İTHAL KUMAŞA VERGİNİN FATURASI 4 MİLYAR DOLARI BULUR

  • 0
  • 719
Yazı Boyutu:

İthal dokuma kumaşa getirilen vergiden sonra örme kumaş ithalatına da yüzde 20 ek vergi gelmesi yıllık 10 milyar dolar dış ticaret fazlası veren hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe tepkiye yol açtı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, ek verginin Türkiye’nin konfeksiyon ihracatında 4 milyar dolarlık gerilemeye yol açabileceği uyarısında bulundu.

Türk konfeksiyon sektörünün ithal ettiği örme kumaşların önemli bölümünün Türkiye’de üretiminin bulunmadığını ve 2010 yılındaki ithalat rakamının sadece 372 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, 2011 yılında örme kumaş ithalatının 450 milyon dolar, ihracatının ise 8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini, 450 milyon dolarlık ithalata engel olmak adına, 8 milyar dolarlık ihracatın sekteye uğrama tehdidi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Ocak – Ağuston döneminde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı ortalamasının 1 milyar 412 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Kızılgüneşler, “Dokuma kumaşa getirilen ek vergi sonrasında Eylül – Ekim – Kasım aylarındaki ihracat ortalamamız ise 1 milyar 198 milyon dolara düştü. Aylık gerileme 214 milyon dolar seviyesinde. Şimdi örme kumaşa da gelen ek vergi ile bu kayıp katlanacak ve yıllık kayıp 4 milyar dolara ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

İthal dokuma kumaş ve örme kumaşa getirilen ilave vergilerin tekrar gözden geçirilmesini isteyen Kızılgüneşler şöyle devam etti; “Yanlış hesap Bağdat’tan döner, bu uygulamanın yanlışlığı da ortadadır, umarım bu yanlıştan çok çabuk dönülür. 2011 yılının Ocak – Ağustos döneminde sürekli artış gösteren hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatımız, dokuma kumaşa getirilen ek vergiden sonraki 3 ay sürekli düştü. Aralık ayının geri kalan diliminde de düşüş devam ediyor, şimdi örme kumaşa getirilen yüzde 20’lik ilave vergi ihracattaki gerilemeyi daha da körükleyecektir.”

EGE’NİN KAYBI İSE 400 MİLYON DOLAR
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Ocak-Ağustos döneminde aylık ortalama ihracat rakamının 105 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Kızılgüneşler, son üç aylık ortalamanın ise 80.4 milyon dolara gerilediğini aylık bazda kaybın 25 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Kızılgüneşler, örme kumaşa gelen ek vergi ile bu kaybın aylık 30-40 milyon dolar bandına oturacağını, yıllık kaybın ise 400 milyon doları aşacağını ifade etti.

Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk sonrasında Avrupalı alıcıların, Avrupa’ya yakınlığı ve esnek üretim yapısı nedeniyle siparişlerini küçük partiler halinde Türkiye’ye kaydırdıklarına vurgu yapan Kızılgüneşler, “İhracatta yaşanan düşüşün 1/3’lük bölümü Avrupada ki durgunluktan kaynaklanıyor.  Ancak asıl düşüşü tetikleyen kobi ihracatçıların dokuma kumaş ve örgü kumaşa getirilen ek vergiler sonrasın da rekabetçi gücü kaybetmesidir. Türkiye’ye kayan siparişlerin tekrar Uzakdoğu ülkelerine yönelmesi süreci yaşanıyor, Avrupa pazarları dışındaki pazarlarımızda da konulan ek vergiler nedeniyle ciddi kayıplar yaşıyoruz. Bu da Türk konfeksiyon sektörünün kaybını derinleştiriyor” diyerek sözlerine son verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv