İzmir'in 2050 Planı Hazır

Şehir suyu alt yapısının akıllı yönetimine ilişkin çalışmalar, İZSU'nun düzenlediği uluslararası kongrede masaya yatırılıyor. Kent EXPO-Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı ile eş zamanlı açılan "Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi" kongresinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı yeni yol haritası oluşturmak amacıyla 2050 yılı nüfusuna göre 30 ilçe için “İçme Suyu Master Planı" hazırladıklarını söyledi.  

  • 0
  • 602
İzmir'in 2050 Planı Hazır
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Şehir suyu alt yapısının akıllı yönetimine ilişkin çalışmalar, İZSU'nun düzenlediği uluslararası kongrede masaya yatırılıyor. Kent EXPO-Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı ile eş zamanlı açılan "Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi" kongresinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı yeni yol haritası oluşturmak amacıyla 2050 yılı nüfusuna göre 30 ilçe için “İçme Suyu Master Planı" hazırladıklarını söyledi.  
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen, 4. Uluslararası Su Kongresi, Fuar İzmir'de başladı. Şehir suyu alt yapısının akıllı yönetimine ilişkin uluslararası bulguların ele alındığı ve Türkiye ile birlikte 12 ülkeden uzmanları bir araya getiren kongre 4 Kasım'a kadar sürecek. Kongre oturumları, Kent EXPO-Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı ile birlikte eş zamanlı olarak gerçekleşen kongrenin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Yıldız, DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker ve EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de katıldı.
 
Akıllı şehir olmanın gereği
İZSU’nun kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri kapsamında “Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi” ana temasıyla düzenlenen kongrenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, içme suyu ve atık su hizmetlerinin daha etkin, daha verimli, daha hızlı, daha kaliteli ve sürekli olmasının tüm yerel yönetimlerin ortak hedefi olduğunu belirtti. Bu hedefe ulaşma yolundaki en büyük yardımcılarının bilişim teknolojilerinden yararlanarak kurdukları güçlü alt yapı olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, bunun da "akıllı şehir" olabilmenin gereği olduğunu vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, tüm dünyada suyun giderek çok daha kritik bir önem taşımaya başladığını ve bu nedenle "sürdürülebilir, akıllı su yönetimi"nin de ön plana çıktığını ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU olarak, hep aklı ve bilimi rehber edindiklerini ve akıllı bir kent hedefiyle sürdürülebilirliği eşdeğer gördüklerini dile getiren Başkan Kocaoğlu, bu kapsamdaki çalışmalarını özetledi:
 
Arıtma çamurundan 115 bin ağaç kazandık
"Avrupa'nın sayılı Çamur Çürütme ve Kurutma tesislerinden biri olan Çiğli tesisimizde, çürütme sırasında oluşan biyogazı, çamur kurutma işleminde kullanıyoruz. Böylelikle karbon ayak izinde 3.5 yılda 45 bin ton azalma sağladık. Yani yaklaşık 115 bin adet ağacı doğaya kazandırmış olduk. Tesisten çıkan çamuru, çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanmaya başladık. Şimdi tarım uygulamaları için çalışıyoruz."
 
Yılda 1000 ton karbondioksiti önlüyoruz
Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki atık suları "içme suyu standartlarına" getirecek yeni bir tesis için hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde üretilen çamuru ise güneş enerjisiyle kurutup hem elektrik hem de nakliye masraflarından tasarruf ediyoruz. Burada da yılda 2268 adet ağacın doğaya kazandırılmasıyla eşdeğer olan yaklaşık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salımını önlüyoruz. Karaburun,  Foça, Pasaport ve Güzelbahçe kıyılarına 'otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları' ile deniz tabanına “akıntı ölçüm cihazları” yerleştirdik. Körfezdeki akıntı ve seviyenin yanı sıra, havadaki basınç, yağmur miktarı, ısı gibi verileri de anında kaydediyoruz. Su kalitesinin izlenilebilirliği açısından Türkiye’de kurulan ilk sistem bu. Arıtma sularının tarımda sulama suyu olarak kullanılması için Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak proje yürütüyoruz. İçme suyu kalitesini denetimlerle sürekli izliyor, İzmir’in yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarını son model teknolojiyle donatılmış tesislerde arıttıktan sonra vatandaşlarımıza sunuyoruz. İzmir, suyun musluktan içilebildiği bir kent olma ayrıcalığını taşıyor. Köylerdeki su depolarına 'güneş enerjili otomatik klorlama sistemi' kurduk. Hem enerji maliyetlerini düşürdük hem de temiz enerji ile içme suyunda kalite sağladık.  30 ilçedeki su kaynaklarını 7 gün 24 saat kontrol ediyor ve gelen veriler ışığında kentin su trafiğini yönlendiriyoruz. Büyükşehir sınırları içindeki atık su arıtma tesislerini de aynı şekilde SCADA sistemiyle tek merkezden kontrol edebiliyoruz."
 
2050 için yol haritası
Küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı yeni yol haritası oluşturmak amacıyla 2050 yılı nüfusuna göre 30 ilçe için “İçme Suyu Master Planı” hazırladıklarını da vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu,  "Aynı şekilde 2050 yılına kadar arıtma çamurlarının ne şekilde yönetilmesi gerektiği konusunda bize yol gösterecek olan bir "Çamur Yönetimi Master Planı" da oluşturduk" diye konuştu.

Sahip oldukları teknoloji sayesinde İzmirlilerin, su faturalarını cep telefonlarından ödeyebildiğini, ödenmemiş faturaların bilgisine ulaşabildiğini, arıza bildirimi, şikayet ve önerilerini fotoğraf ve harita koordinatı bilgisi ekleyerek yine cep telefonuyla ilgili birimlere ulaştırabildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı, "İZSU'nun akıllı uygulaması sayesinde abonelik işleminden barajlardaki doluluk oranlarını öğrenmeye kadar pek çok işi de kolaylıkla halledebiliyorlar. İzmir "akıllı kent" olabilme hedefine kararlı ve güçlü adımlarla ilerliyor" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, 20 yıl - 30 yıl sonraki İzmir’in yatırım ve projelerini hayata geçirdiklerini de dile getirerek, "Biliyoruz ki, 21. yüzyılda her bakımdan hak ettiğimiz yeri alabilmemiz, ancak, dünya ölçeğinde işler yapabilmekle olanaklıdır. Kongremizin, sadece İzmir için değil, ülkemiz ve insanlık için de yararlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
 
Gelecek nesiller için
İZSU Genel Müdürü Fügen Selvitopu ise gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakma misyonu üstlenen İZSU'nun bilimsel ve teknolojik bilgi alış verişini önemseyen bir kurum olduğunu belirterek, "Kongrelerimizin küresel ölçekli bir bilgi odağı haline geldiğini gözlemliyoruz. İzmir'in artık akıllı bir şehir olduğunu biliyor ve bu şehirde yaşamaktan mutluluk duyuyoruz. İyileştirilmiş bir kent için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz' dedi.
 
12 ülkeden uzmanlar konuşacak
İlk olarak 2009 yılında gerçekleştirdiği Uluslararası Su Kongresi'nde “Güvenli Su Üretimi” başlığını öne çıkaran ve konusunda uzman bilim insanlarını İzmir’de buluşturarak özellikle arsenik sorunuyla ilgili çarpıcı bilgileri ortaya koyan İZSU Genel Müdürlüğü, ardından “İklim Değişikliğinin Kıyı Kentlerine Etkileri” ve “Sürdürülebilir Su Yönetimi” kongrelerine ev sahipliği yaptı. İZFAŞ işbirliği ile gerçekleştirilen bu yılki kongreye Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İsveç, Hollanda, Fransa, Japonya, Danimarka, Romanya, Lüksemburg, İtalya ve Yunanistan'dan çok sayıda uzman katılıyor. “Yenilikçi Su Arıtma Teknolojileri”, “Yenilikçi Atık Su Arıtma Teknolojileri”, “Akıllı Su Altyapıları”, “Su Yönetiminde Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı”, “Su ve Atık Su Şebekelerinde Modelleme”, “Suyun Yönetişimi”,  “Katılımcı Su Yönetimi” ve “İklim Değişikliğinin Kentsel Su Temini Üzerine Etkileri ana başlıklarında, yerli ve yabancı uzmanlar akademik uygulamaya yönelik çalışma ve güncel araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv