İzmir, UNESCO'ya hazırlanıyor

Türkiye'nin Ege ili İzmir'in 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması ve eski şehrin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alması bekleniyor.

  • 0
  • 915
İzmir, UNESCO'ya hazırlanıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye'nin Ege ili İzmir'in 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması ve eski şehrin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alması bekleniyor. Çalışma, eski şehirdeki tarihi dokuyu yeniden canlandırmaya ve korumaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, eski şehrin ortasında bulunan tarihi Kemeraltı çarşısına öncelik veriyor. 200 milyon Türk lirası (26,5 milyon dolar) kaynak ile tarihi Kemeraltı çarşısının altyapısı güçlendirilmeye başlanmış, bölgede iyileştirme projeleri uygulanmakta ve yeşil alan tasarımları yenilenmektedir. Başkan Tunç Soyer, çalışmalar tamamlandığında Kemeraltı ve çevresinin 24 saat aktif bir şehir merkezine dönüşeceğini söyledi.

Belediye Başkanına göre, UNESCO Dünya Mirası statüsündeki Kemeraltı, kent turizminin lokomotifi ve İzmir'in kalbi olacak.
Kalıcı listeye girmek için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendirmeye çalıştıklarını belirten Soyer, “Aynı zamanda tarihi Kemeraltı-Agora-Kadifekale güzergahında proje tüm hızıyla devam ediyor. Agora'da 'yeni bir Efes' komşusu var: Smyrna antik tiyatrosu. Şu anda kazılmakta olan tiyatro, M.Ö. 2. ve 4. yüzyıllar arasında Smyrna antik kentinin sosyo-kültürel merkeziydi ve yaklaşık 21.000 kişilik kapasitesi ile Akdeniz'in en büyük tiyatrolarından biri haline geldi. Kazılar 2023'te tamamlanacak ve ancak o zaman İzmir'de 'yeni bir Efes' olacak. Ayrıca Kemeraltı-Agora-Kadifekale güzergahı için antik tiyatronun gün ışığına çıkması çok önemli. Tiyatro tamamen gün ışığına çıktıktan sonra Kemeraltı projesi tamamlanır ve tarihi rota su yüzüne çıkar,

Kadifekale ile Kemeraltı arasında yer alan eski şehir, 2.500 yıllık bir kültürel hafızaya sahiptir. Helenistik dönem, Antik Roma, Bizans, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin izlerini barındıran çok katmanlı bir açık hava müzesi olarak tanımlanıyor. Dünyanın en büyük ve en eski açık hava alışveriş merkezlerinden biri olarak bilinen Kemeraltı çarşısı, camileri, kiliseleri ve sinagogları ile oldukça renkli bir kültürel yapıya sahiptir. İki binden fazla tescilli anıtsal ve sivil mimari örneği bulunmaktadır.

Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. (TARKEM), UNESCO adaylık sürecinin sorumluluğunu üstleniyor. İzmir'in eski kenti 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi ve 2023'te kalıcı liste için karar verilecek.

UNESCO Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenir. Her ülke listedeki doğal ve kültürel varlıklarının korunmasını garanti eder.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Arşiv