İzmir Kuşcennetini kuraklığa teslim etmeyin

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Kuşcennetinde yaşayan 10 binlerce flamingo ile bitkiler dahil bütün canlılar adeta ‘Su ver Veysel, Su ver’ diye yalvarıyorlar” diye konuştu.

  • 0
  • 938
İzmir Kuşcennetini kuraklığa teslim etmeyin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 İzmir Kuşcenneti sazlıklarında 29 yıldan beri görülen kuraklığın bu sene de görüldüğünü belirten Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı,  “Kuşcennetinde yaşayan 10 binlerce flamingo ile bitkiler dahil bütün canlılar adeta ‘Su ver Veysel, Su ver’ diye yalvarıyorlar” diye konuştu.
 
Prof. Dr. Sıkı,   “Kuşcennetinde uzun yıllardan beri görülen ve adeta kangrene neden olan kuraklığın giderilmesi için 2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu bu soruna el atmış ve DSİ Genel Müdürlüğü ve İzmir DSİ 2. Bölge Müdürlüğüne verdiği ‘Kuşcennetindeki kuraklık sorununu bitirin’ talimatından sonra şahsımın da bilgi ve desteği ile çok önemli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sırasında; sazlık içindeki kanallar ve menfez ağızları temizlenmiş, Süzbeyli pompa istasyonu faaliyete geçirilmiş ve çalışmayan, atıl durumda olan Maltepe pompa istasyonunun gücü 400 litre/saniye kapasiteye çıkarılarak aktif hale getirilmiştir. Hatta Maltepe ve Süzbeyli pompa istasyonlarının devamlı çalışır halde bulunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü (Manisa) ile İzmir DSİ 2. Bölge Müdürlüğü arasında 2 protokol bile imzalanmıştır” dedi.
 
CENNET’E KAPALI SİSTEMDE SU VERİN
Bu  çalışmalar sonucunda  2014 ve 2015 yıllarında kuraklıktan Kuşcenneti sazlıklarının fazla etkilenmediğini ifade eden  Prof. Dr. Sıkı,  “Bu sene Süzbeyli pompa istasyonu su iletim hattının arızalı olması, Haziran-Temmuz ayında çiftçilerin Kuşcennetine gelen kanallardaki suyu kullanması ve Maltepe pompa istasyonundan Kuşcenneti için alınan suyun çiftçilerin de kullandığı ortak kanala verilmesi sonucu Haziran ayından beri Kuşcenneti sazlıklarına yeterli su gelmemesi nedeniyle gün geçtikçe kurumakta ve bunun sonucu bütün canlılar ölmektedir. Yeterli suyun gelmemesi nedeniyle sazlıklarda su çekilmesi günde 40-50 metre olmaktadır. Ağustos ayında da bu durum devam ederse Kuşcenneti sazlıkları daha önce de olduğu gibi tamamen kuruyacaktır.  29 yıldan beri görülen ve Kuşcennetinde kangren haline gelen kuraklığın bir daha yaşanmaması için Maltepe pompa istasyonundan Kuşcenneti sazlıklarına verilen tatlı suyun iletim hattının mutlaka polietilen boru ile yer altına alınması gerekir. Bu sistem yapıldığında Kuş Cennetindeki kuraklık sorunu gündemden düşecektir. Aksi takdirde bu önerimiz yerine getirilmezse Kuşcenneti sazlıkları bundan sonra da gelecek yıllarda her yaz mevsiminde ölüp ölüp dirilmeye devam edecektir” diye konuştu.
 
“KUŞCENNETİ-KÖYLÜ KARDEŞTİR”
Prof. Dr. Sıkı,  “Her yıl yaz mevsimi sulama döneminde çiftçilerimiz Kuşcennetine tatlı su sağlayan kanallardaki suyu da su motorları  ile çekip tarlalarını sulamakta ayrıca Maltepe pompasının suyu da ortak kanala verildiği için Kuşcennetine yeterli su gelmediği gibi bu durum nedeniyle Kuşcenneti sazlıklarına bir damla su bile gelmemektedir. Bu durum Kuşcenneti ile çiftçilerimizi karşı karşıya getirmekte, hatta köylüler ve çiftçilerin Kuşcennetine düşman gibi bakmasına neden olmaktadır. Bu kötü durum Kuşcenneti mi? köylü mü? tartışmasını da gündeme getirmektedir.  Kuşcenneti-köylü çatışmasına meydan vermemek için şu anda İzmir DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından çalışmaları devam eden Süzbeyli Pompa İstasyonu çalışmalarında olduğu gibi Maltepe Pompa İstasyonu su iletim hattının yaklaşık 8-10 kilometre polietilen borular ile yer altına alınması kaçınılmazdır. Bu iki sistem yer altına alındığı zaman kuşcenneti-köylü çatışması da sona erecektir” dedi.
 
“LÜTFEN BİTİRİN BU KURAKLIĞI”
Prof. Dr. Sıkı,  “İzmir’de 4 milyar lira yatırım öngörerek özellikle 50 baraj ve gölet gibi sulama tesisleri yapmayı taahhüt eden Sayın Bakan’ın; İzmir Kuşcennetinde 29 yıldan beri  görülen ve kangren haline gelen sazlıklardaki kuraklık sorununu bir daha yaşamamak üzere bu konuya neşter vurarak sona erdireceğine Kuşcenneti sakinlerinin inancı tamdır. Bunun için Kuşcennetinde yaşayan bütün canlılar ‘Su ver Veysel, Su ver’ diye kanatlarını gökyüzüne açmışlar adeta Sayın Bakan’a yalvarıyorlar” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv