İzmir’in opera binası için düğmeye basıldı

  • 0
  • 781
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nden sonra şimdi de uluslararası nitelikteki görkemli bir opera binası için çalışmalara başladı. Yarışma Jürisi’nin ilk toplantısına katılan Başkan Kocaoğlu, “Dünya kültür endüstrisinden İzmir’in de pay almasını hedefliyoruz” dedi.
İzmir’in “kültür-sanat kenti” olması hedefi doğrultusunda çok önemli bir adım atarak teknik alt yapısıyla Türkiye’nin en nitelikli konser salonu olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni (AASSM) hizmete açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı üstün niteliklere sahip bir opera binası için düğmeye bastı. 
Tıpkı AASSM gibi yeni opera binasını da “ulusal mimari proje yarışması” ile hayata geçirmeyi kararlaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin önde gelen mimar, mühendis ve sanatçılarından oluşan yarışma jürisini ilk kez bir araya getirdi. İzmir’in ulusal ve uluslararası çapta önemli opera gösterim ve organizasyonlarına ev sahipliği yapacağı bu görkemli yapı için Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde buluşan jüri üyelerinin ilk toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.
Türkiye çapında  büyük projelere imza atan, ulusal ve uluslararası  çalışmalarda görev almış ve ödül kazanmış,  konusunda deneyimli  mimarların, inşaat mühendislerinin,  akustik uzmanlarının ve 
üniversitelerden temsilcilerin bulunduğu  jüri üyeleri,  ilk toplantının ardından  opera binası alanında inceleme gezisi yaptı.

“Adnan Saygun kadar görkemli olacak”
Çalışmalarını, İzmir için oluşturdukları vizyon doğrultusunda yürüttüklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hayata geçirdikleri ve geçirmek üzere oldukları projeler ile kentin dünya kültür endüstrisinden pay almasını hedeflediklerini kaydetti. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir’in vizyonunda, kültür sanat kenti olma vizyonu var. Ayrıca biz, dünya kültür endüstrisinden kentimize pay almak istiyoruz.  Bunun için de birçok çalışma yapıyoruz. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi deneyimimizden sonra, kentin ihtiyacı olan bir opera binası yapmak üzere yola çıkmıştık.  Karşıyaka Mavişehir’deki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi alanı olarak bildiğimiz alanda, İzmir opera binasını gerçekleştirmek üzere çalışmalar başlattık. Bu binayı projeyi yarışması ile yapacağız. Jüri üyelerimizle ilk kez bir araya geldik. Mazereti dolayısıyla katılamayan Rengim Gökmen dışındaki tüm jüri üyelerimiz buradaydı.  Şartname ve genel ilkeler konusunda çalışmalar başlatıldı. Önümüzdeki günlerde şartnamemiz kesinleşecek ve sonrasında yarışma ilanına çıkacağız. Ardından da proje çalışmaları başlayacak. Hedefimiz İzmir’e görkemli bir opera binası kazandırmak ve İzmir’in vizyonları doğrultusunda kentimizi kalkındırmak. Hem İzmirli hemşehrilerimizin hem yakın çevremizin hem de İzmir’e gelecek yerli ve yabancı konukların sanat etkinliklerini izleyebileceği alt yapı kurumlarını oluşturmak.” 
Üstün teknik niteliklere sahip AASSM’nin kendileri için iyi bir deneyim olduğunu da hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı,  yeni opera binasını şöyle tanımladı:
“Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi üstün teknik özellikleri ile nasıl bir özel bir bina olduysa ve kısa sürede uluslararası bir nitelik kazandıysa, opera binamızın da en az ASSMM kadar mükemmel olacağını ve dünya opera camiasında yer edineceğine inanarak bu çalışmayı sürdürüyoruz.”

Jüride kimler var?
Başkanlığını Mimar Doç. Dr. Celal Abdi Güzer’in üstlendiği jüri şu isimlerden oluşuyor:
Asil jüri üyeleri: Y.Mimar Dr. Haydar Karabey, Y. Mimar Emre Arolat, Y. Mimar Semra Uygur, Y. Mimar Erkut Şahinbaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Dekan Yardımcısı Mimar Yrd. Doç. Hikmet Gökmen, İnşaat Yüksek Mühendisi Muzaffer Tunçağ.
Danışman Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Serpil Baran ve Ali Rıza Gülerman, Devlet Opera  ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, İzmir Devlet Opera ve Balesi  Sanat Yönetmeni ve Müdürü Aytül Büyüksaraç, Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi  Kemal Suner, Mimarlar Odası Başkanı Mimar  Hasan Topal.
Yedek Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüd Proje Daire Başkanı Mimar Sedat Baylan, Yrd. Doç. Dr. Mimar Seçkin Kutucu, Y. Mimar Dürrin Süer Kılıç, İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun.
               
1200 ve 400 kişilik  iki salon öngörülüyor
Karşıyaka’daki toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan İzmir opera binasında, 1200 kişilik  opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salon bulunacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile Avrupa standartlarında bir konser salonuna sahip olan İzmir, Büyükşehir Belediyesi’nin bu yeni projesi ile uluslararası nitelikte bir opera salonuna kavuşacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Arşiv