İzmir ekonomi’den yüzer aktivite iskelesi

  • 0
  • 849
İzmir ekonomi’den yüzer aktivite iskelesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye'deki kıyı şeritlerinin kullanımını çeşitlendirmeyeyönelik bir öneri olarak tasarlanan yüzer aktivite iskelesi, Pasaport’taİzmirlilerle buluştu. İzmir Ticaret Odası’nın desteği ile İzmir EkonomiÜniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü ÖğretimGörevlileri Gudjon Erlendsson, Can Sucuoğlu, Elif Ensari ile Mezun ErtunçHünkar tarafından tasarlanan iskele, İzmir’de sergilenmesinin ardından İstanbulKültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 2. İstanbul Tasarım ve MimarlıkBienali’nde yer alacak.

Eylül ayı sonuna dek İzmir Ticaret Odası’nın deniz tarafındaİzmirlilere sunulan yüzer iskelenin tanıtımına İEÜ Mütevelli Heyet BaşkanıEkrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Deniz Ticaret Odası MeclisBaşkanı Geza Dologh, İEÜ Mütevelli Heyet Üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerkatıldı.

Tema ‘Tuzlu Su’

İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, yüzer iskelelerinkent ile deniz arasında bir bağ oluşturduğunu belirterek, İzmir’de örneğibulunmayan çalışmanın birçok farklı ülkenin kentinde halkı ve denizibuluşturmak için kullanıldığını kaydetti. Tasarımın bienal kapsamındaİstanbul’da sergilenmesinin öncesinde İzmir’e örnek olarak sunulduğunu aktaranBaşkan Demirtaş, bu tür çalışmaların belediyelerin kıyı tasarımlarına da destekolabileceğini belirtti. Bienalin bu yılki temasının ‘Tuzlu Su’ olduğunubelirten Demirtaş, “Yüzer iskelemiz şehir ile deniz arasında bir bağoluşturuyor. Pahalı olmayan ama eğlenceli bir kompleks ortaya çıktı. Projegeliştirilerek İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kıyı kullanımı projelerindehayat bulabilir. Zira Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da İzmir kıyılarınınkullanımı konusunda çalışmalar yapıyor" dedi.

‘Çok yönlü ve eğlenceli iskele’

Projenin bir dizi bağımsız modülden oluştuğuna dikkat çekenDemirtaş, "Her modül bütünün içinde farklı bir fonksiyona sahip. Kimisindegüneşlenirken, bir başkasında balık tutabilir veya güneşlenebilirsiniz. Amadediğimiz gibi bu sadece kıyılarımızda ne tür düzenlemeler yapılabileceğinigöstermektedir” diye konuştu.

‘İzmir’in iskelesi’

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim GörevlisiGudjon Erlendsson da, projenin kıyı kullanımını çeşitlendirme amacı taşıdığınıvurguladı. Erlendsson, proje hakkında şunları söyledi:

“Yüzer aktivite iskeleleri, Türkiye'nin kıyı kentlerinindenizle kurdukları ilişkiye dair alternatifler üretmeyi amaçlanıyor. Projeninhedefi, su üzerinde yüzen, özelleşmiş alanlar oluşturmak. Denize uzanan yüzeriskelelerin, Türkiye genelinde rastlanan kıyı şeridinin denizle kurduğu tekdüzeilişkinin tersine, suyla organik bir ilişki kurulabileceğine dair örnek teşkiletmesi amaçlandı. Tamamen eğlence üzerine kurulu olan proje, şehrin sıkıcıhayatından uzaklaşmak isteyenler için düşünüldü. Bilgisayarlı tasarımı veüretimi ile tamamen İzmir'de yapıldı. Bu iskele, İzmir’indir”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Arşiv