İTK Gezegenevi'nin özel misafirleri

  • 0
  • 1.077
Yazı Boyutu:

2008 yılında kurulanve Türkiye’nin ilk “halka açık sabit planetaryumu” olan İTK Gezegenevi, 22 MartCumartesi günü çok özel misafirleri ağırladı. İzmir Büyükçiğli Özel Türk OkulAile Birliği ve Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte; Manisa’daki otistik çocuklar İTKGezegenevi’nin büyülü atmosferinde evrenin sırlarını öğrendiler.

Yeni nesil dijital yansıtıcılar sayesinde gökyüzüolaylarından Rönesans sanatçılarının eserlerine kadar çok çeşitli konulardagösterimlerin yapıldığı, çağdaş bir yıldızevi olan İTK Gezegenevi’ne misafirolan Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği üyeleri ve otistikçocuklar; öğretmenleriyle birlikte Gezegenevi’ndeki gösterimi izlediler. İTKGezegenevi arşivinin iki yeni belgeselinden biri olan Çikolata Gezegeni’niizleyen misafirler, gösterim sonrasında düzenlenen kokteyle de katıldılar. Bukeyifli günün anısına kendileri için hazırlanan astronot şeklindeki panodafotoğraf çektiren Gezegenevi misafirleri, “Minik Astronotlar” sertifikası daaldılar.

Bireysel ve grup gösterimlerinin yapıldığı, İzmir veçevresindeki okulların, kurum ve kuruluşların hafta içi ve hafta sonu ziyaretettiği İTK Gezegenevi, 29 Mart tarihinde de Down Sendrolumlu çocukları veailelerini misafir edecek.

 

İTK GEZEGENEVİ

Türkiye’nin HalkaAçık İlk Planetaryumu

İzmir Özel Türk Kolejimiz Türkiye’deki ilk “Halka Açık SabitPlanetaryum”unu hizmete sunarak eğitim teknolojileri alanında yeni bir çığıraçmıştır.  İTK Gezegenevi, 3 Mart 2008tarihinde İTK Büyükçiğli Kampüsü’nde hizmete girmiş ve açıldığı yıldan bugünekadar yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlamıştır. Evreni sanal ortamda bire biryaşatan İTK Gezegenevi, Amerika Birleşik Devletleri’nden getirilerek, üçyabancı ekibin 2 aylık çalışması sonucunda işler hale getirilmiştir.

Planetaryum nedir?
Gece gökyüzündeki yıldızların ve gezegenlerin yapay görüntüsünün özel biryansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı bir gösterisalonudur.  İTK Gezegenevi Planetaryumu,paralel işlem yapabilen özel bir bilgisayar sistemi, 360 derece projeksiyonyapabilen bir projektör ve 9 m çapında bir kubbeden oluşmaktadır. Yüksekkaliteli bir ses sistemi ile desteklenen sunumlarda “Şehir ışıklarından uzakta,yıldızlar ve Samanyolu nasıl görünür?”, “Gezegenler nasıl hareket eder?”,“Yıldızlara bakarak yönler nasıl bulunur?”, “Kışın neden geceler uzundur?”,veya “Ay neden evre değiştirir?” gibi soruların cevabını zahmetsiz ve eğlencelibir şekilde öğrenmek mümkün olmaktadır. Sistemin bir diğer özelliği, uzaydauçuş simülasyonları (canlandırma) da yapabilmesidir.

Sanattan BilimeYolculuk…
Gezegenevi gösterileri sadece gökbilim ile sınırlı değildir. Dijitalprojeksiyon sisteminin 360 derece görüntü yansıtabilmesi sayesinde,arkeolojiden sanat tarihine pek çok farklı alanda sunumlarda ve akıldakalıcılığı arttırmak amacı ile matematik, fizik, tarih, coğrafya gibi derslerdede kullanılabilmektedir. Eğitsel amaçlı olarak inşa edilen İTK Gezegenevi, yılboyunca kesintisiz hizmet vermektedir. Gösteri sonrasında ziyaretçiler,gökbilim konusunda merak ettikleri soruları uzmanlara danışabilmektedirler.Detaylı bilgiye www.gezegenevi.com  adresinden ulaşılabilinir.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv