İzmir’in üreten ve döviz kazandıran başarısı

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, küresel ekonomide ve Türkiye’de yaşanan çok yönlü sorunlara rağmen, İzmir’in üreterek değer yaratmaya, ihracatla döviz kazandırmaya devam ettiğini ve bu başarısını da verilerle somut olarak ortaya koyduğunu söyledi.

  • 0
  • 868
İzmir’in üreten ve döviz kazandıran başarısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan Sanayinin Liderleri Programı’nın sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
4.000 ürünün 2.800’ü İzmir’de üretiliyor
İzmir’in Türkiye’de üretilen ve TOBB Sanayi Veritabanı’na kayıtlı 4 bin ürünün yüzde 58'ini, yani 2.300'ünü üretebilme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “TOBB’a bağlı Odalar tarafından hazırlanan ve TOBB tarafından onaylanan sanayi kapasite raporlarının bir araya gelmesi ile oluşan yaklaşık 4 bin ürün için üretim kapasitesine göre ilk üç il açıklandı. Sanayinin Liderleri Programı kapsamında İzmir’in; TOBB Sanayi Veritabanı’na kayıtlı ülkemizde üretilen 4 bin ürünün %58'ini yani 2.300'ünü üretebilme kapasitesine sahip olduğu görüldü. Üretim kapasitesi açısından İzmir; 363 ürün ile birinci, 346 ürün ile ikinci, 319 ürün ile üçüncü olarak toplamda 1.028 ürün ile İstanbul'dan sonra ilk üçe en fazla giren il olarak ikinci sırada yer almaktadır.  İzmir; sahip olduğu üretim kapasitesi açısından gıda, tütün ve rafine edilmiş petrol sektörleri imalatında da Türkiye birincisidir” dedi.
 
Milli gelirin yüzde 7,4’ü İzmir sanayisinden
İzmir’in en zor dönemlerde dahi Türkiye ekonomisine döviz kazandırmaya devam ettiğini dile getiren Yorgancılar, “Net ihracatçı olan İzmirimizin ihracatı, 2021’de yıllık bazda yüzde 28 artışla 9,5 milyar dolardan 12,2 milyar dolara yükselmiş, TUİK verilerine göre de İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer almıştı. 2022 yılının ilk 5 ayında da 7 milyar dolar ihracat ile ikinciliğini sürdürmektedir. Ülkede yaratılan GSYH’nın sektörel dağılımında İzmir sanayisi yüzde 7,4 pay alırken, İzmir’in kendi içinde sektörel dağılımında da sanayi yüzde 27,3 ile ilk sırada yer almaktadır. Yani, İzmir, üretim performansı ile ayrı ihracat performansı ile ayrı ülke ekonomisine değer yaratmaya kesintisiz devam ediyor” diye konuştu.
 
İzmir, Türkiye için şans
Üretime kararlılıkla devam ederek bu tablonun ortaya çıkmasını sağlayan sanayicileri tebrik eden Yorgancılar şöyle konuştu: “Dışarıda küresel risklerin ve belirsizliklerin arttığı, içeride çok yüksek enflasyon, volatilitesi yüksek kur ve faiz sarmalında dahi üretme kararlığını ve başarısını gösteren her bir sanayicimizi gönülden tebrik ediyorum. İzmir, çok sektörlü yapısı ile her alanda göstermektedir ki, ülkemiz için büyük bir şanstır. Bu şansın doğru değerlendirilmesi, İzmir’de projelerin desteklenmesi, sanayi yatırımları için büyük çaplı alanların temin edilmesi son derece önemlidir. İzmir’in 100 yıl önce olduğu gibi 2023’e de, ülke ekonomisinin en önemli aktörlerinden biri olarak giriyor olmasını memnuniyetle karşılarken, atıl kalan potansiyeli ile çok daha büyük başarılara açık olduğunun da altını çizmek isterim.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv