İşte Başkan Kocaoğlu’nun İzmir manifestosu

  • 0
  • 1.781
Yazı Boyutu:

    ·       İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Aziz Kocaoğlu, 2014-2019 hizmet dönemine ilişkin strateji ve projelerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği toplantıyla açıkladı. İzmir’i geleceğe taşıyacak dev projeleri kamuoyuyla paylaşan Başkan Kocaoğlu’nun, yeni döneme ilişkin mesajları arasında demokrasi ve katılımcılık vurgusu öne çıkan ayrıntılar oldu.   ·       

Başkan Kocaoğlu, yeni dönemde yapılacak 5 metro, 6 tramvay, 2 ayrı banliyö hattı ve devam eden projelerle birlikte İzmir’de raylı sistemin 302 km.’ye çıkarılacağını açıkladı.  

·       İzmir Metrosu’nda Göztepe İstasyonu’nun 25 Mart’ta hizmete gireceğini müjdeleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, 30 Nisan’dan itibaren de Üçkuyular’a kadar olan bölümde deneme seferlerinin başlayacağını söyledi.  

·       Geleceğin İzmir vizyonunu çizen Başkan Kocaoğlu, yüzülebilir Körfez’den yeni iskelelerle güçlendirilen deniz ulaşımına, kent içi ulaşımı rahatlatacak karayolu geçitlerinden, yeni otoparklara kadar birçok projenin hayata geçirileceğini dile getirdi.  

·       BaşkanAziz Kocaoğlu, Kültür Bakanlığı’na bağlı sanat kurumlarının kapatılmasınayönelik çalışmalara da dikkat çekerek, “Devletin kademe kademe çekilmeyebaşladığı sanat dallarına ve sanatçılarımıza sahip çıkmayı görev addediyoruz”dedi.


İzmir’dekiyaşam biçiminin emrivaki projelerle tahrip edilmesinin önlenmesini veİzmirlinin yaşam kalitesinin artırılmasını hedeflediklerini vurgulayanBüyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Türkiye’nin aydınlık geleceğine birkez daha sizlerle birlikte yürüyebilmek, hayatım boyunca yaşayacağım enbüyük onur olacaktır” dedi.     

İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014-2019 vizyonunu, Ahmed AdnanSaygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen geniş katılımlı toplantıyla İzmirlereanlattı. Türkiye’nin demokrasi tarihi açısından bir milat olarak kabul edilen“Gezi Direnişi”nin izlerini taşıyan Başkan Kocaoğlu’nun seçim bildirgesi, devprojelerin yanı sıra, daha fazla demokrasi ve daha fazla katılımcılık vurgusuyladikkat çekti.

Rantdeğil yaşam kalitesi üreten projeler hazırladıklarını dile getiren Başkan AzizKocaoğlu, belirlenen hedefleri, “Kente dışarıdan empoze edilmemekte, aksineşeffaf olarak geliştirilmektedir. Söz konusu nitelikleriyle, hepsi birer “yereldemokrasi” projesidir” sözleriyle tanımladı. Başkan Kocaoğlu, “Türkiye’ninaydınlık geleceğine bir kez daha sizlerle birlikte yürüyebilmek, hayatımboyunca yaşayacağım en büyük onur olacaktır” diye konuştu.

Toplantıdayeni projelerin yanı sıra devam eden çalışmalara da değinen Başkan Kocaoğlu, İzmirMetrosu’nda Göztepe İstasyonu’nun 25 Mart’ta hizmete gireceğinin müjdesiniverdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, 30 Nisan’dan itibaren de Üçkuyular’a kadar olanbölümde deneme seferlerinin başlayacağını söyledi. 

Masabaşı projeleriyle işimiz yok
Yeni dönemde yine gerçekçi, ayakları yere basan, İzmirlilere dokunan ve kentibüyütecek işler yapmayı hedeflediklerini dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Masabaşında hazırlanmış, İzmir gerçeklerinden kopuk, kağıt üstünde kalacak projelerbizim işimiz değil” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, belirledikleri stratejikhedefler doğrultusunda öncelikle; İzmir’deki yaşam biçiminin emrivakiprojelerle tahrip edilmesinin önlenmesini ve İzmirlinin yaşam kalitesininartırılmasını hedeflediklerini söyledi.  

GeziDirenişi ve 17 Aralık vurgusu
Türkiye’nin giderek derinleşen bir demokrasi krizi içine girdiğiniifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, bu tespitin en güçlü şekilde yapıldığı ilkyerin Gezi Parkı olduğunu söyledi. Gezi Direnişi ile onurlu yaşam hakkınasaygı, katılımcılık ve paylaşımın öneminin ortaya çıktığını belirten BüyükşehirBelediye Başkanı Kocaoğlu, 17 Aralık depremine vurgu yaptı. Başkan AzizKocaoğlu, “Peş peşe gelen yolsuzluk iddiaları, içi milyonlarca lirayla dolu ayakkabıkutuları, sözde hayırseverler, havuzlar, tapeler, paralel vesaire vesaire.. İddialarınyargı önüne çıkmasını, haksız ithamlar, iftiralar varsa mağdurların aklanmasınıbeklerken, yargıda ve emniyette çanak-çömlek patladı. “Paralel devlet”iddialarıyla herkes bir yerlere sürüldü. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ayaklaraltına alındı” diye konuştu. 

Aydınlığın ve özgürlüğün kenti İzmir
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ülkenin yaşadığı olağanüstü dönemiaşma konusunda en kritik görevlerden birinin İzmir’e, İzmirlilere düştüğünübelirterek, “Çünkü İzmir Cumhuriyet’in kentidir; çünkü İzmir aydınlığınkentidir; çünkü İzmir özgürlüğün kentidir. Tarihte örnekleri çoktur. İzmir, her ayağa kalkışında, ülkenin geleceğiaçısından çok önemli adımlar atılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşu da,kuruluşu da bu kentten başlamıştır.  Biz, Atatürk’ün deyimiyle “İzmir’in güzel insanlarının” 30Mart seçimlerinde Türkiye’ye yeni ve çok önemli bir mesaj daha vereceğineyürekten inanıyoruz” dedi. 

Engeller, çifte standartlar
10 yıllık görev süresi boyunca onurlu yaşam hakkına saygılı olduklarını,katılımcı yönetim anlayışını gerçekleştirmeye; İzmir’in ve İzmirlilerinprojeleriyle rant değil yaşam kalitesi üretmeye çalıştıklarını ifade edenBaşkan Aziz Kocaoğlu, bu dev yatırımları yaparken pek çok engel ve çiftestandartla karşılaştıklarını dile getirdi. Başkan Kocaoğlu’nun hükümet ve bağlıkurumlarının İzmir’e yönelik çifte standart uygulamalarını şu örneklerleanlattı:“Taksim'dekiarsasını Kasımpaşaspor'a bedelsiz olarak tahsis eden Ziraat Bankası, üzerinden23 yıldır yol geçen Konak'taki 2.9 dönümlük arazi için bize dava açıp İzmir’intam 42 milyon lirasını aldı. Metro hattının yapımında İstanbul’a 3 günde çıkankeşif artışı onayı için İzmir tam 8 ay bekletilmişti. Kamu İhale Kurumukararları nedeniyle metro, teleferik, yeni fuar merkezi, çamur çürütme vekurutma tesisi gibi pek çok projemizin yapımı geciktirildi. “ 

Sadece Belediye değil, İzmirliler cezalandırıldı
BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kamu yatırımlarından da İzmir’in hak ettiğipayı alamadığını belirterek şunları kaydetti:“Örneğin,2013 yılında toplam kamu yatırımı içinde Ankara’ya yüzde 17.5, İstanbul’a yüzde11.8 pay ayrılırken, İzmir’in oranı sadece yüzde 4.41’de kaldı. Yani sadeceBelediye değil İzmir cezalandırıldı.” 

Büyükşehir operasyonunu unutmadık
BaşkanAziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonu ve baskıları daunutmadıklarını belirterek, “Türkiye belediyecilik tarihinde böyle bir olayyaşanmamıştır. Ve bugün gururla söylüyorum ki; hakkında dava açılan, gözaltınaalınan ya da tutuklanan hiçbir bürokratımızın evinde; ne içinde dolarlar olanayakkabı kutuları ve para sayma makineleri bulunmuş, ne de şişkin bankahesaplarına rastlanmıştır. Onlarla gurur duyuyorum. Yine büyük bir gururlasöylüyorum ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm bu engellemelere rağmen,İzmirlilerle birlikte çalışmaya ve üretmeye devam ederek İzmir’i kalkındırdı,büyüttü” diye konuştu.  

Rakamlarla büyüyen İzmir
BaşkanAziz Kocaoğlu, İzmir’in son 10 yıldaki gelişimini ise rakamlarla anlattı: “BüyükşehirBelediyesi olarak, yıllık bazda yatırım miktarımızı 10 yılda 12 kat birdenartırdık. 10 yılda Hükümet’in İzmir’e yaptığı toplam yatırım tutarından dahafazla yatırım gerçekleştirdik. Son 5 yılda ulusal kredi notumuzu 6 basamak,uluslararası kredi notumuzu ise tam 9 basamak birden yükselttik. Kentin yerelyönetimi olarak çok önemli hamleler yaparken, İzmir’i de büyüttük. 2011yılında, dünyadaki 200 metropol içinde en hızlı büyüyen 4. metropol seçildik. 2013yılında Türkiye ekonomisi maksimum yüzde 4 büyürken, aynı dönemde İzmir’inmerkezi bütçeye ödediği vergi yüzde 10.7 oranında arttı. İzmir, Türkiyeekonomisinden 2.5 kat daha fazla büyüdü.” 

İzmirlinin bütçesine katkı koymaya çalıştık
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz 10 yıl boyunca gösterişli ve gözboyayan projeler yerine hep vatandaşa dokunan işler yapmaya özen gösterdiklerinisöyledi. Her adımda İzmirlilerin bütçesine katkı koymaya çalıştıklarınıvurgulayan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:“90dk. ücretsiz ulaşım uygulamasıyla Türkiye’nin en ucuz ulaşımını İzmir’desağladık. Bu sürenin 120 dakikaya çıkarılacağı söylemi bugünlerde konuşuluyor,bugüne kadar AKP tarafından yönetilen hiçbir belediyede 15 dakika bile aktarmayokken, bu 90 dakikanın 120 dakikaya çıkarılmasını söyleminin sadece popülüstbir yaklaşım olarak değerlendirilmesini rica ediyorum. Örneğin Ardahan, Tuncelive Bayburt’un nüfusundan daha fazla bir nüfusa, haftada 2 litre süt dağıttık.Hükümete örnek olduk. Üreticiye alım desteği, işçiye iş güvencesi, dargelirliye ücretsiz sağlık hizmeti verdik. Sofralara ucuz ve sağlıklı ekmeklekatkı sağladık. Çevreye yaptığımız yatırımlarla Türkiye şampiyonu olduk.Örneğin Türkiye'deki ileri biyolojik arıtma tesislerinin yüzde 25'ini tekbaşımıza İzmir’de yaptık. Örneğin döşediğimiz 2906 kilometrelik sağlıklı içmesuyu hattı, İzmir’den Fransa'ya ulaşacak mesafeyi bile geride bıraktı. Yatırımlarımızlaİzmir’i adım adım yerel kalkınma hedefine ulaştırdık. Örneğin, dünyada hiçbir belediyenintek başına yapamadığını başararak, 400 milyon TL yatırımla kente yeni bir fuarkompleksi kazandırıyoruz. Bu, doğrudan kentin ticaretine, sanayisine,turizmine, hizmet sektörüne çok ciddi bir katkı demektir. Örneğin Türkiye’ninbir ucundan diğer ucuna gidip gelecek uzunlukta, tam 3 bin 500 kilometre ovayolunu asfaltlayıp tarımsal ürünlere değer kazandırdık.”   


Toplantıdannotlar:  
İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014-2019 hedeflerini kentekazandırdığı en önemli projelerden biri olan Ahmed Adnan Saygun SanatMerkezi’nde açıkladı. Toplantıya milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, CHPil ve ilçe yöneticileri, İzmir iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinintemsilcileri ve Türk basınını önemli isimleri katıldı. Başkan Kocaoğlu,projelerini sahneye kurulan dev perde üzerine yansıtılan görseller eşliğindeanlattı. Başkan Kocaoğlu toplantının sonunda ilçe belediye başkan adayları tektek anons ederek sahneye davet etti. 

Üçyol-Üçkuyular30 Nisan’da tamam
İzmirMetrosu’nda Göztepe İstasyonu’nun 25 Mart’ta hizmete gireceğini müjdeleyenBaşkan Aziz Kocaoğlu, 30 Nisan’dan itibaren de Üçkuyular’a kadar olan bölümdedeneme seferlerinin başlayacağını söyledi. Ankara ve İstanbul’un yarım kalanmetrolarını üstlenen Ulaştırma Bakanlığı’nın bitme aşamasına gelenÜçyol-Üçkuyular hattına da talip olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Bizhiçbir zaman başladığımız işi yarım bırakmadık. Bizi başkalarıylakarıştırmayın. Ama devlet imkanlarıyla yapmak istiyorsanız, buyurun diyerekHalkapınar ve Narlıdere hatlarını devrettik” diye konuştu. O günden bu yana sözkonusu hatlara ilişkin hiçbir çalışma yapılmadığını dile getiren Başkan AzizKocaoğlu, “Projesiz tünel yapan Ulaştırma Bakanlığı, devrettiğimiz projelererağmen ‘projesi yoktu’ diyor.  İnsan yapmaya niyetli olmayınca her türlügerekçe bulunuyor” diye konuştu. 

KadınlarGünü’nü unutmadı
İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin önümüzdeki 5 yılınışekillendirecek vizyonunu ortaya koyduğu konuşmasına 8 Mart Dünya KadınlarGünü’nü kutlayarak başladı. Kadınların, İzmir’in yaşam kalitesini ve biçiminikoruyup geliştirmesindeki en büyük dayanak olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu,“İzmir'in cesur, fedakar, her zaman başı dik, onurlu ve aydın kadınlarınısaygıyla selamlıyorum. Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” diye konuştu. 

BaşkanKocaoğlu’nun AVM tepkisi
İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hükümetin İzmir’e yönelik herplanının altından bir AVM projesi çıktığını belirterek statların yapımı veİnciraltı’nın planlanması konusundan örnekler verdi. Spor Bakanlığı’nın ihalesiniyaptığı Karşıyaka ve Güzelyalı’daki statların altında ticari kaygılarınyattığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Zihniyet bakın! Şu anda içindebulunduğumuz salonun bir blok ötesi Gürsel Aksel Stadı. Biz burada sadece vesadece Türkiye’nin en nitelikli salonunu yaptık, onlarsa aynı bölgede statyapıyoruz diye AVM, dükkan, tezgah peşinde koşuyorlar. İnciraltı’nda sağlıkkampüsü olacak bir yere 300 dönüm AVM yapalım zihniyeti, İzmirli’yi bu iştenvazgeçme noktasına getirdi. Bu olacak iş değil”  dedi. 

5Stratejik Hedef
İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İzmirliler ve İzmir dostu bilim,iş, kültür ve sanat insanlarıyla peş peşe çalıştay ve forumlar düzenleyerekhazırladıklarını belirttiği 2014-2019 dönemine ilişkin İzmir vizyonu 5 anastratejiden oluşuyor: 

1- Yaşam biçimini koruyarak yaşam kalitesini geliştiren bir kent,

2 - Dünyaekonomisindeki yerini geliştiren bir kent,

3- Birlikte yaşam kültürünü geliştiren dayanışmacı bir kent,

4 -Sürdürülebilir bir kentsel gelişme ve

5 -Katılımcı demokratik bir yerel yönetim.
 

İzmirlininİzmir’i 

İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı AzizKocaoğlu’nun 2014-2019 hizmet dönemine ilişkin projeleri kapsamında ağırlığıraylı sistem projeleri oluşturuyor.

5metro, 6 tramvay, 2 ayrı banliyö hattı ve devam eden projelerle birlikteİzmir’de raylı sistem 302 km.’ye çıkarılacak. Yüzülebilir Körfez’den yeniiskelelerle güçlendirilen deniz ulaşımına, kent içi ulaşımı rahatlatacakkarayolu geçitlerinden, yeni otoparklara kadar birçok önemli proje hayatageçirilecek. Alsancak Tüneli ile trafik rahatlayacak, Körfez’de doğal yaşamadası kurulacak.   

Raylısistem 96 km’den 302 km’ye çıkıyor
İzmir BüyükşehirBelediyesi yeni dönemde raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık verecek. 11km. olarak devralınan ve 96 km'ye çıkarılan mevcut ağ, devam eden metro,banliyö, tramvay ve monoray hattı yatırımları ile 302,6 km'ye ulaşacak..
 
 
Buca,Narlıdere, Urla ve Otogar’a metro geliyor5 yeni metrohattının yapımına başlanacak. 8,5 kilometrelik Fahrettin Altay-Narlıdereİstihkam hattı, 30 kilometrelik Narlıdere İstihkam-Urla İYTE banliyöhattı, 9,5 kilometrelik Üçyol-Buca Tınaztepe Kampüsü hattı, 1 kilometrelikderin tünelle Ege Üniversitesi - Evka 3 metro hattı, 4,5 kilometrelikHalkapınar-Otogar metro hattı hayata geçirilecek.Önümüzdekiaylarda hizmete açılacak Torbalı hattının ardından İzmir Banliyö Sistemi’nikuzey ve güney yönlerinde geliştirecek yatırımlar hız kesmeden devamedecek. Hat kuzeyde Bergama'ya (52 km), güneyde Selçuk'a (56 km) kadaruzatılacak.40km yeni tramvay hattıİzmir’dekent içi trafiğe çözüm getirecek çevreci, hızlı ve ekonomik alternatiflersunulması yönündeki çalışmalar tramvay yatırımlarıyla sürecek.FahrettinAltay-Halkapınar arasında 13 km, Alaybey-Mavişehir arasında 9,7 km, BornovaMerkez- Bayraklı Adliye arasında 4,5 km, Şirinyer-Tınaztepe arasında 4,9 km,Fevzipaşa Bulvarı- Yenişehir Hastaneler Bölgesi- Fatih Caddesi-HalkapınarAktarma İstasyonu arasında 5,5 km,Kordon’anostaljik tramvayAlsancak'takiToprak Mahsulleri Ofisi siloları ile Cumhuriyet Meydanı arasında, Kordon’da tekhat üzerinden ring seferi yapan 2,2 km uzunluğunda tramvay hattı çalışmasıbaşlatılacak.Alsancaktrafiği tünelle aşılacakTalatpaşa,Şair Eşref ve Ziya Gökalp bulvarlarının bağlandığı Vahap Özaltay Meydanı ileHavagazı Fabrikası arası güzergahta, 2 gidiş 2 geliş olacak şekildegerçekleştirilecek aç kapa tünel çalışması ile kentin en sorunlu kavşak vegüzergahına çözüm getirilecek ve bu bölge yer üstü çalışmasıyla birlikteüstünden sadece tramvayın geçeceği bir yaya bölgesi niteliğine kavuşturulacak.Yeniiskeleler: Güzelbahçe, Foça, Urla, Karaburun, Mavişehir, Karataş, Adliye veGöztepeÜretimidevam eden 15 yeni yolcu vapurunun tamamı 2017 yılına kadar hizmete sunulacak.3 yeni arabalı vapur da 2016 yılına kadar hizmete alınacak. Deniz ulaşımınıntoplu ulaşım içindeki payının arttırılması için Güzelbahçe, Foça, Urla,Karaburun, Mavişehir, Karataş, Adliye ve Göztepe'de yeni iskeleler kurulacak.Çevreciulaşımı hedefi doğrultusunda elektrikli otobüsler kademeli olarak toplu ulaşımfilosuna dahil edilecek.DoğalYaşam Adasıİzmir Limanıve Körfezi Rehabilitasyon Projesi kapsamında körfezden çıkan taramamalzemelerinden, canlılar için üzerinde alternatif yaşam ve üremealanının yer aldığı “Doğal Yaşam Adası” oluşturulacak. Bu ada yaratıcı peyzajdüzenlemeleri ile turizme kazandırılacak.Körfez’deyüzeceğizİzmirBüyükşehir Belediyesi yeni dönemde “Yüzülebilir Körfez” hedefine ulaşma yönündeönemli adımlar atacak. Bu kapsamda, tarama ve kanal çalışmalarıyla dışkörfezden iç körfeze su sirkülasyonu sağlanacak. Bu amaçla Körfez’de 250genişliğinde, 8 metre derinliğinde 13 kilometre kanal açılacakRehabilitasyonçalışmalarında Körfez’den çıkarılan kum, bilimsel araştırmalar sonucundaekonomiye kazandırılacak, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesi % 35artırılacak, yeni yüzey temizlik tekneleri alınacak ve "birleşiksistem" çalışan yağmur suyu ve kanal hatları birbirinden ayrılacak.İZMİRDENİZİzmir’instressiz yaşamını koruyarak geliştirmesi için başlanan İzmirdeniz Projesi'ndeİç Körfez bir gösteri mekanına dönüştürülerek İzmirlinin yaşamında daha fazla yertutacak. Tasarımı tamamlanan ve belli parçaları ihale edilerek uygulanmasıbaşlanan proje, 40 km'lik sahil boyunca hayata geçirilecek. Bu kapsamda kıyıboyunca gezinti yolu, bisiklet yolu, kafeler, servis birimleri, çocuk oyunalanları, spor alanları ve özel peyzaj tasarımı oluşturularak kıyının kullanımdeğeri yükseltilecek. Özel tasarlanmış kentsel mobilyalar ile tüm kıyınıngörsel kalitesi zenginleştirilecek. İzmirdeniz projesi kapsamında Göztepe,Karataş, Alaybey, Bostanlı’da semt marinaları oluşturularak İzmir’in denizkenti kimliği güçlendirilecek. Kentte kıyı ile buluşan dereler yeşil koridorlarolarak ele alınarak düzenlenecek.Kültürpark-Kadifekalearasına teleferikİzmirBüyükşehir Büyükşehir Belediyesi’nin en iddialı projeleri arasında yer alanGaziemir’deki Yeni Fuar Kompleksi ile kentteki fuarcılık ekonomisi yaklaşık 5kat büyütülecek ve İzmir, dünya ölçeğinde önemli fuar merkezlerinden birihaline getirilecek. Gaziemir Fuar Kompleksi'nin yanındaki alana fuar ilebağlantılı otel ile kongre merkezi yapılacak.İzmir’ifuarlar ve kongreler kenti hedefine ulaştıracak yatırımlar kapsamında, LimanArkası Bölgesi'ndeki Sümerbank Kampüsü, müze, sergi ve toplantı salonları, açıkalan düzenlemeleri ve konser gibi aktivitelerle gün boyu yaşayan canlı bir kentparçasına dönüştürülecek.Kültürparkfuar holleri “Kongre ve Sergi Sarayı”na dönüştürülerek İzmir, kongre turizmininönemli destinasyonlarından biri haline getirilecek.KültürparkKongre ve Sergi Sarayı ile Kadifekale arasında teleferik hattı kurmaçalışmaları başlatılacak.63alt ve üst geçitİzmirBüyükşehir Belediyesi trafik akışına kolaylık sağlamak ve ulaşımı hızlandırmakiçin yeni dönemde İZBAN hattı ve karayolu güzergahları üzerinde 63 adet alt veüst geçit inşa edecek.İZBANhattı üzerinde yapılacak yeni karayolu alt ve üst geçitleri şunlar:GaziemirESBAŞ Karayolu Üst Geçidi, Gaziemir Hava Ulaştırma Okulu Karayolu Üst Geçidi,Menemen 136 Sokak Karayolu Üst Geçidi, Menemen 1211 Sokak Karayolu Üst Geçidi,Menemen 98 Sokak Karayolu Üst Geçidi, Şemikler Karayolu Üst Geçidi, TepeköySelçuk arası 4 adet karayolu üst geçidi, ve 6 adet karayolu alt geçidi, BergamaAliağa arası 11 adet karayolu üst geçidi ve 23 adet karayolu alt geçidi, SelçukÇamlık arası Karayolu Üst Geçidi, Torbalı İsmetpaşa Caddesi Karayolu ÜstGeçidi, Torbalı Taşocağı Yolu Karayolu Üst Geçidi""Karayollarıüzerinde yapılacak yeni üst ve alt geçitler şunlar:AdnanKahveci Üst Geçidi Altınyol bağlantısı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı KarayoluAlt Geçidi, Selçuk Taşköprü Karayolu Köprüsü, Karabağlar Yaşayanlar KavşağıKarayolu Üst Geçidi, Otogar Kavşağı Karayolu Üst Geçidi, Anadolu CaddesiŞemikler Kavşağı Karayolu Üst Geçidi, Menderes Tekeli-Develi Köprüsü,Torbalı-Pancar-Karakuyu ana ulaşım yolu köprüsü, Kahramanlar Karayolu AltGeçidi, Marina Kavşağı Karayolu Alt Geçidi"Ayrıca kentgenelindeki yoğun kavşaklarda yer altı ve üst geçitleri de yapılacak.HomerosBulvarı Otogar ve Çevre Yolu’na bağlanacakMetropolalanda mevcut yol güzergahlarında trafik düzenlemesi ve yol yenilemeçalışmaları devam ederken, terki yapılan ve kamulaştırma çalışmaları ilekazanılan imar yolları da kente kazandırılacak. Ulaşımda yeni alternatifler,kent yaşamını daha da kolaylaştıracak.HomerosBulvarı, Otogar‘a ve Çevre Yolu’na bağlanacak. Yüzbaşı İbrahim HakkıCaddesi hem sahille hem de Manisa yoluyla birleştirilecek. MenemenCumhuriyet Mahallesi Sevgi Caddesi, Çiğli Esentepe Mahallesi, Menemen 30Ağustos Mahallesi, Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi, Şemikler 6274/1 Sokak imaryolu, Halkapınar Şehitler Caddesi-Gaziler Caddesi bağlantı yolu, KarabağlarYaşayanlar Kavşağı-Koşuyolu bağlantısı, Boğaziçi Caddesi -Buca Otogar yolubağlantısı, Gürçeşme Caddesi-Boğaziçi Caddesi bağlantısı, Güzelbahçe'ye 24,5km'lik yol, Karşıyaka Ordu Bulvarı devamı, Eski İzmir Caddesi, Buca DoğuşCaddesi ve kent genelinde yeni imar yolları açılacak.Trafikteteknolojik devrim: Akıllı Trafik Yönetim SistemiDünyanıngelişmiş kentlerinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu “TamAdaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi” Türkiye’de ilk kezİzmir’de devreye alınacak. 1000 kavşak kapasitesine sahip bu yeni sistemleseyahat süreleri kısaltılırken yakıt sarfiyatının da azaltılması sağlanacak.134km yeni bisiklet yoluİzmir’de bisikletulaşımını kent hayatının bir parçası haline getirecek yatırımlara hızverilecek. BİSİM projesindeki bisiklet ve istasyon sayısı arttırılarak bisikletkullanımı teşvik edilecek. BİSİM'in toplu ulaşım kartı ile kullanılmasınaolanak sağlayan sistem hayata geçirilecek. İlçe merkezlerinden kent merkezineulaşımı sağlayacak kuzey, güney, doğu ve güneydoğu akslarında toplam 134 km'likbisiklet yolları oluşturulacak. Seferihisar- Sığacık arasındaki güzergahtabisiklet yolu açılacak. Kent merkezindeki konut-iş, sosyal ve kültürelmekanlar, vapur iskeleleri, metro istasyonları, terminaller, sosyal ve turizmalanları, alışveriş merkezleri, üniversite kampus alanları, pazaryerleri gibimekanlara bisikletle erişimi sağlamak amacı ile ilave güzergahlar ve park alanlarıyapılacak. Bisiklet parkları yaygınlaştırılacak, yeni gemilerde bisiklet parkalanları oluşturulacak, Metro istasyonlarına bisiklet rampaları yapılacak.