İzban, her gün 20 bin özel aracın trafiğe çıkmamasını sağlıyor

  • 0
  • 744
Yazı Boyutu:

EgeÜniversitesi’nde yapılan bir araştırmada İZBAN’ı kullanan yolcuların yüzde37’sinin özel araç sahibi veya ortağı olduğu, buna rağmen kent içi ulaşımındaraylı sistemi tercih ettiklerini ortaya çıkardı. 

EGE Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat MühendisliğiBölümü’nde Doç.Dr. Yalçın Alver başkanlığında Samet Şen’in hazırladığı “İzmirBanliyö Sistemi Öncesi & Sonrası Çalışması” konulu bitirme tezi, İZBANyolcularının yüzde 37’sinin özel araç sahipleri olduğunu ortaya çıkardı.Araştırmadan çıkan bu sonuca göre, 20 bine yakın özel araç sahibi veya ortağı, özelarabalarını kullanmak yerine İZBAN’ı tercih ediyorlar. Böylelikle trafiksıkışıklığı ve petrol tüketimini azaltırken, çevre kirliliğinin önlenmesine deyardımcı oluyorlar. 

İzmir’in özellikle Kuzey Bölgesi’ni merkeze bağlayanAltınyol’da yaşanan trafik rahatlaması İZBAN’ın bu özelliğine bağlanırken,bunun en önemli kanıtı olarak da istasyonlar önündeki otoparkların sürekli doluolması gösteriliyor. Özellikle Mavişehir ve Aliağa istasyonları önündekiotoparkta araç sahipleri yer bulmakta bile zorlanıyor. Ankete katılan özel araçsahiplerinin yüzde 55’i haftada  1 gün, yüzde 20’si 2-3 gün, yüzde 21’i ise4-5 gün İZBAN’ın tercih ettiklerini belirttiler.  

Diğer yandan; İZBAN’ın 30 Ağustos 2010’da yolculu önişletmeye başlamasından kısa bir süre sonra özellikle Çiğli ve Aliağa OrganizeSanayi Bölgesi’ndeki iş yerleri de, personel servislerini devre dışıbıraktılar. Çalışanlarına toplu taşıma kartları dağıtan iş yerlerinin İZBAN’ınsağladığı kolaylığa dayalı bu uygulaması da yine kuzey bölgesindeki karayolutaşıt trafiğinin önemli ölçüde azalmasını sağladı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv