Kamalı’nın, 1986’dan bu yana yaşadığı İzmir minyatürlerinden oluşan kitabı yayınlandı.  Kamalı ile birlikte Prof. Dr. Çınar Atay, Dr. Ali Rıza Sanul imzasıyla Türkçe ve İngilizce hazırlanan kitapta metinsel bilgilerin yanısıra Kamalı’nın gravürleri yer alıyor.

Kitabı ile ilgili bilgi veren Kamalı, Smyrna’lılara 2015 yılında başladığını, Prof. Dr. Çınar Atay ve Dr. Ali Rıza Sanul’un da desteğiyle tamamlanarak Tükelmat tarafından basıldığını söyledi. Kamalı, “Kitapta 46+1 eser yer alıyor. +1 olan eser kitabın tam ortasında ve açıldığında 4 sayfaya ulaşan eser ile birlikte aslında 50 esere ulaşıyor” dedi.

Bir şehri ve insanları tanımak için geçmişine ve nereden gelindiğine bakmak gerektiğini vurgulayan Arya Kamalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adına methiyeler düzülen, şiirler, romanlar yazılan İzmir, yaşanmışlığın adıyla Smyrna, Anadolu’nun bağrından gelen zerafet yanında sevgiden yaratılmış bir o kadar da güçlü ve doğurgan kadınların şehridir. Bu kadınlar da dişilikleriyle körfezi adeta kucaklamış ve orada medeniyet yaratmışlardır. Anaçlığı ile herkese kucak açan, büyüyüp gelişen bu şehir, din, dil, ırk ayrımı yapmadan tüm insanlığı bağrına basmıştır. Bu haliyle yaşanan bir ütopya olan Smyrna, toprak olmuş, yağmur olmuş, ateş olmuş ve hep güzel olmuş bir şehirdir; çok acılar çekmesine rağmen varlığını her daim sürdürmüştür. Deniz kokusunun, sevginin kokusuna karıştığı ve özgürlüklerin kısıtlanmadığı Smyrna’da sonsuz hoşgörü, kurulduğu yıllardan bu güne gelmiş ve ileriye ışık tutmaktadır.”
Kitapta yer alan eserleri yaparken eski fotoğraflar, anlatılan hikayeler ve olayları kullanarak; halkın tutkuları, insanların sevdiği uğrak mekanları, tipik insan profilleri ve nice farklı nüansı düşünerek hissederek, hayal ederek çizdiğini ifade eden sanatçı, “bütün bunları olabildiğince aktarabildimse ne mutlu bana” diye konuştu.

Kitapta; 14 Eylül 1922’de İzmir Belediye ve Meclisleri tarafından İzmir hemşehriliği ünvanı verilen Mustafa Kemal Atatürk, Efe, Saat Kulesi, Eşrefpaşa’dan İzmir,   Basmane Garı, Gevrekçi ve macuncu,  Alsancak Garı, Hisar Cami ve daha bir çok yerin gravürü kitapta yer alıyor.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv