İstiklal Marşı, bağımsızlığa ve özgürlüğe duyulan özlemin ifadesidir

  • 0
  • 786
İstiklal Marşı, bağımsızlığa ve özgürlüğe duyulan özlemin ifadesidir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 94’ üncü yılında  konuşan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, “ İstiklâl Marşı, Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadele içerisinde kaleme aldığı bir metindir” dedi.

İstiklâl Marşı’nın kabul ediliş hikayesini anlatan Prof. Dr. Gökçek, “TBMM Bir taraftan milli mücadele sürdürülürken, bir taraftan da ordunun maneviyatını yükseltecek, savaşırken onu daha moralli olmasını sağlayacak bir marşa ihtiyaç duyuyor. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı TBMM’den böyle bir talepte bulunuyor. TBMM, 1921 yılında bir yarışma düzenliyor. Gazeteciler aracılığıyla yarışma tüm halka duyuruluyor. Mehmet Akif, o dönemde TBMM’de milletvekili ve aynı zamanda şair yönü ile tanınıyor. Yazdığı şiirlerle toplumun ve milletin sevgilisi halindedir. Yarışmaya katılması beklenen Mehmet Akif,  ödül için şiir yazmayacağını dile getiriyor. O dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver araya giriyor ve Mehmet Akif’in yarışmaya katılması konusunda ricada bulunuyor. Mehmet Akif’in çok yakın dostu Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Çantay’ın baskılarıyla şiiri yazması konusunda ikna ediliyor. Ankara’da Hacettepe Üniversitesi içerisinde yer alan Tacettin Dergahı’nda yer alan eski bir evde kalan Mehmet Akif,  kısa bir süre içinde 10 kıtalık “İstiklal Marşı” nı ortaya çıkarıyor. Şiir çok beğeniliyor ve gerçekten de milli marş olmayı hak eden bir şiir olduğu düşünülüyor ve 12 Mart 1921 tarihinde Mehmet Akif’in  şiiri “İstiklal Marşı” olarak  kabul ediliyor” dedi.

“İSTİKLAL MARŞI, ORDUYA İTHAF EDİLMİŞTİR”
İstiklâl Marşı’nın ordu için yazıldığını ifade eden Prof. Dr. Gökçek, “Mehmet Akif’in şiirinde seslendiği kitle, o sırada ülkeyi kurtarmak için savaşan, milli mücadeleyi gerçekleştiren, başında Mustafa Kemal’in bulunduğu ordudur. Orduya seslenerek “Korkma” diye başlayan şiir, Türk tarihinin özetini yapıyor. İstiklâl Marşı’nın anlamı, “geçmişte bütün zorlukların üstesinden gelmeyi başardığın gibi, bugün de içinde bulunduğun badireden kendine güvenerek çıkabilirsin” Hatta şiir içerisindeki, “Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım, kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım” dizeleri Türklerin Ergenekon’dan çıkışına gönderme yapar. Türklük ve İslam’la ilgili öğeler şiirin kelime kadrosunu oluşturur. Mehmet Akif, Türkçü ve İslamcı bir şairdir” diye  belirtti.

“TOPLUMDA YARATTIĞI HEYECAN FARKLI”
İstiklal Marşı’nın günümüz insanları üzerinde yarattığı etkinin, yazıldığı döneme göre farklılık gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Gökçek, “O günün şartlarıyla, bu günün şartları birbirinden farklıdır. O dönemde savaş hakimdi ve Yunanlılar Anadolu’yu işgal etmişti. Dolayısıyla bu çok travmatik bir olaydır. Bu yüzden halkın o dönemde içinde bulunduğu psikolojiyle, bu dönemki psikolojinin aynı olması beklenemez. Bugün İstiklal Marşı’nı elbette bizim milli varlığımızın bir sembolü olarak okuyor ve kullanıyoruz. İstiklal Marşı yazıldığı zamanki ruhun, şimdi olmadığını düşünmek doğru değildir. İşgal altında olmayan milli bir devletiz, bağımsızlığımız var, istiklalimiz var. İstiklal Marşı, bağımsızlığa ve özgürlüğe duyulan özlemin ifadesi olarak yazılmıştır”. 

BAĞIMSIZLIĞIN SİMGESİ
İstiklal Marşı-Bayrak ilişkisine de değinen Prof. Dr. Gökçek, “Bayrak; milletin, devletin varlığının sembolik bir göstergesidir. Bayrak ve milli marş birbirini destekler. Bizim marşımızda bayrak ve sancak vurgusu vardır. Dolayısıyla her ikisi de bağımsızlığın simgesidir. Devletlerin, milli ve bağımsız olduğunu gösteren iki temel unsurdur. Bağımsız olan tüm devletlerim bayrağı ve marşı vardır” diye konuştu..
İZMİR(Ege Ajans/Hicran Karahan-Halil AK)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv