İzmir’de bir dünya müzesi

  • 0
  • 643
Yazı Boyutu:

İkinci yılını geridebırakan Konak Belediyesi İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi, uluslararasıetkinlikleri ve atölye çalışmalarıyla tanıtım ve üretimin merkezi oldu.

Türkiye’nin ilk mask müzesi İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi,açılışından bu yana sadece sergilenen koleksiyonlarla değil, adeta bir fakültegibi çalışan atölyeleriyle de adını duyurdu. Konak Belediyesi tarafından kentekazandırılan İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi, farklı kültürlere ev sahipliğiyaparken sanat, tanıtım ve üretimin de adresi oldu.

           
Müzede sergi keyfi
İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi’nin en önemli özelliklerindenbiri, gelen ziyaretçilerin müzeyi dolaşırken önemli sanatçıların sergilerini deizleme olanağı bulması oldu. Sezon boyunca çeşitli sergilere ev sahipliği yapanmüze, iki yılda dokuz farklı sergiyi izleyiciyle buluşturdu.


Haydi çocuklar müzeye

Konak Belediyesi, İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi ile kentmerkezinde çocukların zaman geçirebileceği bir ortam yarattı. Müzedegerçekleşen ‘Çocuk Atölyeleri, Okul Programları ve Sanatçıyla BuluşmaGünleri’nde çocuklar, kendi masklarını da üretmenin tadını çıkardı.

 

Fakülte gibi müze
Müzecilik anlayışına yeni bir boyut katan Konak Belediyesi,İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi’nde sürdürdüğü atölye çalışmalarıyla tarihyazdı. Özellikle kadınların ilgi gösterdiği kurslarda hediyelik eşyadan dolapmıknatıslarına, takıdan tablolara yüzlerce eser üretildi. Konak BelediyesiSatış Vagonları’nda görücüye çıkan ürünler, aile bütçelerine katkı sağlayarakİzmir’in özgüvenli kadınlarının emeğini bir kez daha topluma yansıttı.

 

Uluslararası müze
Konak Belediyesi’nin gerçekleştirdiği restorasyonlaAlsancak’ın tarihi evlerinden birinde kurulan İzmir Mask Müzesi, turistleringözdesi olurken, bir yandan da düzenlenen uluslararası programlarla dünyayaaçıldı. AB gençlik programlarının uğrak adresi İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi,IMACO (International Mask Art and Culture- Kore), Musee International du Masque(Belçika) ve Ausburg Maskenmuseum (Almanya) müzeleriyle de işbirliği yaptı.İzmir’de ilk kez düzenlenen ‘Uluslararası Atık Metal Mask Çalıştayı’ iseçeşitli ülkelerden sanatçıları İzmir’de buluşturdu. Yaklaşık iki hafta sürençalıştayda atık malzemelerle birbirinden yaratıcı eserler ortaya çıktı. İzmirMask Müzesi, Uluslararası Atık Metal Mask Çalıştayı ile İzmir tanıtımının yanı sıraçevreciliğe ve sanata da dikkat çekti.

 

Mask Müzesi yeni birufuk açtı
Dr. Hakan Tartan, İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi’ninyarattığı farkı şu sözlerle açıkladı: “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren İzmir’intanıtımını sadece Türkiye’de değil, uluslararası düzeyde gerçekleştirilecekorganizasyonlara ihtiyacı olduğunu söyledik. Bu noktadan hareketle, özelliklespor, sanat, kültür ve bilim alanlarında uluslararası organizasyonları İzmir’egetirmeye özen gösterdik. Mask Müzesi de uluslararası etkinlikleriyle, kentturizmine ve ekonomisine katkısıyla; sıradan müze kalıplarını aşarak bir üretimmerkezine dönüşmesiyle İzmir’de yeni bir ufuk açtı.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv