İZMİRDE HER ŞİRKET BİR KİŞİ ALSA 70 BİN İŞSİZ İSTİHDAM EDİLİR

  • 0
  • 719
İZMİRDE HER ŞİRKET BİR KİŞİ ALSA 70 BİN İŞSİZ İSTİHDAM EDİLİR
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin(İZSİAD) Temmuz ayı Çarşamba Toplantısı’nın konuğu İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak oldu. Kabak, istihdamı artırmak için başlatılan ‘’İşbaşı Eğitim Programı’’ hakkında işadamlarına bilgi verdi. İzmir’de her işletmenin programdan yararlanarak 1 kişi çalıştırması halinde 70 bin işsizin istihdam edileceğini söyledi. İstidam edilecek kişinin 160 güne kadar Genel Sağlık Sigorta primlerinin ve günlük 38.48 TL ücretin İŞKUR tarafından ödendiğini belirten Kabak ‘’Gelin bu bedava işgücü fırsatından yararlanın. Elemanların staj sürelerini devlet karşılasın’’ dedi.

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki Toplantı’nın açılış konuşmasını yapan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt ‘’Bu gerçekten daha önceki uygulamalardan çok farklı, işverene çalışacağı elemanı seçme şansı sunuyor. Devletin karşıladığı 160 günlük sürede hem eleman işi öğreniyor. Hem de siz elemanla çalışıp çalışamayacağınızı görmüş oluyorsunuz’’ dedi. Küçükkurt’un ardından kürsüye gelen İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, geçtiğimiz yıl bu programdan 2425 kişinin yararlandığını, bu yıl ise ilk 6 ayda bu sayının 3400’e ulaştığı belirterek, ‘’Bu sayı artmalı, İzmir’de 2 kişiden fazla işçi çalıştıran 70 bin işyeri var bu işyerleri de birer kişi alabiliyor. Sadece bu şekilde 70 bin istihdam sağlanmış olur. Türkiye’de yetişmiş ve kalifiye elaman bulmak büyük sorun. Bu program size kendi elemanınızı yetiştirme imkanı veriyor.  160 gün süresince günlük 38.48 TL cep harçlığı bizden, Genel Sağlık Sigortası primleri bizden, siz isterseniz üstüne brüt asgari ücretin yarısına kadar ayni yardım verebiliyorsunuz, onu da vergiden düşüyorsunuz. 160 günün sonunda devam ederse, 48 aya kadar sigorta primleri de bizden. Alın, yetiştirin, eleman kazanın. Yada kısmı sürede çalışana ihtiyaç var, 2-3 ay bu süreler için yine bu programdan yararlanın’’ diye konuştu.

ÖĞRENCİLER İÇİNDE ÇOK BÜYÜK BİR FIRSAT
160 günlük çalışmanın illa arka arkaya olması gerekmediğine dikkat çeken Kabak, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu süreyi yıla, yıllara yayabiliyorsunuz, bu da en çok öğrenciler, üniversiteliler için şans. Yıl boyu sadece hafta sonları çalıştırın. Yada günlük 2-3 saat. Bu size kalmış. TÜİK rakamlarına bakıldığında iş arayanların yüzde 62’si ilkokul, ortaokul ve lise mezunu ve mesleksiz. Yurt dışında üniversite öğrencilerinin belki de yüzde 50’si üniversite hayatını çalışarak tamamlıyor. Türkiye’de bu oran henüz yüzde 1 bile değil. Üniversite öğrencilerimizin kısmi süreli çalışma hayatına atılma oranı çok düşük. Üniversite sonrası bir de yüksek yaptıysa o kişi 30 yaşına geliyor, 1 gün bile çalışmamış. 30 yaşından sonra bu kişilere çalışma kültürünü aşılamak çok da kolay değil. Helikopter ebeveyn diye bir kavramımız var. Çocukların kendi ayaklarında durabilmesi gibi. Herhalde çocukların yüzde 30’u bakkaldan ekmek almadan büyüyüp gidiyordur. Onları koruduğumuzu düşünüyoruz ama yanlış yapıyoruz. Onlara kendi sorunlarını çözüp ayakta durmalarını sağlamak için görev vermemiz gerekiyor. İşbaşı Eğitim Programı, İŞKUR tarafından daha önce de uygulanan bir programdı, ancak son dönemde imkanları daha da geliştirildi. 3 yıldır İŞKUR’un başındayım işgücü piyasasına ilişkin olarak duyduğum en kolay, en pratik, en az bürokrasi içeren bir eğitim ve staj programı.”

15 YAŞINI DOLDURMUŞ HERKES YARARLANABİLİR
Asgari ücretli bir çalışanın işverene maliyetinin bin 500 ile bin 600 TL arasında olduğunu kaydeden İl Müdürü Kabak, şunları söyledi: “Bir kişiyi işe alıyorsunuz, kendisini çok iyi anlatıyor. Ama işe başladıktan 2-3 ay sonra bir bakıyorsunuz ya çalışan o özelliklere sahip değil ya da ortama uyum sağlayamıyor. İşten çıkartıyorsunuz ama binlerce TL zararınız oluyor. Biz diyoruz ki yeni işe aldığınız elemanlarınızın 160 gün boyunca asgari ücret üzerinden ücretini ödeyelim. Genel sağlık sigortasını ödeyelim. Sizin işyerinizde diğer çalışanlar gibi üretim fonksiyonunda görev alsın. 160 gün sonunda eğer her iki taraf da memnunsa, çalışmaya devam etsin. Yok eğer beğenilmemişse aradaki anlaşma bitirilsin. O arkadaş gidip bir başka kuruma başvursun. Bir işyerine deneyimli birinin başvurusu ile deneyimsiz birinin başvurusu aynı şey değildir. Bu kapsamda işyerlerinde çalışan işçi sayısı 2 veya daha fazla ise çalışanının yüzde 10’u kadar bu programdan yararlanabilir. Bu kişinin ilk kez iş hayatına girecek biri olmasına gerek yok. Tüm meslekler ve tecrübe sahibi olsun olmasın kim çalışmak istiyorsa onu alabilirsiniz. Deneme kapsamında işe aldığınız kişiler de bundan yararlanabiliyor. Bunu yalnızca kamu kurum ve kuruluşları uygulayamıyor. Orada da kamu kurumlarının alt işverenleri yararlanabiliyor. 15 yaşını doldurmuş olan herkes bu programdan yararlanabilir, maliyeti sıfır lira.”

NE KONTENJAN NE DE BÜTÇE SIKINTIIMIZ VAR
 İzmir’de 2 ve daha fazla işçi çalıştıran 70 bin işyeri olduğunu vurgulayan Kabak, bununla ilgili şunları ifade etti. Her işletme 1 gencimizi işe alsa 70 bin kişi İzmir’de işgücü piyasasına dahil olacak. İŞKUR olarak biz her işe alınan kişiye aylık bin TL ödeme yapacağız. Program dahilinde bir kişiyi işe aldığınızı düşünelim, programın yarısında veya sonunda, programdan veya çalışandan memnun kalmadığınızda o kişi işten çıkartabilirsiniz, çalışan da işi bırakabilir. Hiçbir yaptırım söz konusu değil. Alınan paranın iadesi söz konusu değil. Ben işveren olsam hemen yarın bu programdan yararlanmak için harekete geçerim. Bu imkandan yararlanmamak akıl karı değil. Ben bu kadar kolayı, pratiğini ve basitini görmedim. Bundan çok iyi yararlanan firmalar da var. Mesela bir alışveriş merkezinde 149 kişi şu an işbaşı eğitim programı kapsamında ve o işyerine maliyeti sıfır TL. O işletme aylık yaklaşık 225 bin TL kara geçiyor. 2011 ile 2012’de 8- 10 milyon TL kaynağı vardı, bu yıl 75 milyon TL, yeter ki bitsin. Bu parayı kullanırsak 100 milyon TL daha alabiliriz. Türkiye’de 980 milyon TL aktif işgücü programlarına ayrılan bütçe var. Her işyeri bize kayıtlandıktan sonra kendisine bir danışman atıyoruz ve ücretini biz ödüyoruz. Bu işlemi uygulamaya kalktığınızda İzmir’de 5 hizmet merkezimiz var, bize başvurabilirsiniz ya da işbaşı eğitim programından yararlanmak istiyorsanız biz sizin ayağınıza kadar geliriz. Burada dikkat edilmesi gereken bir tek husus, proje başlangıcında 45 çalışanınız var ve 5 kişiyi program dahilinde işe alıyorsunuz. Ancak diyelim ki program sonuna gelindiğinde 5 kişiyi işten çıkarttınız. Biz 1 aylık süre veriyoruz ve çalışanların sayısının 45’e tamamlanmasını istiyoruz. Eğer o verilen sürede de çalışan sayısı 45’e tamamlanamazsa, işverenden herhangi bir para talebi olmuyor yalnızca programdan 1 yıl süreyle yararlanamıyor. Projeye başlayıp 160 gün sonunda devam etmek isteyen işveren olursa son bir yılda programa katılan kişilerden 2’sini kendi kadronuza dahil ederseniz, bu programı ilelebet devam ettirebilme hakkınız var. Eğer program kapsamında alınacak kişi 18-29 yaşları arasındaysa, siz bu kişiyi program sonunda kadronuza dahil ederseniz, imalat sanayinde 42 ay, diğer sektörlerde de 30 ay sigorta ücretini hazine karşılayacak. 4 temel belgeyle İŞKUR’A geldiğinizde, siz bir çay içinceye kadar biz protokolü hazırlıyoruz. Elemanı İŞKUR’dan alma gibi bir zorunluluğunuz yok, kendi istediğiniz kişiyi de çalıştırabilirsiniz. Bu kapsamda yararlanacak öğrencinin aldığı hiçbir burs kesilmiyor, işsizlik maaşı alanın da öyle, o maaşı almaya devam ediyor’’
Soru ve cevap bölümünün ardından İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri  Kabak’a günün anısına bir plaket sundu. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Oyuncak Hastanesi açıldı

Karnaval Havasında

Arşiv