İzmir Buluşmaları”na Şebnem Doğruer konuk

  • 0
  • 1.254
İzmir Buluşmaları”na Şebnem Doğruer konuk
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Prof.Dr.Erkan Sevinç koordinatörlüğünde geleneksel olarak Filika Cafe’de düzenlenen “İzmir Buluşmaları”nın üçüncüsüne tiyatro sanatçısı Şebnem Doğruer konuk oldu.
Seslendirme sanatçısı, tiyatrocu, oyuncu Şebnem Doğruer, 1964 Afyonkarahisar doğumlu.Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı mezunu.2007 - 2010 yılları arasında Kavak Yelleri isimli dizide Efe karakterinin annesi Şükran rolünü canlandırmıştı.2008 yılında başrollerinde Sezin Akbaşoğulları ve Orhan Kılıç`ın rol aldığı Derdest adlı dizide Gönül Karadağ karakteri ile yer almıştı.Melekler Korusun Reis ve Şeref Meselesi dizilerinde , 2011 yılında vizyona giren Yabancı isimli sinema filminde rol aldı.En son Kalbim Egede Kaldı dizisinde Mustafa'nın annesi Iraz nenenin evlatlığı olan Emine karakteri ile gündeme geldi.32. Antalya Altın Portakal Film Festivali - Onat Kutlar Jüri Özel Ödülü, 8.Uluslararası Ankara Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, 7.Lions Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülü ünlü sanatçının aldığı ödüller arasında.Doğruer bu sezon İDT da "Kırık Testi"oyunuyla sahnede

Şebnem Doğruer söyleşisinde “Tiyatro toplumun aynasıdır denir. Bu söze karşılık şu soruyu sormak yerinde olacaktır: Bu ayna tiyatro tarihi boyunca kadınları ne kadar ve nasıl yansıtmıştır?  20. yüzyıldan günümüze kadar yalnızca oyunculuk alanında değil diğer tüm sanat dallarında da çok önemli kadın sanatçılar başarılarıyla dünyaya isimlerini duyurmuştur. Erkek egemen sistem içinde bir kadın sanatçının kazandığı başarıyı “mücadele” kelimesiyle ilişkilendirmek yerinde olacaktır.”şeklinde konuşmasında Türk tiyatrosunda kadının tarihinden de söz etti.

“ Sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını 1889 yılında Nazilli’de sahneye çıkan Amelia sahne adıyla Kadriye’dir. İkinci olarak sahneye çıkan ise 1920 yılında Mevdude Refik’tir. Mevdude Refik’ten otuz gün sonra da, 15 Eylül 1920’de, Afife Jale ilk kez sahneye çıkmıştır.Kemal Oruç araştırmasından öğrendiğimize göre Cumhuriyet’ten sonra yazılan tiyatro oyunlarındaki kadın tiplerini incelediğimizde karşımıza şöyle bir karakterler dokusu çıkar: Yirmili, otuzlu, hatta kırklı yıllarda yazılan oyunlarda dramatik olanı yaratan genellikle suça eğilimli kadınlardır. Suçlu, ya da "Günahkar Kadın" tipi bu oyunların ortak malzemesi olmuştur denilebilir. Oyunun eylemini ateşleyen, olayları yaratan, kendisi ve çevresindekiler için yıkımı hazırlayan odur. Kötü eş, kötü anne, engellenemeyen tutkuları ile bir tehlike odağı oluştururlar. Çeşitli oyunlarda bu tipe yakıştırılan özellikler, kumar oynaması, içki içmesi, eğlenceye, lükse düşkün olması, makyaj yapması, saçını boyamasıdır. Suçlu kadın erkeğini çekip çeviremez, çocuklarına doğru eğitim veremez, cinsel dürtülerini kontrol edemez. Bu yüzden kocasını aldatmaya eğilimlidir. Kocasını, kayınbiraderi ile, üvey oğlu ile, asistanı ile aldatan kadınlar bu oyunların vazgeçilmez kara kişileri olmuştur. Vedat Nedim Tör'ün, Cevdet Kudret'in, Necip Fazıl Kısakürek'in, Nazım Hikmet'in, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın oyunlarında bu tipin çeşitli örneklerine rastlarız .”

Kadınların siyasetten sanata, iş dünyasından bilime kadar her alanda en önde yer almasının çok önemli olduğunu söyleyen Şebnem Doğruer, ilk kadın milletvekilini, ilk kadın valiyi ilk kadın muhtarı, ilk kadın borsa başkanını çıkaran bir yörede doğmuş ve büyümüş olmaktan mutluluğunu belirtti.İzmir Buluşmaları ünlü yazar İsmail Saymaz’ın katılımı ile önümüzdeki hafta devam edecek.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

Arşiv