ŞehirTiyatrosu ve Filarmoni OrkestrasıMavişehir'de,mimarisiyle kentin yeni sembolü olmaya aday, Türkiye'nin en nitelikli operabinası kente kazandırılacak. Tiyatro ve tiyatrocuların daha geniş kitlelerle veözgürce buluşmalarını sağlayacak Şehir Tiyatrosu kurulacak. İzmir BüyükşehirBelediyesi, sanatı-sanatçıyı destekleme hedefi doğrultusunda FilarmoniOrkestrası kuracak.İzmirAntik Roma Tiyatrosu ile dünya turizmine açılacakTarihselmirası kent kimliğinin parçası kılacak ve İzmirlilerin tarihe ilişkin belleğinigüçlendirecek çalışmalara hız verilecek. İzmir-Tarih projesi kapsamında17 alt bölgeye ayrılan Kemeraltı ve çevresi ekolojik yöntemlerleaydınlatılacak, üst örtü ve kent mobilyaları projeleri gerçekleştirilecek.Tarihi Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışmış 16 bin kişilik Antik RomaTiyatrosu gün yüzüne çıkarılarak kent içindeki turizm hareketliliğine yeni birivme kazandırılacak. Antik Roma Tiyatrosu’nun bulunduğu bölgedekamulaştırmalara başlanan alanda, tarihsel dokuyla uyumlu ve mimarisiyarışmayla belirlenecek Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi kurulacak.Tarihi Kadifekale surları ile sur içi, etkinlik ve festivallere evsahipliğiyapacak şekilde yeniden düzenlenerek turizmin önemli unsurlarından biri halinegetirilecek. Cici Park ile Fevzipaşa Bulvarı arasında kalan tarihiİkiçeşmelik aksı üzerindeki bina cepheleri sağlıklaştırılarak İzmir'e yenicazibe merkezi kazandırılacak. Cici Park karşısında konumlanan Roma dönemindenkalma antik yol koruma altına alınacak ve içinde bulunduğu alan bir seyirterası olarak düzenlenecek.İkisüper stat ile yeni havuzlar geliyorİzmir’euluslararası standartlarda iki yeni stat kazandırılacak. Örnekköy'de veUzundere'de içinde sosyal tesisleri, antrenman sahaları, spor salonu, teniskortları, açık hava voleybol ve basketbol sahaları, yüzme havuzu, donatıalanları yer alan 25 bin kişilik stat ve spor kompleksi yapılarak sporaltyapısı zenginleştirilecek.Kentin sporaltyapısında önemli eksiklerin başında gelen açık ve kapalı olimpik yüzmehavuzları ile yeni buz pateni salonları kente kazandırılacak.İnciraltısağlık turizmi ile parlayacakDaha öncebir kısmında EXPO faaliyetlerinin tanımlandığı, içerisinde 70 hektarlık lagünve kent ormanı barındıran 400 hektarlık bölge, “sağlık konsepti” çerçevesindeplanlanacak. Bu alanda sadece sağlık temasına uygun tıp fakültesi, sağlıkaraştırma merkezi, hastaneler, sağlık yüksek okulu, geriatri merkezi ve termaloteller kurulacak.Bölgeninuluslararası kabul görmüş, özellikle Avrupa'nın yaşlı nüfusu tarafından tercihedilen bir turizm destinasyonu haline gelebilmesi için gerekli tanıtım çalışmalarıyapılacak. İnciraltı'na yapılacak sağlık yatırımlarının teşvik kapsamınaalınması için gerekli çalışmalar sürdürülecek. Bu bölgenin tamamınınturizm tesis alanı olarak planlanması durumunda, 20 bin kişiye istihdamsağlanması hedefleniyor.MarinaKavşağı’na alt geçitİnciraltı-Balçova-Otoyolkesişme noktasında yapılacak Marina Karayolu Alt Geçidi, bölgedeki trafikyoğunluğunu azaltacak.Yarımadakalkınmanın lokomotifi olacakİzmir’inkalkınmasına büyük ivme kazandıracak Yarımada Bölgesi planlanarak kentekonomisinin en önemli unsurlarından biri olması sağlanacak.Toskana veKaliforniya örneklerinde olduğu gibi Urla'da şarap vadisi oluşturularak butikşarapçılık geliştirilecek, tadım evleri kurulacak, ulaşım ve konaklamaolanakları arttırılacaktır. Geleneksel bağ bozumu şenlikleri uluslararasıboyutlara taşınacak. Ege Üniversitesi’ne ait Mordoğan’daki Deneme, Araştırma veUygulama İstasyonu ile işbirliği yapılarak Mordoğan Nergis Çiçeği Parkıoluşturulacak. Yarımada’da ekolojik sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi vebölgedeki pazar kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla üretici pazarı,ekopazar, kadın üretici pazarı, gece pazarı, antika pazarı, e-pazar kurulacak.Sakız ve keçiboynuzu ağaçları; nergis, sümbül ve kum zambakları gibi aromatik,süs ve tıbbi bitkiler ile enginar ve bamya gibi endemik türlerin üretimi teşvikedilecek. Tarıma elverişsiz arazilerde badem üretimi teşvik edilerek verimli 80bin ağaçtan 8 bin aileye geçim kaynağı olanağı sağlanacak. 1997 yılından beriboş tutulan Yaşar Neng Lisesi'nin mevcut binaları yıkılarak “Sağlıklı YaşamKöyü” olarak yeniden tasarlanacak. Kurslar, atölyeler ve hobi merkezlerininyoğun olarak kullanıldığı, izleyici değil aktif katılımcıların olduğu, becerigeliştirmeye dayalı "Yaratıcı Turizm" potansiyelinindeğerlendirilmesi için çalışmalar yapılacak.İzmirliçiftçi dünya pazarlarına açılacakİzmirBüyükşehir Belediyesi’nin tarımı kalkındırarak ülke ekonomisine katkı sağlamayayönelik çalışmaları devam edecek. Sözleşmeli üretim çalışmalarının kapsamıgenişletilerek, üreticinin yurtdışı pazarlara açılmasına olanak sağlayacak yenibir örgütlenme modeli oluşturulacak.8bölgede kentsel dönüşümBugüne dekuygulanan ilkeler doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilecek.İzmirlilerin sağlıklı ve güvenli konutlarla, yüksek standartlarda yaşamalanlarına sahip olması için, yerinde dönüşüm sağlanacak. Belirlenen hedefler,katılımcı karar süreci, şeffaflık, sürdürülebilirlik ilkeleri ışığındagerçekleştirilecek. Bu ilke ve hedefler doğrultusunda başlatılan yerindedönüşüme yönelik Kentsel Yenileme projeleri tamamlanacak.Alparslan,Cengizhan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinde 60 hektar alanda yaklaşık 8000konut yerinde dönüştürülecek.Karabağlar'ınYurtoğlu ve Uzundere mahallelerinde 32 hektar alanda yaklaşık 3200 adetyeni konut üretilerek Kentsel Dönüşüm Uygulaması tamamlanacak.Konak'ınBallıkuyu, Akarcalı, Kocakapı ve Kosova mahallelerinde 48 hektar alandaKentsel Tasarım Projesi tamamlanarak uygulamaya geçilecek.EgeMahallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Projesi'nde yer alan 7 hektarlık alantümüyle yenilenerek kentin en renkli merkezlerinden biri halinegetirilecek.Karşıyaka'nınÖrnekköy Mahallesi’ndeki 18 hektarlık alanda Kentsel Tasarım Projesi tamamlanarakuygulamaya geçilecek.Gaziemir'inAktepe ve Emrez mahallelerindeki 122 hektarlık alan, tasarım ve uygulamaprojeleriyle yenilenecek.Bayraklı'dakiilk etap Kentsel Dönüşüm çalışmalarının ardından, yaklaşık 250 hektarlıkalanda yeni dönüşüm çalışmaları başlatılacak.Kadifekale'deoluşturulan 46 hektar büyüklüğündeki kent ormanı ile bütünlük sağlayacakşekilde Meles Deresi boyunca Yeşildere Vadisi yerinde dönüşüm hedefi ilecanlandırılacak.Hedef:250 bin “Süt Kuzusu”Halen 120bin hanede 0-5 grubundaki çocuklara haftada 2 litre olarak gerçekleştirilen sütdağıtımı artarak sürdürülecek. Hedef 250 bin aileye ulaşabilmek. Spor Sütü ileproje bir adım daha gelişecek.Atıklarekonomik kazanca dönüşüyorİzmir BüyükşehirBelediyesi’nin çevre yatırımları yeni dönemde de hız kesmeden devam edecek. Buamaç doğrultusunda evsel atıkları enerjiye dönüştürecek katı atık bertaraftesisleri kurulacak. Atık suların arıtılarak kentsel hizmetlerde ve sulamadakullanılması sağlanacak. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nden elde edilen nihaiürün ekonomik kazanca dönüştürülecek.Katılımcıdemokratik yerel yönetimİzmirlilerin,kentle ilgili projelerde daha katılımcı hale getirilmesi ve İzmir'in demokrasikültürü konusundaki liderliğinin pekiştirilmesi sağlanacak. Proje ve hizmetler,meslek odalarından iş dünyasının temsilcilerine, üreticilerden dezavantajlıgruplara kadar toplumun her kesimiyle paylaşılmaya devam edilecektir. Semt vebölge ölçekli halk forumları düzenlenecek. İzmir Ekonomik Kalkınma veKoordinasyon Kurulu, Kent Konseyi ve Kent Meclisleri daha aktif halegetirilecek. Büyükşehir Belediyesi’yle ilçe belediyeleri arasındaki işbölümünde dayanışmayı ve karşılıklı sorumluluk anlayışını geliştiren, ilçebelediyelerinde katılımcı pratiklerin gelişmesini kolaylaştıran mekanizmalaroluşturulacak. İlçe Muhtarlık Masaları kurularak, belediye-muhtarlıkilişkileri, katılımı arttıracak biçimde yeniden düzenlenecek. Kent yönetimindeetkili katılımcılık ve şeffaflık mekanizmalarının geliştirilmesi içinprojeler, hazırlık aşamasından itibaren paylaşılacaktır. Bu şekilde İzmir’deaktif yurttaşların oluşumu hızlandırılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütçehazırlama sürecinde, ilçe ve mahallelere kaynak tahsisinde, interaktif web sitesive kısa mesaj servisi hizmetiyle vatandaşların tercih ve önceliklerinibelirleyecektir. Bu şekilde vatandaşların bütçeleme sürecine aktif olarakkatılımı sağlanacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv