İzmir “EuroVelo”yu istiyor

  • 0
  • 638
İzmir “EuroVelo”yu istiyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Planladığı 3 ayrı bisiklet rotası ile Avrupa Bisiklet Yolları Ağı’na (EuroVelo) girmek için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, hazırlık dosyasını Brüksel’e yolluyor.

Bisiklet kenti olma yolunda önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, gözünü EuroVelo’ya (Avrupa Bisiklet Yolları Ağı) dikti. Yarımada Kalkınma Strateji Planı kapsamında bisiklet rotaları hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı çalışmaları içeren dosyayı Eurovelo’nun Brüksel’deki merkezine göndermeye hazırlanıyor. İzmir’in dosyasını Brüksel’e, NowWeBike (Şimdi Bisiklet Zamanı) turu kapsamında 2700 kilometre pedal çevirecek olan ve kaptanlığını EuroVelo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi’nin yaptığı 4 kişilik bisiklet takımı ulaştıracak. 

Gündoğdu’da buluşalım
Avrupa’da fiziksel hareketliliği teşvik eden en büyük kampanya olan NowWeMove (Şimdi Hareket Zamanı) etkinliği kapsamında düzenlenen NowWeBike turu çerçevesinde Muğla’dan yola çıkan 4 kişilik bisiklet takımı, 29 Temmuz Çarşamba günü İzmir’de olacak. Büyükşehir Belediyesi’nin NowWeMove kampanyasına destek için hazırladığı etkinlikler kapsamında, EuroVelo güzergahı olarak düşünülen Efes’ten kent merkezine pedal çevirecek 4 kişilik bisiklet takımını, İnciraltı Kent Ormanı’nda İzmir’deki bisiklet derneklerinin üyeleri ve bisikletseverler karşılayacak. Etkinlik için özel olarak hazırlanan bisiklet formalarını giyen yaklaşık 500 bisikletçi, saat 19.00’da İnciraltı’ndan yola çıkarak Konak Meydanı’na gelecek. Tüm İzmirlilerin davetli olduğu etkinlik programı ise saat 20.00’den itibaren Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

Dosyayı Başkan Kocaoğlu teslim edecek
Etkinlik programına Konak Meydanı’nda katılacak olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EuroVelo için yapılan çalışmaları içeren dosyayı Brüksel’e iletilmek EuroVelo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi’ye teslim edecek. İzmirlilere keyifli ve hareketli bir gün yaşatacak etkinlik programı Gündoğdu Meydanı’nda zumba ve swing danslarıyla devam edecek. Saat 20.15’te Gündoğdu Meydanı’nın hep birlikte dans eden İzmirliler fiziksel hareketsizliğe dikkat çekecek.

Bisikletle 13 ülke geçecekler
24 Temmuzda Muğla‘da başlayan “Şimdi Bisiklet Zamanı (NowWeBike) Avrupa Sınır ötesi Bisiklet Turu” 9 Eylül’de Brüksel’de bitecek. Kadın ve erkekten oluşan 4 kişilik gönüllü bisikletçi takımı,  8 farklı EuroVelo rotasını kullanarak ve 13 ülkenin sınırını geçerek 2700 kilometrenin üzerinde yol kat edecek. Yolculuk 47 günlük bisiklet sürüşünün sonunda Brüksel’de son bulacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin EuroVelo için planlandığı 3 rota:
Çeşme İskele – Klazomenai Rotası
Efes - Mimas bisiklet rotalarından Eurovelo öncelikli 1. etap rotasının toplam uzunluğu 77.5 km. Rota Çeşme İskele’den başlayıp Urla İskele’de Klazomenai antik kenti girişinde bitiyor. En yüksek noktası 298 metre ile Kadıovacık köyü olan rota, Çeşme’nin arka taraflarından, trafiğin az olduğu yollardan Ovacık köyü üstünden Alaçatı’ya, oradan Şifne yönünden Ildırı’ya geçiyor. Burada Erythrai Antik Kenti, görülecek ilk İyon kentidir. Kadıovacık, Barbaros, Birgi, Uzunkuyu ve Zeytinler köyü üzerinden, trafiğin az olduğu köy yollarından devam eden rota, Zeytinler’den sonra Tatar Köprüsü’nü takip ederek Çeşme, İzmir ve Karaburun yol ayrımına çıkıyor. Buradan itibaren Urla’ya kadar rota, çok şeritli yoldan devam edip yol üstünde meşhur İskender Köprüsü görülebilir.  Urla İskele’de ikinci İyon kent Klazomenai Antik Kenti’ni görme fırsatı sunan rota, Çeşme, Alaçatı gibi turistik yönden cazibesi yüksek merkezlerin yanı sıra Ildırı ve Urla’da da konaklama ve yeme içme imkanları sunuyor.

Urla İskele – Ürkmez (Lebedos) Rotası
Efes - Mimas bisiklet rotalarından Eurovelo öncelikli 2. etap rotanın toplam uzunluğu ise 61.5 km. Urla İskele’den başlayıp Ürkmez’deki Lebedos Antik Kenti’nde biten ve en yüksek noktası 143 metre olan rota, Urla merkezden Kuşçular köyüne uzanarak Azmak Koyu’na kadar toprak yolda devam ediyor. Trafiğin çok az olduğu köy yollarından ilerleyen rota, Sığacık’a kadar yine yer yer toprak yollarda ilerleyip Sığacık’taki üçüncü İyon kenti Teos’un içine alıyor. Sığacık’tan Seferihisar’a devam eden rota, Karakoç Kaplıcaları istikametinde trafiğin daha az olduğu yollardan geçerek Ürkmez’de denizle buluşup Lebedos Antik Kenti’nde bitiyor. Rota üzerinde bulunan Cittaslow (Sakin Şehir) ağına üye olan ve turistik cazibesi yüksek bir merkez Sığacık’ı da kapsıyor.

Ürkmez (Lebedos) – Selçuk (Efes) Rotası
Efes - Mimas bisiklet rotalarından Eurovelo öncelikli 3. etap rotasının toplam uzunluğu 52.5 km. Ürkmez’deki Lebedos antik kentinde başlayıp Selçuk Efes antik kenti girişinde biten rota ve en yüksek noktası 88 metre olan rota, Ürkmez merkezden başlayıp  Selçuk - Kuşadası yol ayrımına kadar gidiş dönüş karayolundan ilerliyor. Trafiğin yaz döneminde yoğun olduğu rota, Selçuk - Kuşadası yol ayrımından itibaren, trafikten ayrılmış güvenli bir gezinti yolundan devam ediyor. Rota üzerindeki Ürkmez, Gümüldür ve Özdere sahilleri temiz denizi, geniş plajları ve çok çeşitli konaklama imkanlarıyla önemli turizm noktası oluşturuyor. Özdere’den sonra Ahmetbeyli’de antik kehanet merkezi Klaros ve Notion antik kentini görme imkanı sunan rota, Türkiye’nin en önemli turistik noktalarından biri olan başta Efes olmak üzere pek çok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor.

EuroVelo nedir?
EuroVelo, 70 bin km üzerinde planlanmış 45 bin km tamamlanmış 14 adet uzun yol bisiklet rotasıdır. EuroVelo bisiklet rotaları geçtiği ülkelerdeki şehirlerin prestij kazanmasına ve sosyo-ekonomik yapının geliştirilmesine destek sağlar. Avrupa Parlamentosu Turizm ve Ulaştırma komitesi tarafından desteklenen sürdürülebilir alternatif turizm modelidir.  Merkezi Brüksel / Belçika olan ECF Avrupa Bisikletçiler Federasyonu tarafından yönetilir. EuroVelo, bisiklet rotalarının Uluslararası statüsü kazanmasına destek olur.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Uluslararası standartlara sahip spor tesisi için gün sayıyor

İzmir’in özel çocukları kente başarıyla döndü

DAÇKA ligde fırtına

TSYD ile Altınordu'dan iş birliği

3. Ayak ödülleri sahiplerini buldu

TSYD İzmir, Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici'yi ziyaret etti

Arşiv