İzmir”de kukla dolu günler

  • 0
  • 1.270
Yazı Boyutu:

İzmir’i dünyaya tanıtan ve Avrupa’nın Lider 2 Kukla Festivali’nden biri olarak tanınan  İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 6 Mart’tastart veriyor. 6 Mart’ta Buca Belediyesi Olimpik Yüzme Havuzu’nda 11.00 ve14.00’te Bulgar Slıven State Puppet Theatre’nin “Üç Portakala Aşk” adlı oyun,  14.00’te Fransız Kültür Merkezi’nde Cıe Haut Les Maıns’ın “Benim Dediğim Olacak”  yine 14.00’te Gelişim Koleji’nde Laura Kıbel (Teatro Deı Pıedı) ile başlayacak olanFestival’in açılış töreni ise 19.30’da Sabancı Kültür Sarayı’nda  yapılacak. 

Festival destekçilerinin plaketle ödüllendirilmesininardından  İspanya’dan dünyaca ünlüKatalan  sanatçı Joan Baixas, 20.yüzyılın önemli iki Fransız bestecisi Maurice Ravel ve Claude Debussy’ninmüzikleri eşliğinde dijital görüntüler ve fotoğraf projeksiyonlarının yanı sırarenkli ışıklar, gölgeler ve resimden oluşan performansı ile izleyenleri sıcakçocukluk anılarına geri döndüreceği  55dakilalık Müziğin Renkleri sergilenecek. Baixas,  Kendine özgü bir görsel tiyatro anlayışıylaortaya çıkardığı ve içerinde resim, kukla, mask ve projeksiyonun yer aldığıgösterileriyle kukla dünyasının en önemli fenomenlerinden kabul edilensanatçının her çalışması modern sahne sanatları adına bir zirve özelliğitaşıyor. Gösterinin ardından kokteyle katılacak. 

8’nci  İzmir Uluslararası Kukla Günleri 6– 23 Mart 2014 tarihleri arasında  gerçekleşecekolan festivale bu yıl 20 ülkeden sanatçılar katılacak, 40 kukla tiyatrosugrubu, 42 ayrı oyunu, 26 salonda 140’ın üzerinde gösterimle 50.000’den fazlaseyirciyle buluşturacak.

Bu yıl festivale yine dünyanın birçok ünlü kuklatiyatrosunun yanı sıra, Ljubljana Kukla Tiyatrosu (Slovenya) koleksiyonunda yeralan, ünlü Hırvat sanatçı Zlatko Bourek’in kuklalarının yer aldığı bir sergiylekatılacak.

Festival programında, her yıl olduğu gibi, değişik kuklateknikleriyle oynatılan oyunlar bulunuyor. Programdaki farklı yaş gruplarınayönelik oyunlar festival süresince her yaştan izleyiciye kukla sanatının hertüründen en iyi örnekleri sunarken, keyifli anlar yaşatacak.

Festival direktörü Selçuk Dinçer İzmir’in kukla dünyasındaçok bilinen bir merkez durumuna geldiğini ve düzenledikleri festivalin kendialanında Avrupa’nın lider festivallerinden biri olarak anıldığını söyledi.Selçuk Dinçer “Her yıl Avrupa’nın en büyük iki kukla festivalinden biriniİzmir’de düzenliyoruz. Şimdi yapmamız gereken İzmir’de kukla sanatı adına ciddiüretimler yapılmasını sağlamak. Bu çabalar kısa sürede İzmir’i bu alanda büyükbir dünya markası yapacak.” diye konuştu.

20 ÜLKE KATILIYOR
Bu yıl festivale katılan ülkeler ve gruplar şöyle:  Almanya (Biting Breads),  Arjantin (Valeria Guglietti),  Belçika (Theatre Du Sursaut),  Bulgaristan (Burgas State Puppet Theatre,  “Georgi Mitev” Yambol State Puppet Theatre,  Sliven State Puppet Theatre,  Theatre Trio,  Varna State Puppet Theatre,  Vidin State Puppet Theatre),  Çek Cumhuriyeti (Karromato),  Fransa (Cie Haut Les Main,  Cie l’Alinea Diffusion,  Plexus Polaıre),  Hollanda (Lichtbende Theatre,  De Stilte),  İspanya (Compania De Marionetas Herta Frankel,  Joan Baixas,  El Theatre De L’Home Dibuixat),  İsrail (Bubat Theatre,  Koom Koom Theatre,  Train Theatre),  İtalya (Laura Kibel,  Riserva Canini Teatro,  Valeria Bianchi),  Kanada (Magali Chouınard),  Portekiz (S.A. Marionetas Teatro &Bonecos),  Romanya(Puck Puppet Theatre),  Rusya (Vologda Regional Puppet Theatre“Teremok”),  Slovenya (Matija Solce,  Lutkovno Gledalisce Maribor),  Tayvan (Taiyuan Puppet Theatre),  Yunanistan (Baruti Teatro) ile yer alırkenTürkiye (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Balon Kukla Tiyatrosu, Game Of Gölge Sanatı,Geleneksel Gösteri Sanatları Topluluğu, Han Tiyatrosu, Hayali Ayhan Leylek,Uçaneller Kukla Evi) ile katılıyor.

BU YILIN DESTEKÇİLERİ
Festivalin bu yılki destekçileri: Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir BüyükşehirBelediyesi, İpragaz, Recordati İlaç, Bornova Belediye, Buca Belediye, KarşıyakaBelediyesi, Konak Belediyesi, Marmaris Belediyesi, Selçuk Belediyesi, DokuzEylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Acción Cultural Española, DimitrieCantemir Romen Kültür Merkezi, İzmir Alman Kültür Merkezi, Fonds PodiumKunsten, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Institut Ramon Llull, İsrail DışişleriBakanlığı, İzmir İtalyan Konsolosluğu, Wallonie-Bruxelles International, ForumBornova A.V.M., Han Tiyatrosu, Bizim İzmir, Haber Türk, Hürriyet, Milliyet,Posta, Sabah, Vatan, Yeni Asır, Radyo Romantik Türk, İsmira Otel. Festivalprogramıyla ilgili detaylı bilgiler festivalin www.izmirkuklagunleri.comadresindeki internet sitesinde.



YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv