İzmir Sofrası’nda buluştular

91. İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu'nun üçüncü gününde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İzmir Köy Koop. Birlik Başkanı Neptün Soyer'in ev sahipliğini üstlendiği İzmir Sofrası, önemli isimleri buluşturdu. Mutfak Show sahnesinde kurulan İzmir Sofrası'na konuk olan ünlü isimler, tarımın, gastronominin geleceğini konuştu, ülke ve dünya açısından önemini paylaştı.

  • 0
  • 2.873
İzmir Sofrası’nda buluştular
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

91. İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu'nun üçüncü gününde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İzmir Köy Koop. Birlik Başkanı Neptün Soyer'in ev sahipliğini üstlendiği İzmir Sofrası, önemli isimleri buluşturdu. Mutfak Show sahnesinde kurulan İzmir Sofrası'na konuk olan ünlü isimler, tarımın, gastronominin geleceğini konuştu, ülke ve dünya açısından önemini paylaştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İzmir Köy-Koop. Birlik Başkanı Neptün Soyer, 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu kapsamında kurdukları İzmir Sofrası'nda, önemli isimleri bir araya getirdi. Fuarın üçüncü gününde Mutfak Show sahnesinde kurulan İzmir Sofrası'na konuk olan Okan Bayülgen, ünlü yemek şefi ve sunucu Danilo Zanna ile Türk yemek uzmanı ve yazar Sahrap Soysal, Terra Madre'nin önemini anlattı.

“Bütün toplumun dengesi bozuluyor”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ diye yola çıktıklarını çünkü tarım politikalarının küçük üreticinin köyünü terk etmesine neden olduğunu söyledi. Başkan Soyer, “Köylüyü doğduğu yerde doyurmamız lazım. Destek olmamız lazım. Üretmeye teşvik etmemiz lazım. Köylü eğer köyünü terk ediyorsa, kentin dengesi de bozuluyor. Köy ile kent arasında denge bozuldu mu, bütün toplumun dengesi bozuluyor. O nedenle köylü köyünde durmalı. Ürettiği ile karnını doyurabilmeli. O kadim kültürü de sürdürmeye devam etmeli. O nedenle adına ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ dedik. Bugün içinde bulunduğumuz tarım politikaları, bizim her gün dışa bağımlı olmamıza neden oluyor” dedi.

Alınan sütlerden kaşar peyniri yapıldı
Ülkenin her şeyi ithal eder hale geldiğini anımsatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı gibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de Bayındır'da üreticiler için fabrika kurarak peynir yaptığını söyledi. Soyer, “Yanlış tarım politikalarının bizi getirdiği nokta ama bu bir kader değil. Bunu değiştirmek mümkün. Üreticinin ürününü satın almaya karar verdik. İzmir’de çoban haritası çıkardık. 4 bin 600 çobanı tek tek belirledik. Çobanların kaç hayvanı var, ne kadar süt elde ediyor, nereye satıyor? Bütün bunların envanterini çıkardık. O sütleri satın almaya başladık. 18,5 milyon liralık süt satın alarak, bunların yüzde 70 koyun, yüzde 30’u keçi sütünden olmak üzere kaşar peyniri yaptık. Bu da İzmirli markasıyla huzurunuzda” diye konuştu.

“Artık ekolojiler konuşmalı”
İzmir Köy-Koop. Birlik Başkanı Neptün Soyer ise “Siyaseti doğru tanımlarsak, siyasetin gerçekten kelime anlamına bakarsak, hayatı değiştirme sanatı, insanların hayatını değiştirme ve dokunma sanatı olarak tanımlarsak evet bu bir siyasi etkinlik de olarak kabul edilebilir. Çünkü ekonomiler değil artık ekolojiler konuşmalı” dedi.
Soyer, “Burada gastronomiyi konuşurken biz, tarladaki havanın, suyun nasıl olduğuyla ilgili, ne kadar temiz olduğu, bizim sağlığımız için ne kadar önemli olduğundan haberdar olmazsak, bu sadece bir şefin listesi olarak önümüze gelir. Ve doyduğumuzu, damak tadının iyi olduğunu düşünebiliriz ama şimdi ki şeflerimiz de öyle bakmıyor. Coğrafi işaretin ne kadar önemli olduğunu duyuyoruz. Küçük üreticilerden ürün almamız gerektiğini, onlar da tabağını hazırlarken, onun ekolojisine bakarak hazırlamaya başladı. Dolayısıyla evet bu insan hayatını değiştiren siyasi bir etkinlik. Dünyada sofraları bu şekilde donatan yüzde 75 küçük üretici. Türkiye'de köylerin kapanması, mahalleye dönüştürülmesi, bütün bu sofraları kuraklaştırdı. Bu nedenle kooperatifleşme çok önemli. İzmir sadece bir özelliği ile anılırsa ruhunu kaybetmiş olur. İzmir ruhu olan bir şehir. İzmir’de gastronominin alası var” dedi.

“Bu bir kültür ve kültürümüze sahip çıkmalıyız”
Türk yemek uzmanı ve yazar Sahrap Soysal da İzmir’i çok sevdiğini belirterek, şunları söyledi: “İzmir’i çok seviyorum, iyi ki İzmir var. İzmir'e bayılıyorum. İzmir başka bir şehir. Güzel, medeni, özgür, tatlı. Burada kendimi çok iyi hissediyorum. Terra Madre’yi çok önemsiyorum. Dünyadaki üreticilerin yüzde 75’i küçük çiftçiler ve kadın üreticiler. Onları desteklemek çok önemli. En sağlıklı yiyeceği onların ürünleri ile yapıyoruz. O nedenle bu tür etkinlikleri çok destekliyorum. Bu bir kültür ve kültürümüze sahip çıkmalıyız.”

“Kültürsüz yemek olmaz”
Danilo Zanna ise yöresel kültürün önemli olduğunu ifade ederek, “Çok gezdim çok baktım. Türkiye'nin güzelliği başka yerde yok. Çok az ülkede bu bereket var. Yemek bir kültür. Kültürsüz yemek olmaz. Ama kültür de sadece dışarıdan gelen değil de kendimizden gelen bir şey. Bu fuar kültürünü de yaşayalım. Bu bir bayram ama aynı zamanda neden burada olduğumuzu unutmayalım. İzmir sizsiniz. Kendi kültürünüzü öğrenin. Zenginlik budur” dedi.

“Başkan Soyer’i kutluyorum”
Okan Bayülgen, programın sonunda “Küçük üreticinin desteklenmesi, saf olanın, iyi olanın, bereketli olanın desteklenmesinin ne kadar önemli olduğu görüyoruz. Başkanın İzmir’e önemli hizmeti olacak. Burayı büyük bir gastronomi merkezi haline getirmek. Bütün dünyanın geleceğini etkileyen bir konu. Onun kendi politikasının içindeki bir konu; tohum, tarım. Bunun politikasını yapan bir siyasetçi olarak da Başkan Soyer’i, bu girişiminden dolayı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 Başkan Soyer de mutfağa girdi
Başkan Soyer, Mutfak Show sahnesinde Sahrap Soysal ve ile yemek de yaptı. İzmir Aşçılar Federasyonu aşçıları ve Şef Turgay Bucak ile atalık tohum karakılçık, yine atalık tohumdan elde edilen nohut ile İzmir tulumu, İzmir zeytinyağı, koruk ekşisi ve üzüm sirkesiyle yaptıkları İzmirli salatası, konuklara ikram edildi. 

Lezzet Avcıları ödüllerini aldı
Terra Madre Anadolu, farklı bir heyecana da sahne oldu. İzmir Lezzet Avı etkinliği ile katılımcıları “Hep birlikte iyi, temiz, adil gıda için bu lezzetin peşine düşme zamanı” mottosuyla lezzet yolculuğuna çıktı. Terra Madre Anadolu İzmir kapsamında Kültürpark’ta “Anadolu'nun Bereketi” temasıyla düzenlenen Lezzet Avı’na 50 takım ve toplamda 200 kişi katıldı. Katılımcılar gün boyu kendilerine verilen haritada yer alan Kültürpark’taki 35 noktada bu lezzetlerin peşine düşüp çözdükleri şifrelerle Slow Food hareketini yakından tanıma şansı buldu. 

Gün boyu süren etkinliğin ardından, kazanan takımlar açıklandı. Birinciliği 3 numaraları takım, ikinciliği 37 numaraları takım, üçüncülüğü ise 15 numaralı takım kazandı. Yarışmacılar ödüllerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Köy Koop. Birlik Başkanı Neptün Soyer ile Okan Bayülgen, Danilo Zanna ile Sahrap Soysal’dan aldı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Kapılarını rekorla kapattı

AGROEXPO’ya ziyaret

19.Agroexpo Açıldı

5 Gün Sonra Açılıyor

Arşiv