İzmir'e ne kadar kaynak ayrılacak?

  • 0
  • 1.698
Yazı Boyutu:

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Rahmi Aşkın Türeli,  Türkiye'de kentsel dönüşüm açısından afet riski taşıyan binaların bertaraf edilmesi bakımından en öncelikli ilin İzmir olduğunun açıklanmasına rağmen İzmir'de sadece iki kamu binasından başlanacak olmasının ciddi çelişki doğurduğunu söyledi. Türeli ayrıca, Türkiye'de 7 milyon konutun elden geçirileceği açıklamasını da hatırlatarak bu binaların kaçının İzmir'de bulunduğunu ve kentsel dönüşüme harcanacak 400 milyar doların ne kadarının İzmir'e ayrılacağını sordu.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Türeli, İzmir'e göre daha az deprem riski taşıyan ve nüfus açısından çok daha gerilerde olan birçok ilde başlatılan yıkımların sayısının Türkiye'nin üçüncü büyük kentinden daha fazla ya da aynı oranda olduğuna dikkat çekti. Bakan Bayraktar'a Türkiye genelinde elden geçirilecek 7 milyon binanın kaçının İzmir'de bulunduğunu soran CHP'li Vekil, kentsel dönüşüme harcanacak 400 milyar doların ne kadarlık bir bölümünün İzmir'e ayrılacağı konusunda da bilgi istedi.
 
Modern şehircilik anlayışı
Türeli, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çalışmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle İstanbul’dan başlatılmıştır. Bakanlık görevine geldiğiniz ilk günden itibaren gerek tarafınızdan yapılan açıklamalarda gerekse de şahsınız kaynak gösterilerek yazılan haberlerde, Türkiye genelinde 7 milyon konutun elden geçirileceği, 400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projelerinin 35 ilde eş zamanlı olarak başlatılacağı müteakip defalar ilan edilmiştir. 5 Kasım 2011 tarihinde bir gazetede yayınlanan demecinizde 'İzmir’de modern şehircilik anlamında yapılması gereken çok acil işler var. Kentteki binaların büyük bölümü kaçak ve depreme dayanıksız. O nedenle bakanlık olarak İzmir’i öncelikli iller arasına aldık, hatta listenin en başına yazdık' şeklinde bir ifade bulunmaktadır. İzmir’in deprem riski ve kentsel dönüşümde öncelikli olması gerektiği hususunda bir açıklamada aynı kabinede görev yaptığınız Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan gelmiştir. Aynı zamanda İzmir Milletvekili de olan Sayın Binali Yıldırım, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde İzmir’de en az 150 bin konutun yenilenmesi gerektiğini vurgulamıştır." dedi.
 
İzmir'de sadece 2 bina
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2012 tarihinde yapılan açıklamada  kentsel dönüşüm çalışmalarının öncelikli olarak başlatılacağı beş ilin İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya ve Kocaeli olarak kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatan Milletvekili Türeli, " Bütün bu açıklamaların ardından büyük bir törenle başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarında İzmir’in daha önce yaptığınız açıklamaların aksine listenin en başına yazılmadığı görülmektedir. İlk etapta 33 ilde yıkılacak 150 kamu binasından sadece 2 adedi İzmir’de bulunmaktadır" dedi.
 
Milletvekili Türeli'nin Bakan Bayraktar'a verdiği önergede şu sorular yer aldı:
1- İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılması kararlaştırılan kamu binalarının sayısı kaçtır?
2- Bu binalar arasında lojman, askeri karargah, emniyet müdürlüğü hizmet binası, ilköğretim okulu, devlet ve kadın doğum hastanesi, sağlık ocağı ve yurt binası olarak kullanılan kaç bina bulunmaktadır?
3- İzmir’deki çalışmaların 72 daireden oluşan 2 askeri binada başlatılmasının sebepleri nelerdir?  Çalışmaların sadece 2 kamu binasıyla sınırlı tutulmasının daha önce yaptığınız “İzmir’i kentsel dönüşümde listenin en başına yazdık” açıklamasıyla çeliştiğini düşünüyor musunuz?
4- Türkiye genelinde 7 milyon bina elden geçirileceğine göre bu binalardan kaçı İzmir’de bulunmaktadır? Kentsel dönüşüme harcanacak 400 milyar doların ne kadarlık bir bölümü İzmir’deki çalışmalar için ayrılmıştır?
5- Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar dikkate alındığında İzmir ve Türkiye’deki kentsel dönüşüm çalışmaları için gerekli olan 400 milyar doların finansmanını nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?
6- İzmir için kentsel dönüşümün finansmanında kullanılmak üzere geliştirdiğiniz kaynak yaratıcı bir projeniz var mıdır?
7- İzmir’de yerel yönetimlerle işbirliği içinde gerçekleştirmeyi planladığınız kentsel dönüşüm çalışmaları hangileridir? Kentteki çalışmalarla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmayı düşünüyor musunuz?
8- İzmir Büyükşehir Belediyesinin Bakanlar Kurulu onayını bekleyen kentsel dönüşüm projelerinden bugüne kadar kaçı onaylanmıştır? Onaylanmamış projelerin sayısı ve onaylanmama gerekçeleri nedir? 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv