İzmir fuarcılığına 400 milyon liralık can suyu

  • 0
  • 1.594
Yazı Boyutu:

 “Travel Turkey İzmir 2012- Turizm Fuar ve Konferansı” nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir’e kazandıracakları yeni fuar alanı ile ilgili itirazların KİK’de reddedildiğini ve   kısa süre içinde fuarın inşaatına başlayacaklarını müjdeledi.
 
Turizmcilerin buluştuğu “Travel Turkey İzmir 2012-Turizm Fuar ve Konferansı” törenle açıldı. İZFAŞ, Hannover-Messe International İstanbul ve TÜRSAB işbirliğiyle organize edilen, 20 ülke ve 700’ün üzerinde firmanın katıldığı fuarın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bosna Hersek Federal Hükümeti Çevre ve Turizm Bakanı Branka Duric, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Çorum Valisi Sabri Başköy, Amasya Valisi A. Celil Öz, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Bartın Valisi Bülent Savur, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Aydın Valisi Kerem Al, Muğla Valisi Fatih Şahin, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Sayim Sayan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Hannover Messe International İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Kühnel, İZFAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs, büyükelçiler, konsoloslar, ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları, oda, dernek ve turizm sektör temsilcileri katıldı.
Açılış törenine partner ülke Karadağ’ın özel dans gösterisi ve partner il Kastamonu’nun Cumuriyet tarihinden bu yana müzede koruduğu şapkalardan oluşan defile renk kattı.
 
400 milyonluk yatırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Travel Turkey Fuarı’nda Gaziemir’de 330 bin metrekare alanda hayata geçirecekleri yeni fuar alanı ile ilgili önemli gelişmeyi açıkladı. “Bugün benim için çok önemli bir gün” diyerek konuşmasına başlayan Başkan Kocaoğlu, iki firmanın Kamu İhale Kurumu’na itirazı nedeniyle tamamlanamayan yeni fuar alanı ihalesini sonuçlandırdıklarını duyurdu. Başkan Kocaoğlu, “ 19 Nisan’dan bugüne kadar uzayan ihale sonuçlandı. Göreve geldiğim günden beri uğraştığım, yoğun çaba sarf ettiğim yeni fuar alanı için bu sabah Kamu İhale Kurumu internet sayfasından son firmanın itirazının da reddedildiğini öğrendik. İzmir’e, ülkemize ve Türkiye fuarcılığına, dünya ticaretine hayırlı, uğurlu olsun. En kısa zamanda sizleri temel atma törenimize bekliyoruz” diye konuştu.
 
Holler “kongre merkezi” olacak
Yeni fuar alanın inşaatına başlandığında Kültürpark’taki hollerin de kongre merkezi olması için restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “ Kongrecilik ve fuarcılık kardeş sektördür. Birbirlerini tetikler ve büyür. Kamulaştırma bedeli ile birlikte yeni fuar alanı için 350 milyon, kongre merkezinin tadilatı için 50 – 60 milyon civarında bir yatırım yapacağız. Sözün özü; kendi olanaklarımızla kentin fuar ve kongre sektöründe gelişmesi için olmazsa olmaz alt yapı yatırımlarına iki yıl içinde 400 milyon lira harcama yapmış olacağız. Bunu Belediye Başkanı olarak,  yerel yönetim olarak sadece kentin, belediyenin klasik görevlerinden sorumlu olduğumuz kadar kentin yerelde kalkınmasını kendimize hedef edindiğimiz için yapıyoruz” dedi. 
 
“İzmir’e tek müze yetmez”
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm fuarının sadece Ege’ye ve Türrkiye’ye değil, komşu ülkelerde de hareketlilik getirdiğini belirterek, İzmir’i turizmde hak ettiği yere ulaştırmak için çalıştıklarını kaydetti. İzmir’de kurulması planlanan Ege Medeniyetler Müzesi için Sümerbank arazisini düşündüklerini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Müze için Büyükşehir Belediyemizin düşündüğü tarihi bir aks vardı. Kadifekale - Agora arasındaki bu aksın kamulaştırma işlemleri uzun süreceği için, burası da gündemde kalmak kaydıyla önemli bir uygarlık merkezi olan kentin bir müzeyle yetinmemesi gerektiğinden hareketle Sümerbank arazisi üzerinde bu yıl sona ermeden Valiliğimiz, İl Özel İdare ve Büyükşehir Belediyesi bir karara vararak müzenin projesini yapmaya başlayacağız” diye konuştu.
İzmir Valisi Cahit Kıraç da, Kasım ayında yapılacak oylamayla EXPO 2020’yi alacak olan kentin belirleneceğini belirterek, EXPO 2020’ye ev sahipliği yapmaları halinde sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin de turizmini üst seviyelere çıkaracaklarını söyledi.
 
Fuar İzmirliler’e emanet
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, fuarın bugün geldiği noktaya değinerek “Travel Turkey Fuarı bugün artık Türkiye’nin fuarı haline gelmiştir. Bunda İzmir halkının göstermiş olduğu sevgi büyük rol oynamaktadır. Bu yıl görevimden ayrılmayı düşünüyorum. Benden sonra görev alacak kişiye bu fuarı vilayetimizle, Büyükşehir belediyemiz ve Bakanlığmızla birlikte en iyi şekilde, en güzel günlere taşıması notu bırakacağım. İzmirliler’e de bu fuarı emanet ediyorum. Emanetinize sahip çıkın” dedi.

İzmir’in  kruvaziyer turizminde gösterdiği başarının dünya çapında ödüller getirdiğinin altını çizen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, “Artık dünya turizminde İzmir’in ayak sesleri duyulmaya başlıyor. İnciraltı turizm alanı ile sağlık turizminden, Büyükşehir Belediyemiz’in oluşturacağı kongre merkezi ile kongre turizminden daha çok pay alacağız. Turizmcilerimizin de katkılarıyla daha yüksekleri hedefliyoruz” diye konuştu.
 
20 ülkeden katılımcı, 10 ülkeden satın alma heyeti 
Karadağ’ın partner ülke, Kastamonu’nun  partner il olduğu “Travel Turkey İzmir 2012 Turizm Fuar ve Konferansı”na Güney Kore, Endonezya, Maldivler, Makedonya, Özbekistan, Pakistan, Sri Lanka, Sırbistan ve Umman  ilk kez katılıyor. 60 ilin yanı sıra 20 ülkenin katılımcı olarak yer aldığı fuara 10 ülkeden de satın alma heyeti gelecek.
Fuara katılan ülkeler şöyle; Almanya, Bosna Hersek, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore, Hırvatistan, Hindistan, KKTC, Karadağ, Malezya, Maldivler, Makedonya, Özbekistan, Pakistan, Sırbistan, Sri Lanka, Türkiye, Umman, Ürdün ve Yunanistan.
Fuarın ilk günü “2012 Türkiye Turizmi Değerlendirmesi ve Beklentileri Turizm Zirvesi” konulu konferans düzenlendi. 7 Aralık tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ işbirliğiyle yapılacak “ENGELSİZMİR 2013” kongresi tanıtılacak ve “Engelsiz Turizm” konulu panel gerçekleştirilecek.
Fuara renk katan etkinlikler
Türkiye Aşçılar Federasyonu, İzmir Aşçılar Derneği ve İZFAŞ tarafından 7 – 9 Aralık tarihlerinde Fuar Alanı, 5 No’lu Atlas Pavyonu’nda 10.00 ile 17.00 saatleri arasında düzenlenecek yemek yarışmasına, yerli ve yabancı çok sayıda şef, gurme katılacak. Anadolu Ajansı “Türkiye Fotoğrafları Sergisi”, İZFAŞ “Sen de anlat- Sen de Hatırlat Sergisi”, Halil Tuncer Fotoğraf Sergisi, Ali Karapınar Turizm Fotoğrafları Sergisi, Power FM Simülatörü, çekilişler, erken rezervasyon imkanları ve yöresel etkinlikler ile firma sunumları da fuarın diğer etkinlikleri arasında yer alıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Kapılarını rekorla kapattı

AGROEXPO’ya ziyaret

19.Agroexpo Açıldı

5 Gün Sonra Açılıyor

Arşiv