İzmir’in evrene açılan kapısı

  • 0
  • 846
İzmir’in evrene açılan kapısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Doç.  Dr. Zeynep Bozkurt astronominin diğer bilimlerin atası olduğunu belirterek;  “Ortaöğretim öğrencileri olabilir, öğretmenler olabilir ya da normal vatandaşlar olabilir, astronomiye merakı olan insanları zaman zaman gözlemevine götürüp orada onlara gökyüzünü tanıtmak, bizlerin neler yaptığını, nelerle uğraştığını  anlatabilmek, astronomiyi tanıtmak amacıyla  çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Zeynep Bozkurt; Merkezin amacının  astronomi alanında çalışmalar yaparak, içinde bulunulan evreni topluma tanıttığını ifade etti.
1965 yılında, aynı zamanda Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü kurucusu olan Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak tarafından kurulan Ege Üniversitesi Gözlemevi gökyüzünü tanımak ve tanıtmak için faaliyetine devam ediyor.
Astronominin temel bilimlerin en eskisi, temel bilimlere dayanak olmuş , içinde yaşadığımız gezegeni, gökyüzünü tanıma ve anlamaya çalışmak açısından gerekli bir bilim olduğundan bahseden Doç. Dr. Zeynep Bozkurt, “Astronominin bilimi sevdirmek adına güzel bir rolü var. Fiziği, matematiği sevdirmenin yollarından bir tanesi de astronomi. Ayrıca içinde yaşadığımız evreni tanıyabilmek  için temel astronomi bilgilerini biliyor olmak okuyan, okumayan her insan için önemli” dedi.

Gözlemevi’nde gök cisimlerinin gözlemi sonrasında elde edilen verilerden cisimlerin fiziksel ya da kimyasal özelliklerine ilişkin bilimsel sonuç ortaya çıkarmaya çalışıldığını söyleyen Doç. Dr. Bozkurt, düzenledikleri bilim toplum etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Bozkurt,  “Bilim toplum etkinliklerinden de kastettiğimiz ortaöğretim öğrencileri olabilir, öğretmenler olabilir ya da normal vatandaşlar olabilir, astronomiye merakı olan insanları zaman zaman gözlemevine götürüp orada onlara gökyüzünü tanıtmak, bizlerin neler yaptığını, nelerle uğraştığını  anlatabilmek, astronomiyi tanıtmak amacıyla yaptığımız  çalışmalardır” diye konuştu.

“BİZİM LABORATUVARIMIZ GÖKYÜZܔ
İnsanların gökyüzüne, yaşadıkları evrene dair merakları olduğundan bu etkinliklerin yoğun talep gördüğünden bahseden Doç. Dr. Bozkurt, Gözlemevi’ndeki bu olanakları öğrencilerin bölümde aldıkları teorik  bilgileri pratiğe dökebilmeleri için, öğrencilerinin eğitimlerinde de kullandıklarını belirtti. Doç. Dr. Bozkurt,  “Gözlemevi onlar için bir laboratuvar. Fen fakültesi içinde, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinde deneyler yapabildikleri laboratuvarları var bizim için de laboratuvar gökyüzü. Bunun için de burada verdiğimiz teorik bilgileri gözlem evinde  daha görsel olarak çocukların algılayabilmeleri için  onları gözlem evine götürüp, teleskoplarla nasıl çalıştığımızı, verileri nasıl elde ettiğimizi, bu verileri nasıl işleyip,  bilgi üretebildiğimizi de gösteriyoruz” dedi.

 Astronominin toplum tarafından çok tanınmadığına da dikkat çeken Doç. Dr. Bozkurt, “Ege Üniversitesi’nde böyle bir bölüm olduğu için, öğrencilerimiz bilebilir fakat sokağa çıktığınızda astronomi çok bilinen bir bilim dalı değil. Ancak ortaöğretim öğrencileri, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle hakkımızda bilgi sahibi oluyor ve özellikle bahar döneminde Gözlemevi’ne ilgi artıyor” diye konuştu.
Astronomi ve Uzay Bilimleri web sayfası içerisindeki Gözlemevi bölümünden son günlerin astronomik olaylarına dair Gözlemevi etkinliklerine ulaşılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Bozkurt, “Gözlem evimizin sekreterliğine müracaat için verilen telefon ya da mail adresiyle ulaşıp sizi listeye yazmaları için başvurabilir, Gözlemevi’ne ilk toplu çıkışta siz de etkinlikte yer alabiliyorsunuz. Kışları hava koşullarından dolayı toplu çıkışlarımız olmasa da  bahar döneminde  ortaöğretim öğrencilerinden de talep çok oluyor, hemen hemen her hafta bir grup öğrenci gözlem evine çıkartılıyor. Ayrıca üniversitemizin bahar şenlikleri döneminde bizim de  etkinlik programımız oluyor. Dağ yolu olduğu için araçlarımızın kapasitesi belli, bu nedenle bir ön müracaat gerekiyor” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv