İzmir’in ekmekleri “50 şehirde” umut oldu

  • 0
  • 1.630
Yazı Boyutu:

Ürettiği ucuz ve sağlıklı ekmeklerle dar gelirli vatandaşların aile bütçelerine katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çölyak ve fenilketonüri hastalarının da imdadına yetişti. İthali 12 TL olan glutensiz ekmekler, Kent Ekmek Fabrikası’nda 75 kuruştan satılınca, talep patlaması oldu. Şimdi İzmir’in ekmekleri, Tekirdağ’dan Van’a Türkiye’nin 50 şehrindeki tam 274 noktaya ulaştırılıyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dar gelirli vatandaşlara destek olmak için kurduğu Kent Ekmek Fabrikası, üretim yelpazesine glutensiz ekmeği de katınca ünü kent sınırlarını aştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yatırım ve üretim maliyeti yüksek olduğu için fırınların üretmek istemediği glutensiz ekmek için 2011 yılı Mart ayında elini taşın altına koydu. 1 yıl süren hazırlık aşamasından sonra glutensiz ekmek üretmeye başlayan Kent Ekmek Fabrikası, ömür boyu özel beslenmek zorunda olan çölyak ve fenilketonüri hastalarının umudu oldu. İlk etapta İzmir’deki hastalar için üretilen özel ekmeklere kısa sürede kent dışından gelen talep gelmeye başladı. Gelen talebe duyarsız kalamayan Büyükşehir Belediyesi, kargoyla gönderdiği glutensiz ekmeklerle,  50 şehir 274 noktada çölyak ve fenilketonüri hastalarını kucaklıyor.
 
Tatlı telaş
Her gün onbinlerce İzmirliye ucuz ekmek sunan Kent Ekmek Fabrikası’nda her Pazartesi ve Perşembe günü ise tatlı bir telaş yaşanıyor. Çünkü bu iki gün, fabrika içinde kurulan özel bölümde, özel hastalar için glutensiz ekmekler üretiliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan üretim süreci, glutensiz ekmeklerin paketlenip sevkiyata hazırlanmasıyla son buluyor. Siparişle üretilen özel ekmekler, İzmir içindeki 60 Kent Ekmek satış büfesi ile EDAK Ecza Kooperatifi üyesi eczanelere ulaştırılırken, İzmir dışındaki hastalara ise kargoyla gönderiliyor. Kent Ekmek Fabrikası, aylık ürettiği ortalama 6 bin adet 450 gramlık glutensiz ekmeği 75 kuruştan satıyor. Glutensiz ekmeklerin “tost” ve “hamburger” olmak üzere iki ayrı tipi bulunuyor.
 
İthal ekmeğin pabucu dama atıldı
Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetinin, sadece İzmir’deki değil Türkiye’nin pek çok noktasında çölyak hastalarına “ilaç gibi geldiğini” belirten Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, “Gluten alerjisi nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ekmekleri yiyemeyen çölyak hastaları ile ömür boyu diyet yapmak zorunda olan fenilketonüri hastaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi glutensiz ekmek üretmeden önce yurt dışından getirilen ekmeklere ortalama 12 lira vermek zorunda kalıyordu. Her hastanın bütçesi bunu karşılayabilecek durumda değildi. Kar amacı gütmeden 75 kuruşa satılan ekmek için Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyoruz. Sayesinde çölyak hastaları ekmek yiyebildi” diye konuştu. 
 
50 şehre aynı gün kargo
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek Fabrikası’nın glutensiz ekmek gönderdiği 50 şehir ise şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Afyon, Aksaray, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, Kars, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kocaeli, Kırıkkale, Karabük, Manisa, Mardin, Malatya, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye,  Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Tekirdağ, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv