İzmir’in ‘Gezi’si Çeşme’de yaşanıyor

  • 0
  • 711
Yazı Boyutu:

Çeşme’dearazi devri gerçekleşmedi iddiası ve eylemlere rağmen devam eden RESçalışmalarını Musa Çam dozerin önüne geçerek durdurdu. Dört eylemciyi şikayeteden şirket çalışanlarının gazeteci ve alandakileri tek tek fotoğraflaması‘fişleme’ iddialarına yol açtı  

Geçtiğimizhafta Çeşme ve Yarımada’da kent gelişim alanına kurulmak istenen rüzgar enerjisantralleri (RES), Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda Çeşme Belediye Başkanı FaikTütüncüoğlu ve CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın da aralarında bulunduğuyaklaşık bin kişinin katıldığı bir eylemle protesto edilmişti. Yarımada'nındört bir ucundan insanların geldiği meydanda, RES'lere karşı açılan davadabilirkişinin verdiği "sağlığa zararlı" raporu hatırlatılmıştı.Kamulaştırılan arazilerin sahipleri ile yöre halkının yaptığı protestolararağmen Çeşme'nin Ovacık Mahallesi'nde çalışmaları devam edilen RES'lere, tekrareylem yapıldı.

Dörtkişi ifadeye çağrıldı
Sabahsaatlerinde tepkilere karşın oldu-bittiye getirilerek devam eden inşaatarazilerinin hala kendilerine ait olduğunu ve idare mahkemesine itirazsürecinin devam ettiğini hatırlatarak RES alanına giren Çeşme SürdürülebilirYaşam Platformu Üyesi dört kişi, projeyi yürüten firmanın şikayeti üzerineifade vermek için Çeşme İlçe Jandarma Karakolu'na götürüldü. Plaftorm üyeleri,"İnşaat alanına girmek ve çalışmaları engellemek" gerekçesiyleyaklaşık 6 buçuk saat ifade verdi. Sosyal medyadan yayılan 'RES inşaatınabaşlamışlar' bilgisi üzerine birkaç saatte onlarca kişi çalışmalarınyürütüldüğü Ovacık'taki alana akın etti.

Eylemciler'fişlendi' iddiası
Sabahalana ifade vermeye gidenlerin ardından alana ilk ulaşanlar hakkında daşikayette bulundu. Eylemci sayısının artması ve CHP İzmir Milletvekili MusaÇam'ın da gelmesi üzerine, kalabalık gruptan şikayetçi olmayan firmanın çalışanları,protesto edenleri ve haber yapmaya gelen gazetecilerin tek tek fotoğraflarınıçekti. Akıllara "firma eylemci ve RES haberi yapanları fişliyor mu?"sorusunu getirdi. Vatandaşın alana girişi eli joplu jandarmalar tarafındanengellenirken Çam ise Gezi Parkı eylemlerindeki gibi çalışmaları iş makinesininönüne geçerek durdurdu ve firmanın Pazar günü oldu-bitti yapmaya çalıştığınıbelirtti.

Malgüvenliği yok
Türkiye'ninenerjinin ihtiyacını temiz enerjiyle sağlamasının taraftarı olduklarını bunedenle RES'e karşı olmadıklarını vurgulayan Milletvekili Çam, karşısındadurdukları uygulamanın "Acil kamulaştırma" adı altında hukuksuz elegeçirme olduğunu açıkladı. Bu uygulamayla tapusu olsa da kimsenin mal güvenliğiolmadığını ve arazilerin haber bile verilmeden kamulaştırılabileceğinivurgulayan Çam, "Biz, RES'lere değil, yapmak istedikleri yere, doğanıntahrip edilmesin karşıyız. Vatandaşların arazilerinin onlardan habersiz birşekilde kamulaştırılmasına karşıyız ve bu nedenlerle işin durdurulmasını istiyoruz"diye konuştu.

Savaş yasalarıyla talan
"Devlet, vatandaşlarınhakkı için, can ve mal güvenliğini sağlamak için kurulmuştur" diyen ÇeşmeBelediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, vatandaşların malını koruması gerekendevletin, RES'ler için savaş dönemindeymişçesine "acil kamulaştırma"uygulayarak halkın mal güvenliğini bizzat tehdit eden durumuna düştüğünükaydetti.  Tütüncüoğlu, "İnsanların, atalarından kalma milyonlardeğerindeki tapulu arazilerine metrekaresine birkaç lira değer biçiyor,başkasının olmasını sağlıyorsun. Firmalar da iyilik yapar gibi, Ben bir-ikilira fazla veriyorum üstü benden, paranı bankaya yatırdım, sen çeksen deçekmesen de arazin artık benim' diyor. Türkiye'nin, devletin, meşruiyeti içinbu yanlışa dur denmesi gerekiyor" dedi. 

Mülkiyethakkına tecavüz

Firmanınkendisi hakkında da şikayette bulunduğunu ve ifade vermeye gideceğini belirtenÇeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu Üyesi Alev Çağlar, Platform Dönem SözcüsüEsen Fatma Kabadayı ve üyeleri Dominic Whiting, Wiliam Potter ve HasanTezcan'ın ifadeleri alınmak üzere Çeşme İlçe Jandarma Komutanlığı'nagötürüldüğünü açıkladı. Platform adına açıklama yapan Çağlar, gayrimenkullerinhenüz şahısların (arazi sahipleri) adına kayıtlı olduğunu savundu. Çağlar, "APDK (RES yapacak olan şirket) davayı Çeşme Asliye HukukMahkemesi'nde yeni açmış. Gazete ilanı vermiş ve herkese tebligatlarçıkarılmıştır. İnsanlara bu tebligatlara idare mahkemesinde dava açabilirsinizdiye süre verilmiştir. Bu işlemlerin hiçbiri bitmeden araziye girilmesi mülkiyethakkına tecavüz ve suçtur. Acele kamulaştırmalar iptal edilirse doğa tahribatınasıl geri getirilecek. İzinleri sorduğumuzda firmalar kağıt bedel ve metrekareyazısını gösteriyor, herhangi bir teslim niteliği yok. Kanunlar ve haklarçiğneniyor. Jandarma ve Kaymakam konuya müdahil olmalı" diye konuştu.    Bilirkişi raporu:RES’ler sağlığa zararlı
Arazi sahiplerinin rüzgarelektrik santrallerine (RES) karşı açtığı davanın avukatlarından Av. ŞehrazatMercan, açtıkları davanın bilirkişileri tarafından verilen raporunu hatırlattı.Av. Mercan, "Üç tane profesörün imzasını taşıyan raporda; buraya RESkurulursa bölgedeki endemik bitki, kuş ve hayvanları olumsuz etkileyeceği,evlere yakın kurulması halinde ise bölge halkı üzerinde sara hastalığından uykubozukluklarına, endişe ve kaygı artışından önemli hastalıkları tetikmesinekadar birçok zararının dokunacağı açıkça belirtildi. Yenilebilir enerjitaraftarıyım fakat insan sağlığa zararına rağmen yapılmasına karşıyım"diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv