İş Dünyası İçin Çevresel Ayak İzi Projesine AB desteği

  • 0
  • 687
İş Dünyası İçin Çevresel Ayak İzi Projesine AB desteği
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Orman Vakfı’nın “İş Dünyası için Çevresel Ayak İzi” projesi AB’den hibe desteği  aldı. Projenin açılış toplantısı, proje iştirakçileri ve iş dünyasının katılımı ile EBSO Meclis Salonu’nda yapıldı. Proje ile; Türkiye'de üretilen, özellikle ihracata yönelik ürünler için çevresel ayak izinin oluşturulması, belgelendirilmesi ve buna ilişkin ürün etiketlerinin hazırlanması konusunda AB’ye üye ülkelerde yapılan çalışmalar ve iyi uygulama örnekleri aktarılacak. Ayrıca pilot olarak seçilen sektörlerde İzmir’de üretilen ürünlerin karbon emisyonlarını ve potansiyel olarak su kullanımını azaltmak için bir eko-etiketleme sistemi kurulacak. 
 
Ege Orman Vakfı ve Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği’nin İngiltere merkezli The Carbon Trust ile ortaklık yaparak AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-IV–Çevre Hibe Programı kapsamında onaylanan “İş Dünyası İçin Çevresel Ayak İzi” projesinin açılış toplantısında katılımcılara projenin detayları anlatıldı.  Proje açılış toplantısında konuşan Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Narin,” Sera gazı salımını azaltmayı ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamayı amaç edinen iş dünyası ile yapmakta olduğumuz  işbirliğine bu proje yeni bir ivme kazandıracak.”dedi.   
 
Proje hakkında bilgi veren Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği Genel Sekreteri Aygün Altıparmak, 12 ay sürecek olan proje bütçesinin 175 bin 739 Euro olduğunu belirtti. Altıparmak; “Proje ile Türkiye'de üretilen, özellikle ihracata yönelik ürünler için çevresel ayak izinin oluşturulması, belgelendirilmesi ve buna ilişkin ürün etiketlerinin hazırlanması konusunda AB’ye üye ülkelerde yapılan çalışmalar ve iyi uygulama örnekleri aktarılacak. Ayrıca pilot olarak seçilen ambalaj, cam, yapı malzemeleri ve gıda sektörlerinde İzmir’de üretilen ürünlerin karbon emisyonlarını ve potansiyel olarak su kullanımını azaltmak için bir eko-etiketleme sistemi kurulacak.” diye konuştu.
Altıparmak, Türk iş dünyasının çevreye ve topluma duyarlı bir yapıya dönüşerek, dünya ihracatından daha fazla pay almasında ivme kazandıracak projenin iştirakçileri; Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) , İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ,  İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Polibak Plastik Film Sanayi A.Ş., Ege TV ve projede yer alan pilot şirketlere teşekkür etti. 

Proje iştirakçilerinden İzmir Kalkınma Ajansı adına konuşan İZKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı H.İ. Murat Çelik, “Mali Destek Programları ile Ajans olarak ciddi bir kaynağı çevre yatırımlarına ayırıyoruz bu çerçevede bu projede aslında bizim bu çizmiş olduğum çerçeveye çok uygun bir proje ve bizde bu sebeple bu projenin içinde yer almaktan oldukça memnunuz.” diye konuştu. 

Proje iştirakçilerinden Ege Bölgesi Sanayi Odası adına konuşan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi projeyi çok önemli bulduklarını söyledi. Çiçekçi ; “Birçok sanayici arkadaşımız ve  karbon üreten kuruluşumuz; bununda zamanı var bu meseleye neden bu kadar eğiliyoruz acele ediyoruz diyebilir. Çünkü serbest, zorlama yok eko etiketi almakta. Ama arkadaşlar eninde sonunda eko etiket arabamızın plakası gibi bizim ürünlerimizin üzerine er veya geç gidip yapışacak. Bu dünyanın bizim dünyamız olduğunu biliyorsak buna bütün kurumların, derneklerin veya bu işe sebep olan kuruluşların sahip çıkması lazım. Dolayısı ile EBSO bu projeye katılırken şeklen değil esasen katılıyor.”dedi.
 Projenin İngiltere merkezli ortağı The Carbon Trust Genel Müdürü Hugh Jones ise yaptığı konuşmada; “Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan AB ülkelerinde, yapı ürünleri gibi bazı sektörlerde çevresel ürün etiketleri uygulamaları şimdiden zorunlu hale gelmeye başlamıştır. Bu minvalde Türkiye’de üretilen ürünlerin, uluslararası çevresel ve sosyal kriterlere uygunluğunun gösterilmesinde eko-etiketler giderek daha fazla rol oynayacaktır. Diğer yandan bu uygulama ile ürünlerin içerisindeki karbon ve kaynak yoğunluğunu azaltma yönünde yerel endüstriye katkı sağlanacaktır.” dedi.
 
Konuşmaların ardından projede yer alan pilot şirketler Yorglas Cam Merkezi San. ve Tic. A.Ş., AKG Gazbeton İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş., Batıçim Batı Anadolu Çimento San. A.Ş., Bak Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. ve Polibak Plastik Film San. ve Tic. A.Ş.’nin yetkilileri kısa birer sunum yaptılar.  
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv