İzmir’in muhtarları Sakin Şehir Seferihisar’da İzmir Köy Meclisi’ni kurdu

  • 0
  • 759
Yazı Boyutu:

Ocak 2013’te Seferihisar’daki dokuz köyün başlattığı “Geleceğin Köyleri Hareketi” kısa sürede 1013 köye ulaştı. 27 Nisan’da Seferihisar Teos’taki tarihi parlamentoda bir araya gelen yüzlerce muhtar, köylerini yaşatmak için “İzmir Köy Meclisi”ni kurduklarını ilan etti. Şu ana kadar İzmir ve Bursa’daki köylerin yüzde 70’inin katıldığı harekete destek Türkiye genelinde çığ gibi büyüyor.
 
Seferihisar Teos’ta bir araya gelen iki yüzün üzerinde muhtara, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, gazeteci-yazar Can Dündar, muhtar dernekleri ve çok sayıda köylü destek verdi.
 
16 Ocak 2013’te Seferihisar’ın dokuz köyü İzmir Konak Meydanı’nda buluşarak köylerin kapatılmasına karşı Geleceğin Köyleri Hareketi’ni başlattıklarını ilan etmişti. Üç ay gibi kısa bir sürede harekete katılan köylerin sayısı 1013’e ulaştı ve tüm Türkiye geneline yayıldı. Köyleri kapatılan büyükşehirler içinde şu ana kadar en çok katılım sırasıyla 410 ve 480 köyle İzmir ve Bursa’dan gerçekleşti. Harekete katılan diğer iller arasında Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Eskişehir, Ankara ve Manisa gibi pek çok büyükşehir yer alıyor.
 
İzmir genelinden harekete katılan yüzlerce köy muhtarı 27 Nisan’da Seferihisar Teos Antik Kenti tarihi parlamentoda bir araya gelerek İzmir Köy Meclisi’ni kurduklarını ilan etti. Yapılan sembolik referandumda köy muhtarları köylere evet, yeni büyükşehir yasası ile köy tüzel kişiliklerinin kapatılmasına ise hayır dedi. Meclis, Türkiye’deki köylerin tüzel kişiliklerini korumak ve kültürlerini yaşatmak için çalışacak. Seferihisar Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıda İzmir’deki köylerin yüzde 70’inin Büyükşehir Yasası ile köylerin tüzel kişiliğinin kapatılmasına karşı olduğu duyuruldu.
 
SOYER: KÖYLER KAYBOLURSA DEMOKRASİ KAYBOLUR
İzmir Köy Meclisi hakkında açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer şunları söyledi: “Şu an bulunduğumuz yer 2 Bin sene öncesinin parlamentosu. Bu 2 Bin sene öncesinin doğrudan demokrasinin olduğu bir parlamento. Burada herkesin konuşma hakkı var. Az önce bir muhtar arkadaşım, köyler; “demokrasinin uç beyleri” dedi. Gerçekten köylerin yok olmasıyla çok şey kayboluyor ama en çok demokrasimiz kayboluyor. Çünkü köy muhtarlığı bir tek muhtardan ibaret değildir, yanında köyü birlikte yönettikleri bir ihtiyar heyeti vardır. Köyün tüzel kişiliğini kaldırdığınızda bu memleketteki en temel demokrasi birimini ortadan kaldırıyorsunuz. O zaman tek tip insanlar, tek tip sözler, tek tip direktifler bunlarla hayatımız geçmeye başlar. Bir; buna karşıyız. Demokrasi istediğimiz için köylerin kapatılmasına karşıyız. İki; bizim en büyük gücümüz üretim. Bizler ürettiğimiz sürece var olmaya devam edeceğiz. Onun için biz sadece geçmişe bir özlemle bu hareketi başlatmadık. Bizim asıl derdimiz köylünün yaşamasını sağlayacak üretim yollarını bulmak. Kooperatifler, birlikler vasıtasıyla, üretiminin önünü açmak, ürünün pazarlamasındaki engelleri kaldırmak ve onun ayakta durmasını sağlamaya çalışmak olacak. O nedenle biz Geleceğin Köyleri diyoruz. Amacımız sadece geçmişin değerlerini yaşatmak değil, asıl köyü geleceğe taşımak gelecekte köylünün tarlasıyla kentlinin sofrası arasındaki mesafeyi kısaltmak. Biz üretimimizi sürdürmek zorundayız. Çünkü istedikleri şey, tarım da hayvancılık da sadece endüstriyel boyutta yapılsın, küçük üretici ortadan kalksın. Hayır arkadaşlar biz yok olmayacağız. Şu anda 1013 olduk ve sayımız artacak. Büyümek zorundayız, mutlaka büyüyeceğiz. Yasal süreci pazartesi gününden itibaren başlatıyoruz.
 
Köy Meclisinde, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Bursa İnegöl Muhtar Derneği Başkanı Avni Kart, Bursa Cumali Kısık Köyü Muhtarı Ahmet Kuş, Aliağa ve Muhtarlar Derneği Başkanı Hacıömer Köyü Muhtarı Ali Dündar, Bayındır Arıkbaşı Köyü Muhtarı Nuri Arıkban ve köylüler de görüşlerini dile getirerek köylerin kapatılmasına karşı olduklarını açıkladı.
 
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger; Avrupa’da yerinden yönetimin önemi büyüyor. Oralardaki köy sayısı bizimkinin 4-5 katı. Bizde ise yeniden tamamen merkeziyetçi bir yönetimin önü açılıyor. Padişahın iki parmağının işaretine dönüş yapıyoruz. Bu dünyadaki büyük kapitalin yeni bir süreci. Direnişinizi kutluyor, başarılar diliyorum” dedi.
 
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Şimdi bizi kooperatifçilik yalanıyla bir kez daha kandırmaya çalışıyorlar. Ama biz inanmayacağız demokratik haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Sizin yanınızda olacağız. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bir gün bu kötü gidişat da düzelecek” dedi.
 
Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin; “Bu yasa İstanbul ve Kocaeli’nde denendi. İstanbul gibi bir metropelde, köy-ilçe hep bir arada yaşanan yerlerde bu yasanın başarılı olduğunu düşündüler. Ama Anadolu öyle değil. Köylerin tüm arazileri, emlakları köylülerindir. Bir metresinden bile fayda sağlamayı düşünmüyoruz. Fayda sağlamayı düşünenlerin de karşısındayız” dedi.
 
Bursa İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Avni Kurt; Geçmişine sahip çıkmayan insanlar gelecekten bir şey beklemesinler. Özgürlüğün en büyük düşmanı, içinde oldukları duruma boyun eğen kölelerdir. Onun için hak verilmez hak alınır. Elimizdeki hakları vermeyeceğiz” dedi.
 
Cumali Kısık Köyü Muhtarı Ahmet Kuş; “Köyler olmazsa Kaymakamlıklar, İl Tarım Müdürlükleri, Orman Müdürlükleri kime ne hizmet verecek, ne iş yapacak merak ediyorum. Bizim bir sloganımız var; “köyüme dokunma, tüzel kişiliğini geri ver” biz bu sloganın arkasındayız” dedi.
 
Bayındır Arıkbaşı Köyü Muhtarı Nuri Barıkan; Burada köyün %98’nin imzasını getirdim. Ben buradan diyorum ki köylere bir sandık koyup referandum yapsınlar. Demokrasiden bahsediyorlar. Benim dedemden kalan ağaçları satacaklar. Madem demokratik bir ülkeyiz, gümrük kapılarına koydukları gibi her köye sandık koysunlar. %10 köyler kapansın çıkarsa ben de bu işi bırakacağım” dedi.
 
Konuşmaların ardından yapılan sembolik referandumda köy muhtarları köylere evet, yeni büyükşehir yasası ile köy tüzel kişiliklerinin kapatılmasına ise hayır dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv