İzmir’den Hiroşima’ya sevgilerle

  • 0
  • 46.442
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınmaevi’nde kalan çocuklar, atom bombasının yaydığı radyasyonla yaşamını yitiren 12 yaşındaki Sadako Sasaki için “kağıttan turna kuşları” yaparak Hiroşima Belediyesi’ne gönderilmek üzere Başkan Aziz Kocaoğlu’na teslim etti. Turna kuşları, 1 Eylül Dünya Barış Günü öncesinde Japonya’ya yollandı.
 
Amerika Birleşik Devletleri’nin Japonya’nın Hiroşima kentine attığı atom bombası onbinlerce masum insanın ölmesine neden olurken, bir o kadar insan da büyük patlamanın ardından yayılan rasyasyondan etkilenerek ya yaşamını yitirdi ya da sakat kaldı.
Sadako Sasaki, bu onbinlerce insandan sadece bir tanesi… 12 yaşındayken, aşırı radyasyondan hayatını kaybetti.
Hastalığını öğrendikten sonra “kağıttan 1000 adet turna kuşu” yaparsa sağlığına kavuşacağına inanan Sadako, 25 Ekim 1955 günü 644 turnayı katlarken hayata gözlerini yumdu. Ancak arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlayıp mezarına onunla birlikte gömdü.
Turna kuşu, o tarihten bu yana barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi olarak kaldı.
Postacılar, Sadako öldükten sonra, aylar boyunca, diğer çocukların yapıp yolladığı kağıttan turna kuşlarını taşıdı. Sayısı milyonlara ulaşan bu kuşlar, Japonya’da bir müzede sergilenmeye başlandı.
Sadako Sasaki anısına Hiroşima’da bir anıt yapılırken, talihsiz kızın ABD’de Seattle Barış Parkı’na da bir heykeli dikildi.
 
Kanatlarında barış taşıyorlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınmaevi’nde kalan çocuklar, kendilerinden binlerce mil uzaklıktaki Japon kızının hüzünlü öyküsünden etkilenerek onun anısını yaşatmak için “356 adet kağıttan turna kuşu” yaptı. Özenle hazırlanan kağıttan kuşlar, Hiroşima Belediyesi’ne yollanmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teslim edildi.
Barış çağrısı yapan İzmirli çocukların kaleme aldığı mektupta ise şunlar yazıyordu:
“Birbirimizden çok uzak ülkelerde yaşasak da dünyanın herhangi bir yerinde, bir savaş ya da kötülük olduğu zaman bu hepimizi etkiliyor. Çocuklar geleceklerini kaybediyor. Şiddetin hiç bir biçimini ne kendimiz yaşamak ne de başka çocukların yaşadığına tanık olmak istemiyoruz. Biz sığınmaevinde kalıyoruz. Yani şiddetten kaçıyoruz. Birbirimize destek olursak sadece evimizdeki değil dünyadaki şiddeti de durdurabiliriz. Sizlerle paylaştığımız bu turna kuşlarının, şiddetin olmadığı, barış içinde bir dünyada sevgi ve dayanışmaya bir katkısı olmasını istiyoruz. Biliyoruz ki, kanatlarında barış, sevgi ve dayanışmayı taşıyan kuşlarımızı yapmaya devam edersek, bir gün mutlaka dileklerimiz gerçek olacak.”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Sadako’nun hüzünlü öyküsü ve Sığınmaevi’ndeki çocukların duyarlılığından çok etkilendiğini söyledi. Kağıttan kuşlar, 1 Eylül Dünya Barış Günü öncesinde Japonya’ya yollandı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Brüksel’de İzmir’in gıda stratejilerini anlatacak

Skal Uluslararası Dünya Kongresi 2024’te İzmir’de

Yeni İpekyolu'nda kesintisiz taşımacılık başlıyor

İzmir'in kültürel mirasını dünyaya sunuyoruz

Brezilya’dan İzmir’e kardeşlik fidanı

Amerika'nın ''En İyi İş Yeri Ödülü'' Türk Şirketine Verildi

Arşiv