İzmir’in yeni arabalı vapurları için 82 milyonluk imza

  • 0
  • 628
Yazı Boyutu:


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez filosuna katılacak 450 yolcu ve 64 otomobil kapasiteli 3 adet arabalı yolcu gemisi için ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzaladı. 82 milyon liralık yatırımla hizmete girecek yeni arabalı yolcu gemileri, engellilerin kullanımına uygun olacak. İçlerinde 2-5 yaş arası çocuklar için oyun alanı ve evcil hayvan kafesleri ile görme engelliler için Braille Alfabesinde uyarı ve yönlendirme işaretleri de bulunacak. Yeni arabalı yolcu gemileri ile Bostanlı-Üçkuyular hattında yolculuk süresi 30 dakikadan 15 dakikaya inecek.

Kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla 117 milyon Euro’ya 15 yeni yolcu gemisi siparişi veren ve bu gemilerden ilkini geçtiğimiz günlerde hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 adet yeni arabalı vapuru da Körfez filosuna katacak. 64 araç, 450 yolcu kapasiteli, hızlı, çevreci ve engellilerin kullanımına uygun arabalı yolcu gemilerinin alımı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda ihaleyi kazanan Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ile sözleşme imzaladı.


Acımız büyük

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Soma’da yaşanan faciaya değinerek, “İnsan canı en kıymetli varlıktır. Bunun parayla mülkle kıyaslanması, bizim inancımıza göre, Anadolu’nun geleneklerine göre son derece yanlıştır. Tedbirlerin alınması, bilimin, teknolojinin kullanılması ve sadece kar amacıyla gençlerimizin, çocuklarımızın riskli alanlarda çalıştırılmaması, bunun için yetkililerin çok ciddi tedbirler alması hepimizin görevidir. Allah bir daha böyle bir acıyı yaşatmasın” dedi.


Hedef hızlı, konforlu ulaşım

Ulaşımı rahatlatacak yol ve düzenlemelerin Büyükşehir Belediyeleri’nin çözüm üretmesi gereken görevlerin başında geldiğini Başkan Kocaoğlu, bu görev bilinci ile metro, tramvay yatırımları gerçekleştirdikleri, otobüsleri engellilerin kullanımına uygun olarak yenilediklerini, deniz ulaşımını yoğun olarak kullanmak için çalıştıklarını kaydetti. Geçen 3 yıl içerisinde hem yolcu vapurlarını hem de arabalı vapurları yenilemek üzere araştırmalara başladıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Önce 15 tane yolcu gemisinin ihalesini yaptık. Bir tanesi hizmete girdi. Karşıyaka-Konak arasında çalışıyor. Diğerinin testleri bitti, önümüzdeki günlerde geliyor. 2017 yılına kadar her üç ayda bir 15 yolcu gemimiz gelecek. Sizleri daha konforlu ve hızlı, daha güvenli seyahat ettireceğiz” diye konuştu.


Taşınan araç sayısı 1 milyona çıkacak

Bostanlı-Üçkuyular arasında arabalı yolcu gemisi ile hizmet verdiklerini ve gemilerin eski olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni hizmete girecek 3 adet arabalı yolcu gemilerimizin maliyeti 82 milyon 200 bin lira. İlki 2015 yılının ortalarında hizmete girecek. 2010 yılında 300 bin araç taşıyorken, 2013 yılında 480 bin araç taşıdık. Bu gemiler geldiğinde 1 milyon civarında araç taşımayı öngörüyoruz. Gemilerimiz engellilerin kullanımına uygun, yakıt ve eleman tasarrufu sağlayan son teknoloji gemiler. Yüklenici firmamızdan gemilerin mümkün olduğu kadar erken teslim edilmesini rica ediyorum

Ekonomik ve çevreci
Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ise konuşmasında feribot konusuna tecrübeli olduklarını hatırlatarak şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapacağımız gemiler son derece çevreci olacak. Engelli yürüyüş yolları ve panaromik asansörler bulunacak. Engelliler rahatlıkla gemiye binip seyahat edebilecek. İzmirliler gemilerimizde denizi seyrederek seyahatten büyük keyif alacak. Makine sistemi çevreye uyumlu ve Amerikan standartlarında. Adamsız makine dairesi sistemiyle donatılmış. Gemi seyir halindeyken, makine dairesinde herhangi biri olmayacak. Gemimiz minimum 5 personelle idare edilecek şekilde ekonomik olacak


Bostanlı-Üçkuyular 15 dakikaya inecek

2015 yılı ortalarında arabalı yolcu gemilerinden biri hizmete girecek. Diğer iki arabalı yolcu gemileri ise 6 ay arayla filoya katılacak. 14 knot hızında olacak yeni arabalı yolcu gemileri ile birlikte Bostanlı-Üçkuyular hattında yolculuk süresi 30 dakikadan 15 dakikaya inecek. Mevcut 3 arabalı yolcu gemisine ilave olacak yeni arabalı yolcu gemileri ile birlikte sefer aralıkları 45-60 dakikadan 20 dakikaya düşecek. Yeni arabalı vapurların devreye girmesi ile birlikte Bostanlı –Üçkuyular hattında bugün ortalama taşınan 450 bin araç sayısının 1 milyona ulaşması tahmin ediliyor.

Yaşlılar ve engelliler için
Körfez filosuna katılacak 3 modern arabalı vapurun boyu en az 65 metre, eni ise en az 15 metre olacak. 14 knot hızında olacak vapurlar (mevcutlar 8 – 9 knot) 450 yolcu, en az 64 otomobil, 10 motosiklet ve 10 adet bisiklet kapasiteli olacak. Vapurların tüm güverteleri ve yolcu salonları bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlanacak.


Gerekli yerlerdeki uyarı ve yönlendirme işaretleri görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı Braille Alfabesinde yazılacak. Tüm güverteleri ve yolcu salonları görme engelli yolcuların kullanabileceği tip yer döşemesi kullanılarak tasarlanacak. Gemilerin sancak ve iskele bordalarında güverteler arasında asgari olarak engelli ve yaşlı yolcuların hareket etmelerini sağlayacak yeterlilikte toplam en az 2 adet engellilere uygun asansör bulunacak.
-Gemilerde tekerlekli sandalyeli ve tüm engelli yolcular ile bebek arabalı yolcuların inmeleri ve binmeleri için gerekli teçhizat ve düzenleme yapılacak.


Oyun parkı ve evcil hayvan kafesleri bile var

Üst güvertesinde 2–5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası-alanı yapılacak ve gerekli oyuncaklarla donatılacak. Tüm güverteleri ve yolcu salonları tüm fiziksel engelli ve görme engelli yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlanarak, inşa edilecek.
Yolcularının kedi ve büyük boydaki köpeklerini taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi bulunacak. Bu alanlar yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde yapılandırılacak. Yolcularının bavul ve çantalarını koyabilecekleri raf ve bölümler olacak. 3 adet arabalı yolcu gemisinin isimleri 15 adet yolcu gemisinde olduğu gibi anketle belirlenecek.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv