İzmir’in 5 yıllık yol haritası hazır

  • 0
  • 1.055
İzmir’in 5 yıllık yol haritası hazır
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarına yön verecek2015 - 2019 Stratejik Planı, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandı. Planda9 sektörde belirlenen 257 projenin hayata geçmesi için İzmir BüyükşehirBelediyesi’nin 10.9 milyar liralık harcama yapması öngörüldü. ESHOT ve İZSUprojeleri ile birlikte bu tutarın 20 milyar lirayı aşması bekleniyor.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayı meclis toplantısıüçüncü birleşiminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün2015 – 2019 dönemi için hazırlamış olduğu “Stratejik Plan” görüşülerek kabuledildi. 9 sektöre ilişkin 257 projenin yer aldığı İzmir Büyükşehir BelediyesiStratejik Planı’nda, kentte hayata geçirilecek projeler ve hedefler yer aldı vebu hedeflere ulaşmak için 10.9 milyar liralık bütçe öngörüldü. Planlananharcamaların sektöre göre dağılımında 2 milyar 493 milyon lira ile ulaşımbirinci, kentsel altyapı ise 2 milyar 88 milyon liralık yatırımla ikinci sırayıaldı.  1 milyar 394 milyon liralık harcama ile yönetişim üçüncü, 1milyar 130 milyon liralık harcama ile kentsel koruma ve planlama dördüncüsırada yer alırken, bunları sırasıyla çevre yönetimi, sosyal dayanışma vesağlık, afet yönetimi ve güvenlik, kültür, sanat ve spor, turizm ve yerelekonomi sektörleri izledi. İZSU ve ESHOT’un planlanan harcama verileriylebirlikte, önümüzdeki 5 yıllık süreç içinde öngörülen toplam harcamanın 20milyar TL’yi aşacağı belirtildi. 

 

İzmir’in vizyon projeleri

Stratejik planda yer alan projeleri tanıtan sunumun ardındankonuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP Grup Başkan Vekili Dr. SırrıAydoğan, 2015- 2019 Stratejik Planı'nın katılımcı bir anlayışla hazırlandığınıve kurumun 3. stratejik planı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce hazırlanan stratejikplan doğrultusunda kente 4.8 milyar para harcanmıştı. Yeni dönemde hayatageçirilecek projeler için 10.9 milyar lira harcanacak. 9 sektörde yer alan 257projemiz içerisinde Gaziemir Yeni Fuar Kompleksi, Sosyal Yaşam Kampusü, İzmirBanliyö Sistemi'nin geliştirilmesi, tramvay hatları, yeni iskeleler, marinalar,mevcut iskelelerin geliştirilmesi,  yaya alt ve üst geçitleri, sporkompleksleri, Doğal Yaşam Parkı’nın ikinci bölümünde yer alacak AkdenizAkvaryumu ve Zooloji Müzesi ile gemilerden atık alma projeleri öne çıkanlararasında.  19 ilçede hizmet binaları yapacağız. İzmir tarihininmeydana çıkarılması çalışmaları devam edecek. Kenti ileriye taşıyacakprojelerle İzmir'in yurt içi ve yurt dışında tanınırlığını artıracağız.Stratejik plana bakarak bir başkanın dünyaya bakışını,  kentinebakışını anlayabilirsiniz. Geçen dönemde harcadığımız 5 milyara yakın paranınnereye gittiğine bakarsanız toplum menfaati ortaya çıkar.  Bu, kentindaha iyiye gitmesi, gelişmesi ve daha huzurlu olması içindir. 10.9 milyar lirada aynı amaçla İzmir'in huzuru ve refahı için harcanacaktır. Başkanımızınbaşarılı olacağına inanıyorum.” 

 

“Dilediğim adama ihale vermiyorum”

AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan’ın stratejik plandayer alan kentsel dönüşüm projelerine ilişkin, “Sizin kentsel dönüşüm binanızvar mı? Kolaycılığı seçerek Uzundere’de konut satın aldınız” sözlerine yanıtveren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeuzlaşmayı ve gönül rızasını tercih ettiklerini belirtti. Bugün çıkan yasalaryüzünden kentsel dönüşüm alanında Türkiye’de uygulanabilen tek bir projeninbile olmadığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Olmaz, olamaz da. Çünkü bu kanuntapuya müdahale etmektedir. Tapuyu, mülkiyeti ortadan kaldırmaktadır. Sadece vesadece Caddebostan ve Bağdat Caddesi gibi tek tek gayri menkullerde,  rantıçok yüksek olan yerlerde uygulama yapılmıştır. Fikirtepe iflas etmiştir. Bizİzmir’de uzlaşmayı tercih ediyoruz. Biz vatandaşın gayrimenkulünü gasp etmekistemiyoruz.  Bu yasa bu şekilde yürürlükte olduğu müddetçe, biz buyasayı kullanmayacağız. Uzlaşma ve gönül rızası ile yapabildiğimizi yapacağız”diye konuştu.  Yatırımların geciktiğine yönelik eleştirilere de yanıtveren Başkan Kocaoğlu, “Ben diğer kentlerde olduğu gibi istediğim adama ihaleveremiyorum. Vermiyorum. Yasayı uyguluyorum. Ondan dolayı da gecikiyor. Bizyasalara uygun olarak hiçbir şeyi istismar etmeden, görevimizi geç de olsayapacağız” dedi.

 

“İstismar edilmekten bıktım”

İzmir’de kurmayı planladıkları katı atık bertaraf tesisi ileilgili bir soruya da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, AK Parti Grubu’na hitaben;“Katı atık konusunda artık konuşmayacağım. Çünkü bu konuda istismar edilmektenbıktım. Bu çevre yatırımını da başlatayım, ondan sonra elinizden geleni yapın”şeklinde konuştu.

 

Katılımcı bir model

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün2015 – 2019 Stratejik Planı, CHP ve MHP gruplarının “kabul”, Ak Parti grubunun“red” oyuyla meclisten geçti. 

Stratejik plan çalışmaları, ilçe belediyeleri, kamukurumları, üniversiteler, basın kuruluşları, sivil toplum örgütleri, muhtarlarve vatandaşlardan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda, katılımcı biranlayışla yürütüldü. İnternet üzerinden ve birebir görüşülerek yapılananketlerden elde edilen sonuçlar, bu 5 yıllık yol haritasının oluşturulmasındabüyük pay sahibi oldu. Stratejik plan çalışmaları 5 ay sürdü.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv