İşte burası!

  • 0
  • 952
Yazı Boyutu:

Başkan Aziz Kocaoğlu, meslek odaları temsilcileri ilebirlikte, Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi yapılması düşünülen alandainceleme gezisi gerçekleştirdi. Dış ortama koku, sızıntı suyu ve gürültü gibihiçbir olumsuz etkisi olmayacak modern tesis için Koyundere Kavşağı’ndan 4 kilometrelikyol yapılacak. Böylece çöp TIR’ları hiçbir yerleşim yerinden geçmeyecek.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TMMOB’a(Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) bağlı meslek odalarının başkan vetemsilcileriyle birlikte, “Katı Atık Değerlendirme Bertaraf Tesisi”ninkurulması öngörülen alanı inceledi. TMMOB’a bünyesindeki oda yöneticilerindengelen talep üzerine gerçekleştirilen teknik gezide, Büyükşehir ve İZSUbürokratları da hazır bulundu.

Kentin gelişmesi ve kalkınması yönünde bir vizyonedindiklerini ve bu konuda bir yol haritası çizerek çalışmalara hızlı birşekilde devam ettiklerini dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kentin kalkınmasıkentin gelişmesi birinci derecede çevre yatırımlarının tamamlanmasındangeçiyor. Yani dünyanın neresine gidersiniz gidin, eğer nitelikli birdestinasyona ulaşmak istiyorsanız, mutlaka çevre yatırımlarında maksimum düzeyeçıkmanız gerekiyor. Çevre bu işin birinci adımı. Biz bunu birinci hedef olarakaldık. Ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Çevre yatırımlarında tekeksiğimiz, modern bir katı atık bertaraf tesisidir. Bunu da bir an öncegerçekleştirmeyi çok istiyoruz” dedi.

 

ÇED Ön Raporu için ihaleye çıkılıyor
Tesisin son durumu hakkında bilgilendirme yapan İzmirBüyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi yetkilileri, Karşıyaka Yamanlarmahallesinde belirlenen alan için ÇED Ön araştırma raporu hazırlanması amacıylaihaleye çıkacaklarını ve hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Yetkililer,belirlenen alanda “Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi” kurulmasınailişkin çeşitli resmi kurumlara görüş sorduklarını anlatarak, “Bu konuda Enerjive Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarına, Çevre ve Şehircilik İlMüdürlüğü’ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne, Devlet Su İşleri’ne, İZSUGenel Müdürlüğü’ne, Orman Bölge Müdürlüğü’ne, Gediz Dağıtım A.Ş ile TürkiyeElektrik İletim A.Ş’ye gönderdiğimiz yazılar ile görüş sorduk. Hepsi ‘olumlu’yanıt verdi. Biz de hemen ihale hazırlıklarına başladık” şeklindekonuştu. 

 

Koku yok, sızıntı yok, gürültü yok
İZSU yetkilileri ise kurulması düşünülen Katı AtıkDeğerlendirme ve Bertaraf Tesisi ile ilgili şu bilgileri verdi:  “İzmir’in katı atıklarının değerlendirilmesi planlanan bualan, Ulukent’e yaklaşık 4 kilometre mesafede, 600 metre kodlarındave çanak yapıda 2 bin dönümlük bir arazi. Zemin yapısı incelendiğinde anakayacın ortaya çıktığını, toprak örtüsünün olmadığını, bitki örtüsünün bunabağlı olarak çok zayıf olduğunu görebiliyoruz. Ve kil yapının da ana kayaçlabirlikte hakim olduğunu görüyoruz. Bu da yeraltı suyuna herhangi birsızdırmanın olmayacağı anlamına geliyor. Yapılacak tesis, atıkların tamamenkapalı ortamlarda ayıklanması, mutfak artıklarının enerji potansiyelindençürütme yöntemi ile yararlanılması ve elektrik elde edilmesini içeriyor.Çürütme işleminden sonra organik malzemenin biyolojik bozulma özelliklerinintamamen ortadan kaldırılması, sonra tarım alanlarında ve kentsel yeşilalanlarda toprak iyileştirici olarak kullanılması hedefleniyor. Atıklariçerisinde toplam miktarı yüzde 30 düzeyinde olan geri kazanılabilir atıklardanyanabilir nitelikte olan kağıt ve plastikler, sanayiye ek yakıt olarakpreslenerek gönderilecek.  Cam ve metaller ise hurda malzemeleriişleyen geri kazanım tesislerine gönderilecek. Atığın bünyesinde bulunanyaklaşık yüzde 16 civarında toprak, inşaat molozu ve kül gibi biyolojik bozulmaözelliği olmayan malzemeler de alanda yapılacak ve sızdırmazlığı güçlendirilmişlotlarda depolanacak. Tesise ulaşım, İzmir’in otoyol bağlantılarından sağlanacak.Çöp TIR’ları kesinlikle yerleşim alanlarına girmeyecek. Koyundere’ye kadarotoyol bağlantısından gelecek araçları, Koyundere kavşağına yapılacak olan 4kilometrelik yeni bağlantı yolu ile yerleşim alanlarının içersine hiç girmedentesis alanına ulaştıracağız. Tesisin tüm kapalı ünitelerinde koku kontrolsistemi olacak. Oluşabilecek emisyonların hepsi toplanarak biyolojik vekimyasal arıtmaya tabi tutulacak. Dolayısıyla bu tesisin dış ortama kokuanlamında, sızıntı suyu anlamında, gürültü anlamında, emisyonlar anlamındaherhangi olumsuz bir etkisi olmayacak. Avrupa standartlarında bir tesis kurmayıhedefliyoruz.”

 

11 oda temsilcisi katıldı
Düzenlenen inceleme gezisine Ziraat Mühendisleri OdasıBaşkanı ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi’nin yanı sıra, ÇevreMühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay, Kimya Mühendisleri Odası EgeBölge Şube Başkanı Saadet Altaylar, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir ŞubeBaşkanı Ayhan Emekli, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel,Gıda Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Hülya Yılmaz, Maden MühendisleriOdası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız, Peyzaj Mimarları Odası İzmir ŞubeYönetim Kurulu Üyesi Esra Erkmen, Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi2.Başkanı Rafet Erşen, Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim KuruluYazman Üyesi Emre Timur ve Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi YönetimKurulu Üyesi Necati Kasap katıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv