İstilacı Balık Türlerinin Ekonomiye Kazandırılması ile Ekosistem Restorasyonu

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından “Perşembe Seminerleri” kapsamında “Yenebilir İstilacı Balık Türlerinin Ekonomiye Kazandırılması ile Ekosistem Restorasyonu” konulu sunum çevrimiçi olarak düzenlendi.

  • 0
  • 518
İstilacı Balık Türlerinin Ekonomiye Kazandırılması ile Ekosistem Restorasyonu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından “Perşembe Seminerleri” kapsamında “Yenebilir İstilacı Balık Türlerinin Ekonomiye Kazandırılması ile Ekosistem Restorasyonu” konulu sunum çevrimiçi olarak düzenlendi. EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi ve Akdeniz Koruma Derneği Üyesi Funda Kök Filiz’in yaptığı sunuma ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Ayaz, “İstilacı yabancı türler oldukça önemli bir konuyu oluşturuyor. Nitekim biyolojik çeşitliliğimizi tehdit eden en önemli faktörlerin başında yer alıyor. İstilacı türler konusunda dünyada ve ülkemizde fon kaynakların sağlandığı projeler yapılıyor. Bu istilacı türlerden besin olarak faydalanmak yoluyla en azından bir restorasyona gidilebilir. Biyoçeşitliliğimizin üzerindeki istilacı türlerin baskısı daha da azaltılabilir” diye konuştu.
Funda Kök Filiz, sunumunda istilacı türlerin yayılım alanları, çeşitleri, ekonomik değere kazandırılması gereken türleri, istilacı türlerin Akdeniz’e geliş süreci ve ekonomik bir değer olarak bu türlerin markete kazandırılmasına ilişkin bilgiler verdi. İstilacı türlerin yönetimi ile ilgili noktalara da değinen Kök Filiz, “Ekosistem temelli yönetim anlayışıyla deniz koruma alanlarının genişletilmesi, yabancı türlerin avlanması ve toplanması, aşırı avlanan predatörlerin ve anahtar türlerin korunması gerekiyor” dedi. Kök Filiz, Süveyş Kanalı’nın açılarak kanalın genişletilmesinin Akdeniz’in dünyanın en çok istila edilen denizel ekosistemi haline getirdiğini ifade etti.

İstilacı türler ekonomiye kazandırılacak
İstilacı türlerden sokkan, kılkuyruk mercan, asker balığı, lokum, külah balığı, Nil barbunu ve aslan balığının ekonomik değer olarak kazandırılmasının  hedeflendiğini belirten Funda Kök Filiz, Akdeniz Koruma Derneğinin bu konuda pek çok araştırma ve proje yaptığını söyledi. Bu türlerin market zincirine ekonomik değer olarak kazandırılmasına ilişkin önerilerde bulunan Funda Kök Filiz, “Bu türlere ilişkin önemli şeflerin menüler hazırlaması, istilacı türlerin avlanarak denizden uzaklaştırılması ve insan sağlığı için tehdit oluşturmayan türlerin satışa sunularak balıkçılık mesleğinin desteklenmesi, istilacı türleri hedefleyen av araçlarına kontrollü şekilde izin verilmesi, rekreasyonel balıkçılıkta egzotik türlere yönlendirmek öneriler arasında yer alıyor” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv