İZMİR KÖRFEZİ’NDE KÜREK ZAMANI

  • 0
  • 585
İZMİR KÖRFEZİ’NDE KÜREK ZAMANI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bir zamanlar İzmir Kayıkları ile kürek sporuna ev sahipliği yapan İzmir Körfezi, eski günlerine dönmeye hazırlanıyor. Körfezde başlayan kürek seferberliğinin başını ise Deniz Binbaşı Çağlar Tunçay çekiyor. Bu yıl 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin desteğiyle çifte kürek teknesiyle denizde geçit törenine katılan Tunçay, kürek sporu ile İzmir’in silüetini değiştirmeye aday.

Kürek sporuna ilgisinin çocukluğunun geçtiği Pendik’te başladığını, Beşiktaş Kulübü tesislerinde antrenmanlara katıldığını belirten Tunçay, daha sonra öğrencisi olduğu Deniz Harp Okulu’nun muhteşem imkanlarından faydalandığını, Türkiye birincilikleriyle beraber milli sporcu olma şerefine eriştiğini söyledi. İzmir’de görev yaparken, körfezde kürek sporu yapmayı hayal ettiğini anlatan Tunçay, “2013’te tayinim yeniden İzmir’e çıkınca harekete geçtim. Kürek Federasyonu ve kulüplerle görüştüm. Fakat insanlar görmediği şeye inanmıyorlar. Ben de kendi imkanlarımla tekne ve kürek aldım. Hem Göztepe hem Karşıyaka Spor Kulüpleri tesislerini kullanabileceğimi söylediler. Bu süreçte Deniz Ticaret Odası’nın çok büyük desteğini aldım. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk’le görüştüğümde, Körfezde deniz sporlarının gelişimi için büyük arzu duyduğunu ve aynı frekansı paylaştığımızı gördüm. Bu destek benim için gerçekten motive edici oldu. DTO’nun desteğiyle Kabotaj Bayramı’nda İzmir Körfezi’nde kürek çekmek çok güzeldi” dedi.

İZMİR’İN SİLÜETİ DEĞİŞECEK
İzmir Körfezi’nin kürek sporu için biçilmiş kaftan olduğunu dile getiren Tunçay, “Bu kadar güzel coğrafya dünyada başka şehirde yok. Körfezi çevreleyen bir şehir olduğu için İzmir’de yapılacak her deniz etkinliği halktan büyük ilgi görür. Ancak bugün körfez bomboş. Van Gölü’nde bile kürek sporu teşvik ediliyor. Neden körfezi kürek sporunun merkezi yapmayalım? Neden Göztepe ile Karşıyaka’yı kürek sporunda asırlık rakipler Oxford ile Cambridge gibi yarıştırmayalım? İzmir, kürek sporu sayesinde deniz kültürüne sahip, spor yapan sağlıklı insanlarla, gün doğumunda da gün batımında da kuğu gibi süzülen teknelerle çok güzel bir silüet kazanacak” diye konuştu.

İzmir’de kürek sporu yapanların sayısının bir elin parmağını geçmediğini belirten Tunçay, oysa küreğin bir paylaşım ve ekip sporu olduğunu söyledi. Tunçay, mesai sonrası hobi amaçlı bu işi yaptığını belirterek, istekli kim gelirse küreği öğretmeye çalıştığını, bu sayede kürek çekmekten zevk alanların kendi teknelerini edinmeye başladığını ifade etti. Tunçay, “Zamanla Karşıyaka bölgesinde akşamları kürek çekenler çoğalacak. Bu ilgi halka halka tüm İzmir’e yayılacak. Yarım asırdan fazla süredir şehrimizde kaybolmuş bu spor, kulüpleriyle birlikte canlanacak. Kentte kürek sporu yapan çok sayıda sporcu ve kulüp hayalimiz de gerçekleşecek. Bugün İstanbul’daki üniversiteler prestij için kürek takımı kuruyor. İzmir bir öğrenci kenti ve şehrimizdeki üniversitelerimizin de bu spora ilgi göstereceğini umuyorum. Ayrıca bu şehirde yaşayıp denizi henüz görmemiş çocukların bu spor vasıtasıyla deniz sevgisi kazanacağına ve engelli bireylerin de denizde olabileceklerine inanıyorum” dedi.

Kano ve kürek gibi deniz sporlarında denize açılabilecek tesis sıkıntısına dikkat çeken Tunçay, isteğinin rüzgardan ve dalgadan fazla etkilenmeyen Mavişehir önlerindeki azmaktan denize inmek ve bölgedeki kanallardan da faydalanmak olduğunu ifade etti. Tunçay, yerel yönetimlerden bu konuda destek beklediğini söyledi.

KÜREĞE TAM DESTEK
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise Oda olarak sörf, yelken, yüzme, dalış gibi deniz sporunun tüm dallarını desteklediklerini açıkladı. Özellikle çocukların ve gençlerin deniz sporlarına ilgi göstermesi için çaba harcadıklarını ifade eden Öztürk, “Deniz Binbaşı Çağlar Tunçay’ın kürek sevgisine biz de ortak olduk. Sadece martıların, yük gemilerinin ve vapurların değil yelkenlilerin, teknelerin, küreklerin, kanoların dolaştığı bir körfez hayal ediyoruz. Deniz sporlarına yapacağımız küçük bir katkının bile, deniz kenti İzmir’in geleceğinde büyük fark yaratacağına inanıyoruz. Deniz sporlarıyla ilgilenen denizci çocuklarımız, bizi ‘Denizci Millet Denizci Ülke’ hedefine ulaştıracaktır” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bostanlıspor'un futboldaki hedefi; futbolcu yetiştirmek...

Urla hedef büyüttü

Pamukşeker Selin Urla' nın gururu

TSYD İzmir Şubesi, Göztepe Kulübü'nü ziyaret etti

2. Ayak kupaları sahiplerini buldu

Başarılı sporculardan Başkan Günel'e ziyaret

Arşiv